PORADNA: Dítě se cítí méněcenné, protože nemá drahý mobil. Vyprávějte mu příběh Leonarda DiCapria, radí psycholožka

PORADNA: Dítě se cítí méněcenné, protože nemá drahý mobil. Vyprávějte mu příběh Leonarda DiCapria, radí psycholožka
Zdroj: Shutterstock

Zná to asi každý rodič, který zrovna nemá královský plat. Jednoho dne za vámi přijde váš potomek s tím, že se mu spolužáci smějí kvůli tomu, že nemá nový mobil nebo značkové oblečení. Jenže vaše peněženka zeje prázdnotou a jste rádi, že vaše děti chodí čistě oblečené a mají co jíst. Jak svým ratolestem pomoci nalézt ztracené sebevědomí, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 09. 2021 12:00

Propast mezi nemajetnými a bohatými rodiči školních dětí se pořád zvětšuje. Často se tak stává, že děti z chudších rodin závidí majetnějším spolužákům oblečení, mobil nebo hračky, které si děti do školy nosí. Nebo v horším případě se děti ze sociálně slabších rodin stávají kvůli svému oblečení či věcem terčem šikany.

Takové děti se pak cítí méněcenné a nechápou, proč jim rodiče nemohou drahé věci pořídit.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Tohle je bohužel velmi častý problém v našem školství. Ano školství, protože zejména tam tato „šikana“ začíná. Vím, že kantoři toho mají opravdu dost, co musejí stihnout. Problém je ale v tom, že se výrazně fokusují na „probíranou látku“ namísto socializace, která by měla být hlavní náplní všech škol.

Pokud tato slova čtou kantoři, opravdu velmi je prosím, aby se svými žáky právě toto téma probírali, neboť „smát se druhému, že nemá to či ono“ je šikana.

A teď k tématu „šikanovaných dětí“. Tyto děti opravdu velmi často ztrácejí sebedůvěru a cítí se méněcenné.

Co mohou rodiče a širší rodina udělat pro tyto děti:

  • Se svými dětmi mluvme otevřeně. Už na prvním stupni základní školy by měly vědět, kolik co stojí (bydlení, jídlo…).
  • Děti by také měly vědět, že všichni rodiče neberou stejně peněz.
  • Měly by také vědět zásadní věc – a to, že peníze neznamenají všechno. To, že Toník odvedle má nový mobil, není víc, než když Honzík doma každý večer s mámou a tátou hraje Monopoly nebo nějakou jinou hru.
  • Děti by měly vědět, že to nejdůležitější v životě si nemohou koupit. Tedy zdraví, lásku ani štěstí.
  • Děti by měly vědět, že pokud mají sny, mohou jich dosáhnout, když na nich budou pracovat. Důkazů, že mnoho dětí ze sociálně slabších rodin má větší chuť „pracovat na sobě“ a „dotáhnout věci do konce“, je několik. Z chudých poměrů pocházejí například:
    • Sarah Jessica Parker – hvězda Sexu ve městě vyrůstala v domě, kde neměli ani elektřinu. Když zaplatili elektřinu, zase neměli na Vánoce. A naopak.
    • Leonardo DiCaprio – netřeba ho představovat. Jako kluk žil s mámou v nechvalně známé losangeleské čtvrti obklopen gangy, drogami a prostitutkami. Jeho matka brala jakoukoli práci, aby jediného syna uživila.
    • Hilary Swank – několik let přespávala s mámou po ubytovnách a u známých, neměly ani na nájem.
    • Jim Carrey – několik měsíců žili kvůli otcově krachu v dodávce. V 15 letech šel Jim do práce, aby vydělal na jídlo. Do školy se pak už nevrátil a stal se jedním z top komiků.
    • Demi Moore – s rodiči bydlela v přívěsu, nepojízdném přívěsu. A dnes?
    • Rytmus – vyrůstal mezi rasisty, nesnášeli ho skoro všichni v okolí.

  • Vzkaz pro všechny děti, které jsou terčem této šikany: Tím, že nejste z bohaté rodiny, máte statisticky o 85% větší šanci vyniknout a stát se slavným. Pokud vás tedy někdo pomlouvá, vždycky se usmějte a vzpomeňte si na to.
  • A samozřejmě bych ráda požádala všechny rodiče ze „sociálně silnějších rodin“, aby se svými dětmi probrali toto téma. Aby jim vysvětlili, že tím, že ukazují na někoho jen proto, že nemá to či ono, shazují samy sebe. Pokud se chytrému člověku něco nelíbí, tak mlčí. Pokud se něco nelíbí úžasnému člověku, jde a napraví to. Pamatujte, milí rodiče, že děti jsou našimi zrcadly. Jak se tedy chováte vy a jací jste, takové jsou vaše děti.

Na závěr – pokud by nějaké dítko mělo potíže ve škole, nabízím pomoc zdarma pro všechny tyto šikanované děti. Neváhejte se ozvat.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články