Registrované partnerství: Jak se v něm žije homosexuálním párům? Ach, ta česká legislativa, posteskl si Jan Gareth Musil

Registrované partnerství v České republice: Kdo ho může uzavřít?
Zdroj: Herminapress
Garethovi mají na YouTube svůj projekt Nová naděje, který pomáhá lidem, kteří řeší těžké životní situace.Prsteníček Jana a Jakuba Garethových zdobí snubní prstýnky.Herec Lumír Olšovský a dramaturg Pavel Bár patří mezi další stabilní páry v českém showbyznysu. Jsou spolu 21 let.Herec Jan Cina je se svým přítelem Petrem Vančurou (34) už přes 12 let.+ 6 fotek+ 7 fotek

Dnes je to přesně šestnáct let, kdy nechal první homosexuální pár v České republice zpečetit svůj vztah registrovaným partnerstvím. Od té doby legalizovaly svou lásku tisíce českých párů a mezi nimi i řada slavných osobností. Jejich největším přáním je stát se plnohodnotnými manžely. Podaří se jim to?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 01. 07. 2022 13:30

Registrované partnerství mohou Češi uzavírat od 1. července 2006. Slovy "Zaplaťpánbu" přivítal tuto informaci například režisér a scenárista Zdeněk Troška. Od té doby této možnosti využili už tisíce párů. V roce 2010 to byl například herec Lubomír Olšovský (36), který po osmiletém vztahu uzavřel registrované partnerství s přítelem Pavlem Bárou. Největším přáním všech ale zůstává, aby mohly vstoupit do manželství.

Rozhovor s partnery Garethovými

V pořadu Na kafeečko promluvili o této problematice partneři Jan Gareth Musil a Jakub Gareth Bialý. Jedna z otázek moderátorky Miluše Bittnerové směřovala na jejich společné jméno Gareth. Kde se vzalo? "Když jsem byl poprvé registrovaný s předchozím partnerem, jiným Jakubem, tak přijal moje příjmení Musil. Když jsme se potom brali s druhým Jakubem, tak jsem nechtěl, aby byl Kuba zase Musil. Ale ono to ani nešlo. A ani já jsem nemohl být Bialý," vypráví Honza Musil v letním speciálu talk show Na kafeečko, který se věnuje párům a jejich love stories.

"Tak jsme vymýšleli alternativu a našli jsme ji ve formě prostředního jména. Hledali jsme takové, které u nás bude mít platnou registraci. Našli jsme Gareth – používá se v Anglii  jako křestní jméno i příjmení. Jeho význam je silný, pevný," vysvětluje oblíbený moderátor Honza Musil. Rozhovor s Garethovými najdete druhou červencovou středu (13. července) v rubrice Na kafeečko.

Registrované partnerství podle zákona

Registrované partnerství je trvalé společenství dvou osob stejného pohlaví stanované zákonem. Může do něj vstoupit každý, komu to legislativa nezakazuje. Podmínkou je, aby alespoň jedna osoba byla státním občanem České republiky. Do partnerství nemohou vstoupit také nezletilí, příbuzní v přímé linii a sourozenci. Zapovězené je i pro osoby s omezenou svéprávností a pro ty, kteří již dříve uzavřeli manželství nebo partnerství a svazek stále trvá.

Homosexuální páry touží po manželství

Herec Jan Cina (31) chodí s přítelem Petrem Vančurou (34) už přes 12 let. Svou lásku by rádi stvrdili, registrované partnerství je pro ně ale málo a manželství mohou doposud v Česku uzavírat jen heterosexuální páry. I proto se vložili do kampaně Jsme fér, která bojuje za práva homosexuálů.

Ve společnosti jde o velmi diskutované téma. Jedni jsou rozhodně pro a nevidí důvod, proč by lidé stejného pohlaví nemohli být sezdaní. Jiní se ohánějí tím, že manželství má být jen svazkem mezi mužem a ženou. Ačkoli poslanci pravidelně projednávají návrh zákona, který by umožnil manželství stejnopohlavních párů, zatím ke schválení nedošlo.

Registrovaní partneři a děti

Registrovaní partneři mohou adoptovat děti, jedná se ale o individuální adopci, tedy pouze jedním z nich. A háček je i v případě osvojení dítěte registrovaného partnera. Ústavní soud to zatím neschválil, což je pro mnohé páry palčivou otázkou. Nelehkou cestou za vlastními dětmi si prošel bývalý moderátor nováckého magazínu Střepiny a mluvčí televize Prima David Vaníček. Společně s partnerem Michalem si přivezli vytoužené dcery z USA. Děti jim porodila náhradní matka. Na Instagramu jejich profil Dva tátové sleduje přes 200 tisíc fanoušků.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dva tátové (@dvatatove)

Zdroje informací:

eXtra.cz

Blesk.cz

MVCR.cz

HN.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články