První žena, která přeletěla Atlantský oceán a záhadně zmizela nad Tichým oceánem. Jaká byla Amelia Earhartová?

Před 80 lety se rozhodla spolu se svým navigátorem Fredem Noonanem podniknout let kolem světa. Jejich cesta začínala v Miami, ale nad Tichým oceánem se jejich letadlo ztratilo.
Zdroj: wikipedia.com
K létání ji to táhlo odmalička. Poprvé se do letadla posadila v roce 1920.V roce 1930 překonala další rekord. Jako první žena totiž letěla letadlem rychlostí skoro 300 kilometrů za hodinu, což se předtím žádné ženě nepovedlo.Díky vědcům z Univerzity v Tennessee bylo objasněno, kam nejspíš Amelie Earhartová zmizela.V roce 2009 vznikl další životopisní film podle příběhu Amelie Earhartové, který nese název Amelia.+ 1 fotka

Jedna z nejznámějších pilotek na světě, Američanka Amelie Earhartová by dnes oslavila 121. narozeniny. Kolem její smrti existuje spousta legend, záhad a pochybností. Před 80 lety se rozhodla spolu se svým navigátorem Fredem Noonanem podniknout let kolem světa. Jejich cesta začínala v Miami, ale nad Tichým oceánem se jejich letadlo ztratilo.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 24. 07. 2018 11:41

V letadle poprvé seděla ve 23 letech

K létání ji to táhlo odmalička. Poprvé se do letadla posadila v roce 1920. O rok později se přihlásila na lekce létání, a dokonce si pořídila vlastní letadlo. Jednalo se o dvouplošník Kinner Alster, se kterým o dva roky později vytvořila neoficiální rekord. Jako první žena v historii totiž letěla ve výšce přes 4 kilometry. V roce 1923 pak získala jako 16. žena světa pilotní licenci od Mezinárodní letecké federace.

V roce 1928 přeletěla Atlantický oceán

Stalo se tak v letadle Fokker F.VIIb/3m Atlantik a trasa vedla z Trepassey Harbor v Newfoudlandu do Walesu. Earhartová však letěla pouze jako spolucestující. I tak se stala první ženou, která v letadle přeletěla Atlantický oceán.

Průkopnice a rekordmanka

V roce 1930 překonala další rekord. Jako první žena totiž letěla letadlem rychlostí skoro 300 kilometrů za hodinu, což se předtím žádné ženě nepovedlo. V roce 1932 už přeletěla Atlantský oceán sama, čímž vytvořila další rekord. Let trval bez čtyř minut 15 hodin. Jako další rekord plánovala obletět celý svět, což se jí bohužel nakonec nepovedlo a zmizela navždy v Tichém oceánu.

Její příběh se stal předlohou pro filmové producenty

V roce 1994 byl podle příběhu známé letkyně natočen životopisný snímek Poslední let, ve kterém si hlavní roli zahrála Diane Keaton. V roce 2009 vznikl další životopisný film podle příběhu Amelie Earhartové, který nese název Amelia.

Záhada zmizení byla vyřešena až před pár lety

Díky vědcům z Univerzity v Tennessee bylo objasněno, kam nejspíše Amelie Earhartová zmizela. Ti totiž přišli s teorií, že havarovala u tichomořského ostrovu Nikumaroro, jenž je součástí souostroví Kiribati. Na tomto ostrově byla totiž nalezena ženská kostra, která pravděpodobně patřila Earhartové. Potvrdit to však na 100 % prý nejde.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články