Nebinární Alžbětko či transgender Chaz Bono. Genderových identit, k nimž se můžeme hlásit, je až 72!

Nebinární Alžbětko či transgender Chaz Bono. Genderových identit, k nimž se můžeme hlásit, je až 72!
Zdroj: Freepik
Kanadský herec Elliot Page je sympatický chlapík. Přesně takový si vždycky přál být.Elliot ještě jako žena Ellen Page předtím, než prodělal změnu pohlaví. Ellen se roku 2014 přihlásila k lesbické orientaci, v roce 2020 pak oznámila, že už je fyzicky mužem.V lednu 2018 Ellen Page přiznala, že se vdala za tanečnici a choreografku Emmu Portner (vlevo). Během jejich tříletého manželství prodělala herečka změnu pohlaví.
Herečka Tilda Swinton vyniká androgynním vzhledem. 
+ 4 fotky+ 5 fotek

Není to tak dávno, co se v médiích začali objevovat lidé, kteří se nedokázali identifikovat se svým biologickým pohlavím. Z Čechů je asi nejznámější nebinární osoba Alžbětko či transgender modelka Peťa Nitka, které se v uplynulém roce představily i v našem pořadu Na kafeečko. Ohlasy na jejich coming out nejsou bohužel vždy pozitivní. Veřejnost většinou nechápe, s čím mají problém, a dává jim to nepokrytě najevo. S pohlavní identitou to ale zdaleka není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 01. 2022 15:00

Naši otcové by k tomu řekli: „Lidi nemají co dělat, tak si vymýšlejí blbosti!“ Podobný pocit bude mít mnoho z nás, když se dozví, že dnes už si můžeme vybrat z desítek takzvaných genderových identit. Základní dělení jich rozlišuje osmnáct, ale ty se pak dále štěpí, takže nakonec jich je údajně 52, možná 64 a dokonce vyšla kniha nazvaná 72 genders! Genderová identita totiž neznamená pouze přiřazení ke konkrétnímu pohlaví, ale i to, do jaké míry se jedinec cítí být mužem či ženou.

Dnešní společnost je, na rozdíl od generací našich babiček a prababiček, už poměrně tolerantní. Tehdy byla homosexualita tabu, či se o ní dokonce mluvilo hanlivě. Gay byl „teplouš“ a pohlíželo se na něj skrz prsty. Žena žijící se ženou schovávala svůj vztah za kamarádství. V současné době je LBGT komunita přinejmenším tolerovaná a je jí dáván i prostor na sebevyjádření. LBGT zkratkou jsou označováni lesby, gayové, bisexuálové a transgender osoby. U prvních tří jmenovaných jde o sexuální identitu – což je něco jiného než identita genderová, pod kterou spadají ti poslední.

Muž, žena, něco mezi tím nebo nic

O transgender lidech se hodně mluví. Každý už tak většinou ví, že jde o jedince, který se narodil jako muž, ale cítí se být ženou. Nebo naopak. Genderová identita totiž nemusí souznít s pohlavím, které bylo podle vnějších znaků určeno člověku při narození. Pak jsou tady ale další možnosti. Agender se neztotožňuje se žádným pohlavím a také žádné mít nemusí. Na rozdíl od androgynního typu, který má mužské i ženské pohlavní znaky. Ale androgynie není jen fyzická, nýbrž i kulturní a psychická či vzhledová. Androgynním vzhledem se chlubí například herečka Tilda Swinton.

Někteří jedinci se zase hledají celý život, pak jsou gender fluid. Tedy to, zda se cítí být mužem či ženou se mění, klidně i ze dne na den. A osoba, která si nepřeje, aby ji společnost definovala jako muže či ženu, si říká gender outlaw (genderový psanec)Rozdělení na mužské a ženské role odmítají non-binary (nebinární) a teoreticky mohou mít více genderů, pak se jim říká pangender. Nejvýstřednější je ale other, do jehož genderové identity druhým nic není… 

A co je většinová populace? Cisgender, tedy lidé, kteří se ztotožňují s identitou, která jim byla přidělena při narození.

Příklady slavných, kteří si změnili pohlaví

Kanadská herečka Ellen Page, která si zahrála po boku Leonarda DiCapria ve filmu Počátek, se přihlásila k lesbické orientaci a neskončila jen u ní. Před necelým rokem se stala Elliotem Pagem a prvním transgender mužem na obálce časopisu Time.

A nakonec jsou tady ti, kteří skočí pod nůž chirurgovi a změní se z jednoho základního pohlaví na druhé. Nejznámější přeoperovanou ženou v muže je Chastity Sun Bono, jejíž matkou je známá zpěvačka Cher. Dnes Chaz Bono, známý americký spisovatel, hudebník a herec, prodělal změnu pohlaví mezi lety 2008 a 2010, i když se jako muž identifikoval už v roce 1995.

I v Česku najdeme jedince, kteří podstoupili chirurgickou změnu pohlaví, přičemž předtím museli absolvovat náročnou hormonální terapii. Ale o tom někdy příště.

Zdroje informací:

Medicalnewstoday.com

Healthline.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články