Studenti přispívají na charitu: Díky četbě vybrali neuvěřitelných 50 milionů!

Jiří Dědeček si přeje, aby mladá generace nezapomněla na kouzlo knih
Zdroj: Čtení pomáhá
Alena Ježková milovala stejně jako většina z nás Děti z BullerbynuZdeněk Svěrák je vášnivým čtenářem celý svůj životJiří Dědeček si přeje, aby mladá generace nezapomněla na kouzlo knihČtení pomáhá už pomohlo nejedné charitativní organizaci splnit sen těm, kteří to potřebují+ 6 fotek+ 7 fotek

Do projektu Čtení pomáhá, v jehož rámci žáci základních a středních škol čtením knih přispívají na charity v Česku i zahraničí, se registrovalo již přes čtvrt milionu čtenářů. Své znalosti z vybraných knih žáci doposud proměnili za kredity v hodnotě 50 milionů korun. Společně tak pomohli 519 charitám. Díky projektu například nymburská porodnice získala nové přístroje, v současnosti mohou mladí čtenáři podpořit léčbu onkologicky nemocných dětí.

Petra Járková
Petra Járková 15. 05. 2019 18:00

Čtení pomáhá

Již osm let dává projekt „Čtení pomáhá“ četbě knih zcela nový rozměr. Žáci díky němu podporují nejen lásku ke knížkám, na jejichž výběru se podílí ambasadoři jako Zdeněk Svěrák a Alena Ježková, ale čtením zároveň pomáhají dobré věci. Děti mají totiž možnost po přečtení knihy a správném zodpovězení testových otázek získat 50korunový kredit. Ten neutratí samy, ale pomohou některé z deseti vybraných charit. Mezi čerstvě zařazené projekty patří léčba a diagnostika onkologicky nemocných dětí v gesci Nadačního fondu dětské onkologie KRTEK.

Harry Potter za deset milionů

Splnění testu není zdaleka tak jednoduché, děti musí danou knihu skutečně pečlivě číst. Například knihu To od Stevena Kinga testovalo 2 434 středoškoláků, přičemž uspělo jen 24 % z nich. Jirkův tajný klíč k vesmíru od Stephena a Lucy Hawkingových četlo pozorně 45 % testujících a vybrali tak 97 900 korun. Zdaleka nejvíce pomáhá sága Harryho Pottera, která „vyčetla“ bezmála 10 milionů korun, z českých knih je to Povídání o pejskovi a kočičce s 2 miliony korun.

Motivace dětí k četbě

Zakladatelem a donátorem projektu Čtení pomáhá je český filantrop a odborník na vzdělávání Martin Roman. Před osmi lety tak reagoval na špatné výsledky českých žáků v mezinárodním testu čtenářské gramotnosti PISA. Projekt měl zvýšit motivaci dětí k četbě a zlepšit jejich porozumění psanému textu.

„Čtení pomáhá je akce záslužná po mnoha stránkách – propaguje knihy, vzdělává děti a zároveň je učí solidaritě a soucitu. A navíc ještě prokazatelně pomáhá. Je to báječný nápad,“ říká k projektu jeho ambasador, básník a textař Jiří Dědeček.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články