Španělská zrůda Francisco Escalero: Nejdříve zneužíval mrtvoly na hřbitovech, pak začal vraždit

Španělská zrůda Francisco Escalero: Nejdříve zneužíval mrtvoly na hřbitovech, pak začal vraždit
Zdroj: Unsplash.com

Francisco Escalero začínal jako zloděj a žebrák se silnou závislostí na alkoholu. Později u něj propukla schizofrenie a objevily se halucinace, v nichž ho jakýsi hlas nabádal k zabíjení. A Francisco poslechl. Od procházek po hřbitově a pohlavního styku s mrtvolami přešel na živé lidi...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 03. 2021 14:00

Francisco García Escalero se narodil 24. května 1948 v Madridu. Byl to španělský sériový vrah, trpící několika duševními poruchami, které u něj vyvolala silná závislost na alkoholu. Přisuzuje se mu 11 vražd, jeho činy vykazují prvky kanibalismu a nekrofilie.

Miloval hřbitovy

Francisco byl neduživý chlapec, kterému se dostalo velmi podprůměrného vzdělání. To mu ale nijak nevadilo. Od raného věku ho fascinovala smrt. Hřbitovy byly pro něj vším a rád na nich trávil veškerý svůj volný čas. Jeho otci se tímto chováním velmi hnusil, a proto byly na denním pořádku časté výprasky. V šestnácti letech se Francisco ocitl v psychiatrické léčebně. Po propuštění si začal přivydělávat krádežemi, což ho ale dostalo do polepšovny. Když se v roce 1975 octl znovu na svobodě, spáchal první závažný zločin.

Spolu se svými kumpány znásilnil jednu dívku před očima jejího přítele. Escalero za to dostal dvanáct let natvrdo. V pořadí třetí propuštění na svobodu za moc nestálo. Bez vzdělání a práce skončil jako žebrák na ulici. Navíc se stal závislým na alkoholu a drogách. Tato smrtící kombinace v něm vyvolávala výbuchy agrese, schizofrenní stavy a halucinace, ve kterých slýchával různé hlasy. Na jejich popud začal z hrobů vykopávat mrtvoly, s nimiž si měl užívat „nejlepší sex svého života”. O něco později však uslyšel příkaz: „Zabij!“

Bezdomovci i prostitutky

Jako první zavraždil Escalero v srpnu 1987 prostitutku Paulu Martínez. Sťal jí hlavu a tělo zapálil. O necelý rok později mu přišel do rány bezdomovec Juan. Toho nejprve bodl a poté umlátil kamenem. V březnu a květnu 1989 jeho běsnění podlehli další dva žebráci – Ángel a Julio. Prvního zbavil hlavy a prstů, druhému zase uřízl penis. V té době se Francisco dostal znovu na psychiatrii. Důvod jeho hospitalizace ovšem nesouvisel s vraždami, ale „jen“ s jeho dlouhodobými duševními potížemi.

V roce 1994 se mu podařilo z léčebny utéct i s kamarádem Víctorem Luisem Criadem. Náležitě to oslavili notnou dávkou alkoholu. Po chvíli se však začali hádat. Escalero rozdrtil svému kumpánovi lebku a poté ho zapálil.

Chtěl se potrestat sám

Policisté našli Criadovu mrtvolu po dvou dnech a rozběhli vyšetřování. To už paradoxně bylo na Escalera moc a něco se v něm pohnulo. Pohnulo se to natolik, že se pokusil spáchat sebevraždu skokem pod auto. Zlomil si však jenom nohu a skončil v nemocnici.

Tam se šokovaným sestřičkám přiznal, kdo je, a poprosil je, aby se postaraly o jeho zatčení. Kvůli několika duševním poruchám se vyhnul řádnému trestu ve vězení a v únoru 1995 byl opět odsouzen k pobytu v psychiatrické léčebně. Zemřel 19. srpna 2014 ve věku 66 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Francisco Escalero

Peoplepill.com: Francisco Escalero

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články