PORADNA: Nechci, aby manžel kupoval synovi přehnaně drahé dárky. Musíte na to jít fikaně, radí psycholožka

PORADNA: Nechci, aby manžel kupoval synovi přehnaně drahé dárky. Musíte na to jít fikaně, radí psycholožka
Zdroj: Freepik

Marie se ocitla v patové situaci. Její manžel je bohatý podnikatel, který místo času dává pubertálnímu synovi peníze a kupuje mu drahé dárky. Marii se to ani v nejmenším nelíbí a má strach, co ze syna při takové výchově vyroste. Jak s manželem promluvit, aby své ženě naslouchal, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 06. 2021 12:00

Mariin manžel René byl vždycky hodně na peníze. Když začal úspěšně podnikat a vydělávat pohádkové sumy, ještě se to zhoršilo. Musel mít všechno nejlepší, nejdražší a luxusními dárky zahrnoval i svoji ženu. Jenže Marie o nic takového nestála.

Když se jim narodil syn, situace se ještě zhoršila. Už jako miminku mu René kupoval, co se dalo. Později mu pořizoval mobily, herní konzole a dával měsíční kapesné ve výši 5000 Kč. Marek přirozeně začal upřednostňovat otce před matkou a ta teď na něj nemá žádnou páku.

Marie se Renému snaží vysvětlit, že to, co dělá, synovi škodí. Nebude znát skutečnou hodnotu peněz, a navíc spíš než finance potřebuje tátův čas. René o tom ale nechce ani slyšet. Podle něj manželka žárlí na jeho vztah s Markem a chce jim šlapat po štěstí.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Maruško, souzním s vaším názorem, že dětem se čas nikdy nedá penězi vynahradit. S manželem zkuste znovu promluvit. Je to nepochybně chytrý chlap, když to dotáhl tak vysoko. Zkuste s ní probrat, jak on sám začínal. Jak dosahoval svých úspěchů a jak by to asi bylo, zda by měl v sobě tu chuť a „motor“ vše zvládnout, kdyby z finančního hlediska „nemusel“.

Mluvte s manželem o budoucnosti, co byste rádi, aby z vašeho syna vyrostlo, Jakého člověka z něj chcete vychovat, jaké hodnoty by měl mít. Rozhovor s mužem bych doporučila vést spíše formou otázek Jak to uděláte, aby… (znovu nechodil za školu, vyrostl z něj slušný člověk, v životě něčeho dosáhl, něco vybudoval…).

Váš muž si vypracoval postavení, je zvyklý rozhodovat. Toho, aby vám chtěl naslouchat a změnil názor na výchovu syna, nejspíš nedocílíte jinak, než že necháte muže, aby na to přišel sám. Tedy nejlépe tak, že se budete ptát. Už moje babička říkávala, že žena je krk a muž hlava, tak vám, Maruško, přeji, abyste byla úspěšný „krk“.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články