Bizarní skalní hřbitov Sagada: Budoucí nebožtíci si vyrábějí rakve vlastníma rukama

Bizarní skalní hřbitov Sagada: Budoucí nebožtíci si vyrábějí rakve vlastníma rukama
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrewhaimerl, CC BY-SA 4.0
Sagadu byste našli na Filipínách, nachází se 400 kilometrů severně od hlavního města Manila. 
Je to oblíbená turistická destinace baťůžkářů. Kromě úchvatné přírody ale nabízí také jednu bizarní atrakci – hřbitov ve vzduchu. Členové kmene Igorotů věří, že čím blíže je mrtvý k nebi, tím snáze se do něj dostane. 
Lidé, kteří byli za života oblíbení, mají rakve výše, dole jsou pak outsideři. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Ve filipínském městě Sagada přistupují příslušníci kmene Igorotů k pohřbům tak trochu jinak. Každý si musí vyrobit svou rakev sám, a když přijde čas, není tělo pohřbeno do země či spáleno, ale zavěšeno na skalní stěnu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2021 15:30

Město Sagada leží 400 km severně od Manily. Je to oblíbená turistická destinace, avšak pro ty, kteří se spokojí s málem. Žádné luxusní hotely zde nečekejte. Místní jsou sice přívětiví, ale žijí dle vlastních zákonů, od kterých je není radno odrazovat.

Pes na talíři

Sagadě žijí lidé dle vlastních pravidel, nebo je alespoň dávají na první místo. Kupříkladu jedí psy. Pokud byste je na to upozornili a snažili se je přesvědčit, že to není zvyk hodný moderní doby, naštvali by se. Jde o jednu z jejich velkých tradic. Stejně jako neobvyklé pohřbívání na skalní stěny. Jaký to má význam? A skutečně si musí každý člověk vyrobit vlastní rakev?

Strach z tlení

Ač to může znít poměrně děsivě, Igorotové to považují za zcela normální věc. Když někdo z nich cítí, že se mu pomalu krátí čas, začne si vyrábět rakev. Po smrti je tělo nebožtíka pohřbeno v embryonální poloze. Ze světa živých má odejít stejně, jak na něj přišel v době svého narození. Rakve se kvůli tomu vyrábějí menší. Když je někdo příliš vysoký, zlámou se mu předtím kosti.

Následně je rakev zavěšena silnými provazy na zeď skály. Ti nejoblíbenější lidé jsou umístěni nejvýše, ostatní, kteří svému okolí lezli za života na nervy, se musí spokojit s nejnižšími příčkami. Igorotové jsou totiž přesvědčeni o tom, že čím blíže je rakev k nebesům, tím snáze se na ně nebožtík dostane. Navíc se bojí toho, že kdyby jejich těla hnila v zemi, mohla by se k nim dostat všelijaká zvěř.

Proti tradicím

Mladí lidé již tuto tradici nevyznávají, nechce se jim šplhat do hor. Své zesnulé příbuzné chtějí navštěvovat na klasických hřbitovech, jako je tomu zvykem ve zbytku světa.

Kromě toho prý začínají z rakví mizet kosti mrtvých. Existují dvě verze toho, kde pak skončí. Buď si je domů odnášejí turisté jako suvenýr z cest, nebo končí v rukou provozovatelů černé magie, kteří je využijí k dosažení svých cílů...

Zdroje informací:

Atlasobscura: Hanging coffins of Sagada, Philippines

Zivotnafilipinach.cz: Sagada, Mountain province

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články