Do aukce jde zlatý poklad ze slavné lodi. Potopil ji hurikán a způsobil tak finanční krizi

Do aukce jde zlatý poklad ze slavné lodi. Potopil ji hurikán a způsobil tak finanční krizi
Zdroj: Wikimedia Commons/J. Childs (engraver & publisher), Public domain

Legendární zlatý poklad z lodi SS Central America, kterou v roce 1857 potopil hurikán a způsobil tak americkou finanční krizi, se ve dnech 13.-16. června objeví v aukci u bratří Goldbergových. Ti jsou v oboru sběratelských mincí pojmem už půl století.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 06. 2021 12:00

SS Central America, která byla známá i jako Zlatá loď, se plavila mezi mezi Střední Amerikou a východním pobřežím USA v polovině 19. století. Když ji v září 1857 potopil hurikán, ke dnu šlo celkem 425 ze 578 cestujících a členů posádky a 14 000 kilogramů zlata.

Příběh zlatého pokladu

„Je to poprvé, co jsou v nabídce tyto mince původem z Austrálie, Bolívie, Kostariky, Francie, Velké Británie, Nizozemska, Peru a Španělska,“ cituje specializovaný web Coinnews.net Larryho Goldberga, spolumajitele rodinné aukční společnosti Goldberg Coins & Collectibles.

Jde o 76 kousků z celkem 82 zlatých mincí získaných v roce 2014 v průběhu expedice na dno Atlantického oceánu, kde se legendární Zlatá loď potopila během hurikánu při plavbě do New Yorku v září 1857.

Dvě z nich patří k nejznámějším a velmi vzácným sovereignům, co jsou mince, které se na území Velké Británie razily od konce 15. století. Ovšem s dlouhými přestávkami. Jako oběživo se používaly až do roku 1932, od té doby jsou spíše investiční záležitostí. Tyto dvě zmiňované mince pocházejí z Austrálie a byly vyraženy v letech 1855 a 1856. Jak se vůbec dostali před více než 150 lety do do San Franciska, kde začala jejich poslední cesta na SS Central America? Přinesl je snad do Ameriky australský horník, který hledal své štěstí během kalifornské zlaté horečky?

Unikátní zlatá aukce

Poklad Zlaté lodě byl v roce 2014 vytažen z mořského dna Atlantiku, asi 240 kilometrů mil od pobřeží Severní Karolíny. Pravost mincí zaručuje Bob Evans, šéf průzkumných misí z let 1988-1991, který jako první lokalizoval a získal část bájného nákladu. Byl také u nálezů v roce 2014.

Poklad SS Central America je pozoruhodnou časovou schránkou ekonomických praktik v roce 1857, což představuje důležitý okamžik Spojených států a světových dějin - odliv bohatství z kalifornské zlaté horečky po Panamské obchodní tepně," napsal Evans do aukčního katalogu.

I když odliv bohatství je možná slabé slovo. Potopení SS Central America přispělo k ekonomické panice roku 1857, neboť americké banky najednou přišly o tolik očekávanou dodávku zlata. Díky novému vynálezu - telegrafu - se informace o neštěstí dostaly do všech států USA, šířila se finanční panika a roztočila se spirála poklesů cen a propouštění. V té době už zlatý poklad klidně odpočíval v hlubinách Atlantického oceánu a na své objevitele čekal téměř sto padesát let.

Zdroje informací:

Coinnews.net: Goldberg’s June Sale Includes World Gold Coins From S.S. Central America Sunken Treasure

Wikipedia.org: USS Centra America, Panic of 1857

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články