Varování pro cestovatele: Nejšpinavější kouty světa, do kterých se nikdy nevydávat na dovolenou

Takováhle špína není na plážích ničím výjimečným.
Zdroj: Instagram
Špína v Mexico City.Takto žijí děti v indickém Dillí.Moskva je krásně barevná, ale také špinavá.Maputo v Mosambiku se potýká s velmi znečištěným ovzduším.+ 6 fotek+ 7 fotek

S exotickými destinacemi se roztrhl pytel a cestovní kanceláře lákají na opravdu netradiční místa ve světě, kde asi pravděpodobně své sousedy z ulice nepotkáte. Jenže se vám tam může stát, že vám dovolenou překazí špína a zápach, ve které tamní obyvatelé žijí každý den. Pokud nechcete být celý pobyt zavřeni v hotelovém areálu, ale poznat i tamní kulturu zblízka, do těchto destinací raději nejezděte.

Petra Járková
Petra Járková 26. 03. 2019 14:00

Maputo, Mosambik

Maputo je hlavní a největší město Mosambiku. Leží u pobřeží Indického oceánu v zálivu Delagoa v nejjižnější z mosambických provincií, která se též jmenuje Maputo. I když zde najdete vlakové nádraží, které časopis Newsweek v roce 2009 hodnotil jako 7. nejkrásnější nádraží na světě, je tu doslova "bordel". Nefunguje tu dostatečný kanalizační systém, což místním dost ztrpčuje život. Také se tu hromadí neorganizované skládky a odpadky se proto hromadí všude v ulicích. Jako cílovou destinaci si proto raději vyberte jiné africké město.

Moskva, Rusko

I když je Moskva krásné město, i zde se potýkají s problémy s odpadky. Lidem zde často neteče teplá voda a některé části města sužuje výskyt cholery právě kvůli nedostatečnému systému odvozu odpadků. Hlavní město Ruska také dost často trápí smog. I když zrovna kolem města nepropuknou požáry, jako tomu bylo v létě 2010, se Moskva doslova dusí a cizinci, kteří do města přijedou, si na to chvíli zvykají. Do Moskvy tedy jen na pár dnů a pak šup domů.

Dillí, Indie

Hlavní město Indie je považováno za 4. nejvíce znečištěné město na světě. Všudypřítomné odpadky a špatná kanalizace znečišťují podzemní vodu. Proto je tu také velký výskyt úmrtí novorozenců. Rozmach průmyslu a s ním spojené množství aut místnímu vzduchu také nepřidají. Neustálé dopravní zácpy sužují město každý den a koncentrace výfukových plynů z aut je tu vážně hodně zřejmá. Není tedy o co stát.

Mexico City, Mexiko

Mexico City patří mezi jedno z nejvíce znečištěných měst na světě. Podle držitele Nobelovy ceny za chemii Maria Moliny je situace ve městě špatná, nicméně ve srovnání s devadesátými lety, kdy se město potýkalo s opravdu závažnými problémy se znečištěním ovzduší, došlo k jistému zlepšení. Silně znečištěné ovzduší přináší obyvatelům města Mexika kromě respiračních a kardiovaskulárních chorob také problémy s čichovým vnímáním. Proto se ani v tomto městě dlouho nezdržujte.

Karáčí, Pákistán

Karáčí je největší pákistánské město a zároveň bývalé hlavní město Pákistánu. Je největším přístavem Pákistánu. Řadí se k nejlidnatějším městům na světě. Vedle rostoucí ekonomiky, která produkuje největší podíl pákistánského HDP, sužují město problémy jako znečištěné ovzduší, špinavá voda či psychické choroby, které už dohromady postihly více než 35 % místních obyvatel. Ty trápí zejména hluk a špinavé ovzduší. Z hluku mají obyvatelé bolesti hlavy, hypertenzi a různé poruchy sluchu. Na světě je spousta jiných destinací, této se raději vyhněte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články