Děsivý velhartický hřbitov: Dějiště temného rituálu i hromadné vraždy

Děsivý velhartický hřbitov: Dějiště temného rituálu i hromadné vraždy
Zdroj: Wikimedia Commons, Jitka Erbenová, CC BY-SA 3.0

Velhartický hřbitov patří k nejděsivějším místům v Česku. Vždyť posloužil jako inspirace samotnému mistru hororových balad Karlu Jaromíru Erbenovi. Měl tady také proběhnout obřad černé magie, a to dokonce s lidskou obětí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 04. 2021 17:00

Kousek od obce Velhartice leží, na první pohled, nenápadný hřbitov. Citliví lidé ale mezi hroby cítí přítomnost něčeho zlého a temného. Nejstrašidelnější je však kostel svaté Máří Magdalény. Fleky na jeho zdi připomínají dívčí tvář. O koho jde?

Erbenova Svatební košile

„Ten hřbitov – a těch křížů řad? To nejsou kříže, to můj sad!” Erbenova balada Svatební košile je naprostou klasikou české literatury. A nikdy se neomrzí. Kde ale na tento mistrný kousek načerpal Karel Jaromír Erben inspiraci? Údajně mezi náhrobky a v kostele svaté Máři Magdalény na velhartickém hřbitově.

Tvář mrtvé dívky

V knize Tajemná místa Pošumaví uvádí Pavel Kozák, že zde kdysi proběhl černé magii zasvěcený odřad, který měl probudit mrtvého. Podle jiné pověsti tady obětovali satanisté mladou dívku. Ať je to, jak chce, tyto skutky měly uvolnit špatné věci. O něco později prý na hřbitově vyrostla třešeň, kterou negativní energie zkroutila do podivných tvarů. A to není vše. Na kamenném štítu kostela se mají objevovat tmavé skvrny připomínající dívčí tvář. Právě ona prý byla obětí zmiňovaných obřadů.

Upálení vesničané

Kromě rituálu černé magie prý na hřbitově došlo také k upálení nevinných lidí. Říká se, že na místě zděného kostela stál kdysi dřevěný. A právě v něm se měli skrýt vesničané přepadení lupiči. Ti, když to zjistili, neváhali kostel i s nebohými lidmi zapálit. Všichni umírali v krutých bolestech.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Paranormal tým z.s. (@paranormaltym)

Hromadný hrob

Velhartickému hřbitovu se nevyhnula ani druhá světová válka. Na jejím konci tam mělo dojít k lynčování a zabití několika sudetských Němců, kteří byli pohřbeni do hromadného hrobu. Zda tomu tak skutečně bylo, se již nedozvíme. Všichni pamětníci jsou po smrti.

Spousta návštěvníků hřbitova, zejména těch citlivějších, si prý dodnes stěžuje na přítomnost něčeho temného a zlého. A tento dojem nekončí poté, co místo opustí, má je pronásledovat i doma. Na druhou stranu se takovéto pocity prý vyhýbají starousedlíkům, kteří tam mají své rodiny. Působí negativní energie tohoto hřbitova pouze na cizí lidi?

Zdroj informací:

Wikipedia.cz: Velhartice

Kudyznudy.cz: Velhartický hřbitov - místo, kterým prostupuje zlo

Plzenoviny.cz: Děsivá legenda z velhartického hřbitova se údajně stala předlohou K. J. Erbenovi

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články