Mary Celeste, prokletá loď duchů: Posádka zmizela uprostřed oceánu, zbylo po ní nedojedené jídlo

Mary Celeste byla prokletá loď. Štěstí nepřinášela ani svým majitelům, ani posádce
Zdroj: Wikipedia Commons, Public domain
Přístav v New Yorku na dobovém obrazu od Georga McCorda. Odtud vyplula Mary Celeste na svoji záhadnou cestu do Janova.O příhodách lodi Mary Celeste napsal povídku i Arthur Conan Doyle. Mnoho pravdy v ní ale nebylo.Mohly snad za tragédii na Mary Celeste přírodní podmínky?Po objevení opuštěné lodi dovedla Mary Celeste do Gibraltaru posádka lodi Dei Gratia.+ 1 fotka+ 2 fotky

Na světě jsou záhady, jimž asi nikdy nepřijdeme na kloub. Stejně je to s osudem lodi Mary Celeste a její posádky, která opustila palubu uprostřed pravděpodobně klidného moře bez peněz, jídla a šperků. Kapitán s sebou přitom na osudnou plavbu pozval i manželku s malou dcerkou. Co se mohlo stát, že o posádce už nikdy nikdo neslyšel?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 08. 02. 2021 11:00

Jen sedm let se plavila po mořích loď, která dostala v roce 1861 jméno Amazon, než prvně ztroskotala u ostrova Cape Breton. Měla ale vcelku štěstí, i když byla poškozená, dostala ještě šanci. Tu jí dal rejdař Richard W. Haines, který ji nechal opravit, a s novým kabátem získala i nové jméno – od té chvíle brázdila vlny moří a oceánů jako Mary Celeste. A tak se také bohužel zapsala do dějin námořní plavby. Proč bohužel?

Osudové pozvání

Mary Celeste se záhy vydala ke svému dalšímu majiteli Jamesi H. Winchesterovi do New Yorku, odkud v listopadu 1872 odplula do Janova. Její kapitán Benjamin Briggs lodi natolik důvěřoval, že se nerozpakoval vzít s sebou „na výlet” i rodinu – manželku Sarah Elizabeth a malou dcerku Sophii. Protože šlo o takzvanou brigantinu, tedy dvoustěžňovou loď, která nepotřebovala velkou posádku, bylo včetně dalších mužů na palubě a v podpalubí celkem jen deset lidí. To mělo stačit k tomu, aby se podařilo bezpečně dopravit z New Yorku do Janova 1 700 sudů lihu.

Nepochopitelný krok

Pak se ale muselo stát něco, co přimělo posádku okamžitě a bez jakýchkoliv okolků loď opustit. Co to mohlo být, co se mohlo stát? Přibližně o měsíc později objevila Mary Celeste posádka lodi Dei Gratia pod velením kapitána Davida Morehouseho. Plavidlo bylo nepoškozené, na palubě byl mírný nepořádek a hlavně – Mary Celeste plula osamocená a opuštěná. Posádka se patrně snažila před něčím zachránit, protože na palubě chyběl záchranný člun, bez něhož by nevyplula. Nebyly tam ani navigační knihy a sextant. Jako by se posádka rozhodla přestoupit do záchranného člunu a pokračovat dál jen v něm. Kdyby se ale jednalo o promyšlenou a plánovanou akci, těžko by na palubě zbylo jídlo, peníze nebo šperky.

Co se stalo?

Jak to tedy vlastně bylo a co se na palubě Mary Celeste odehrálo těsně před tím, než ji posádka opustila? Vyrojily se spekulace o úderu pirátů – ti by ale nenechali na lodi lup ani náklad. Podezření padlo dokonce i na samotné členy posádky Dei Gratia, ale i to bylo nakonec zavrženo. Nebylo prokázáno, co by právě oni měli z toho, že by vysadili posádku Mary Celeste do záchranných člunů a ukořistěnou loď dovedli do přístavu, kde ji odevzdali…

Pod vlivem nákladu

Jednou z možných variant a cestou, kterou se ubíralo vyšetřování celého neštěstí, byla domněnka, že se posádka mohla dostat k nákladu, tedy k lihu, který se rozhodla pít, ačkoliv k tomu nebyl určen. Pak by nebylo nemožné, že muži v opilosti zavraždili kapitánovu rodinu a sami se vydali vstříc prakticky jisté smrti v záchranném člunu. Této teorii by nahrávaly i pravděpodobně krvavé šmouhy, které byly na lodi objeveny.

Nepravděpodobná domluva

Byla snad celá příhoda komplotem obou kapitánů, tedy Benjamina Briggse a Davida Morehouseho? Ani toto se ale nepodařilo věrohodně zdůvodnit a prokázat. Rodina kapitána Briggse se už nikdy neobjevila, a to i přesto, že manželé nechali staršího syna u babičky v New Yorku. Proč by rodinu rozdělovali, kdyby se rozhodli zmizet třeba za lepším životem? A pak, kdyby se k tomu přece jen rozhodli, proč konstruovat tak krkolomnou příhodu, o níž museli vědět, že vzbudí velkou vlnu pozornosti?

Nebezpečné výpary

Poměrně uvěřitelná byla verze, která pracovala s možností uvolnění výparů z převáženého lihu například vinou podmořského zemětřesení nebo dalších přírodních vlivů. V takovém případě by mohl kapitán v obavě z možného výbuchu vydat povel k okamžitému opuštění lodi – a tomu by odpovídal i její stav. Nálezci lodi referovali o otevřených poklopech, jimiž by bylo možné podpalubí odvětrávat. Přesun do člunu mohl být v první fázi považován za dočasný, než se podaří situaci vyřešit a zajistit bezpečí pro návrat posádky. Nikdo ale neví, co se stalo potom. Objevil se nespočet „zaručených“ konspiračních teorií, včetně té o obří krakatici, která pozřela všechny lidi na palubě. Se svojí troškou do mlýna přispěchal i tehdy ještě začínající Arthur Conan Doyle v povídce Prohlášení J. Habakuka Jephsona, která vypráví o vyvraždění celé posádky.

Nešťastný konec prokleté lodi

I když po této aféře loď našla nového majitele, velký zájem o ni nebyl. Měla zkrátka špatnou pověst, a tak se nikdo do koupi nehrnul. Nakonec se stala obětí pojistného podvodu. Její poslední kapitán Gilman C. Parker s ní 3. ledna 1885 záměrně ztroskotal u přístavu Port-au-Prince v Haiti. Akce se ale nepodařila podle jeho představ, i se spolupracovníky byl obviněn z pojistného podvodu. Parkerovi hrozil trest smrti za úmyslné potopení lodě. Tehdy se to bralo hodně vážně. Nakonec byli všichni propuštěni, ale štěstí se nedočkali. Kapitán zemřel v bídě jen několik měsíců po procesu, další člen posádky se zbláznil a jiný spáchal sebevraždu. Mary Celeste byla zkrátka jako začarovaná a její skutečný příběh už se asi nikdy nedozvíme.

Zdroje:

Wikipedia.org: Mary Celeste

Paul Begg: Mary Celeste: The Greatest Mystery of the Sea

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články