Byla svědkem domácího násilí a žila na ulici: Oscarová herečka Halle Berry slaví 54. narozeniny

Byla svědkem domácího násilí a žila na ulici: Oscarová herečka Halle Berry slaví 54. narozeniny
Zdroj: TV Prima

Průlomovým filmem byl pro Halle Berry film Boomerang z roku 1992.
Za roli ve filmu Ples příšer získala Oscara.
Hlavní role v akčním snímku Catwoman jí zase přinesla Zlatou malinu v kategorii Nejhorší herečka.
Širšímu publiku se zapsala do povědomí díky roli ve filmu X-Men.+ 1 fotka+ 2 fotky

Patří mezi nejznámější herečky světa a na svém kontě má velké množství významných rolí. Za jejím úsměvem se však skrývají černé vzpomínky na dětství. Jak vypadala cesta Halle Berry na absolutní vrchol?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 14. 08. 2020 07:00

Celým jménem Halle Maria Berry se narodila 14. srpna 1966 ve státě Ohio do lékařské rodiny. Když jí však byly čtyři roky, její rodiče se rozvedli a ona tak vyrůstala jen s matkou. Důvodem rozvodu bylo domácí násilí. V pozdějším věku Halle zavzpomínala na své dětství a uvedla, že byla častokrát svědkem toho, jak otec bil matku. Útoky prý byly na denním pořádku, otec kopal matku ze schodů a do hlavy ji bil láhvemi od vína. Po rozvodu Halle svého otce už nikdy neviděla a dodnes neví, jak žije. Nejsou spolu v kontaktu. 

Život na ulici a začátek kariéry

V roce 1989 se přestěhovala do New Yorku, aby mohla studovat herectví. Krátce na to jí však došly peníze a ona tak musela nějakou dobu žít mezi bezdomovci. Její situace se však zlepšila koncem roku, kdy byla obsazena do seriálu televizní stanice ABC Living Dolls. Seriál se však nepotýkal zrovna s úspěchem a po nějaké době byl zrušen. Halle se přestěhovala do Los Angeles, kde její kariéra konečně nabrala zcela nový směr.

První velká role

Po epizodních rolích na sebe upozornila romantickou komedií Boomerang (1992), ve které si zahrála po boku Eddieho Murphyho. V roce 1999 ztvárnila hlavní roli ve filmu Černá Carmen Dorothy Dandridge, za kterou získala cenu Emmy a Zlatý glóbus. 

X-Men a Oscar

V roce 2000 si zahrála superhrdinku Storm ve filmové adaptaci komiksu X-Men, čímž se zapsala do povědomí úplně všech. Zrodila se hvězda. Následovalo několik pokračování filmu X-Men a film Ples příšer, ve kterém ztvárnila hlavní roli, za niž získala Oscara. Stala se tak vůbec první afroamerickou herečkou s tímto oceněním a její prvenství trvá dodnes. 

Halle Berry je příkladem toho, že když člověk něco chce, musí vytrvat a jeho vytrvalost nakonec přinese své ovoce. Z osamělé dívky, která při cestě za slávou musela žít na ulici, se stala hvězdou první velikosti.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články