Ohňové mumie z Filipín: Zakázaný pohřební rituál trval dva roky, byl jen pro honoraci

Ohňové mumie z Filipín: Zakázaný pohřební rituál trval dva roky, byl jen pro honoraci
Zdroj: Unsplash

Členové filipínského kmene Ibaloi měli jednu z nejpropracovanějších pohřebních metod na světě. Mohla trvat až dva roky a připomínala spíše vaření jídla. Dlouho ji udržovali v tajnosti. Až do sedmdesátých letech 20. století, kdy došlo k objevu záhadné jeskyně u vesnice Kabayan.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 12. 2021 13:00

Kabayanské mumie objevili zaměstnanci těžařské firmy, jež narazili na jeskyně plné dřevěných nádob ve tvaru vejce. V nich ležely dokonale zachovalé lidské ostatky. Jakým způsobem to kmen Ibaloi dokázal? Žádné moderní přístroje k preparaci těl rozhodně neměli.

Mumifikace jen pro honoraci

Celý proces mumifikace mohl trvat až dva roky a vyžadoval náročnou přípravu. Tento způsob pohřbu si tak mohli dovolit pouze lidé z nejvyšších příček společenského žebříčku. A jak to celé probíhalo? Mrtvoly se ošetřily zevnitř i vně speciální směsí z bylin a soli. Jakmile byly ostatky dostatečně “marinovány”, stejně jako maso na uzení, umístily se nad slabý, doutnající oheň, který je začal pomalu vysoušet a zbavovat tělních tekutin.

Po dvou letech byly kosti zemřelých natolik poddajné, že je bylo možné zkroutit do polohy plodu a vmáčknout do malé rakve vejcovitého tvaru. Nebyly to však jen tak ledajaké schránky. Exteriér zdobila vyobrazení starověkých bohů a světa lidí. Často šlo o příběh či legendu, jejíž děj si bylo možné přečíst na několika rakvích vedle sebe.

Strach z tajemných kryptidů

Přestože měl kmen Ibaloi bohatý panteon božstev, nejdůležitější a nejobávanější z nich byli kryptidi. Mýtická monstra žijící v džungli, která měla vysávat plody z děloh těhotných žen. Proto jsou na rakvích mnohem častěji zobrazeni právě oni, a ne nějaká božská entita.

Vykradači hrobek

Než na Filipíny dorazili Španělé, vytvořili domorodci více než dvě stovky pohřebních jeskyní. Dobyvatelům se ale tato praktika hnusila, takže její vykonávání přísně zakázali. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století došlo k znovuobjevení ohňových mumií. Filipínská vláda se k tomu zprvu stavěla laxně. Hledači pokladů a různých artefaktů proto jeskyně vydrancovali. Zbylo jich tak pouhých patnáct. Zbytek zeje prázdnotou. A kde jsou dnes mrtvoly ve "vajíčkách"? Zřejmě zdobí domovy lidí, kteří měli dost peněz na to, aby si tento neobvyklý suvenýr mohli dovolit. Jeho cena totiž určitě nebyla nízká.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kabayan Mummies

Anomalien.com: Kabayan Fire Mummies

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články