Branišovský les, místo opředené záhadami. Co vše se o něm vypráví? 

Branišovský les se rozkládá mezi českobudějovickým sídlištěm Máj, čtvrtí Zavadilka a obcemi Branišov. Je známý řadou tragických událostí, pověstí a příběhů popisujících paranormální jevy.
Zdroj: Wikimedia Commons/Jitka Erbenová/CC BY-SA 3.0
Branišovský les se rozkládá mezi českobudějovickým sídlištěm Máj, čtvrtí Zavadilka a obcemi Branišov. Je známý řadou tragických událostí, pověstí a příběhů popisujících paranormální jevy.Jedna z legend o Branišovském lese vypráví, že se tu měli - prý na popud zlých sil - zastřelit čtyři vojáci. Tento příběh může mít reálný základ, ovšem zřejmě k němu došlo někde jinde a mrtví byli pouze dva. I to je ale nejisté...O Branišovském lese se vypráví i to, že se tu prý mělo zřítit UFO. Podle vyjádření českobudějovických hasičů došlo k opálení kůry kolem roku 2000, kdy v Boru hořel suchý podrost.V Branišovském lese prý bylo několikrát spatřeno zjevení popisované jako vysoký muž se širokým černým kloboukem a dlouhým černým pláštěm. Jeho nohy se nedotýkají země, ale rozplývají nad povrchem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nejděsivější les v republice - tak bývá často označováno místo na Českobudějovicku mezi sídlištěm Máj, čtvrtí Zavadilka a obcí Branišov. Lidé v něm prý cítí podivnou přítomnost temných sil, které je navádějí k sebevraždě a děsí je ďábelskýma červenýma očima. Některé z legend však možná mají reálný základ...

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 16. 08. 2019 17:00

Láká vás tajemno? Pak je pro vás možná vhodným tipem na lehce mrazivý výlet cesta do jihočeského Branišovského lesa. Koluje kolem něj celá řada legend. Které to jsou?

Zastřelená hlídka

Nejrozšířenější zkazkou je ta o zastřelených vojácích. V době, kdy zdejší muniční sklad hlídala vojenská posádka, prý došlo k tomu, že se dvě hlídky omylem dostaly do vzájemné přestřelky - prý kvůli tomu, že je "cosi" záhadného přinutilo střílet. Tři muži měli zemřít na místě, čtvrtý po převozu do nemocnice.

Pamětníci tvrdí, že příběh se odehrál jinde a figurovali v něm pouze dva vojáci, kteří se zastřelili kvůli dívce. Podle jiných svědků šlo o pouhé cvičení. Tento příběh by tedy mohl mít reálný základ, byť samozřejmě nesouvisející s temnou silou lesa. A jaké jsou další, tentokráte již zcela smyšlené legendy?

Temný Pán lesa

V lese byl prý několikrát spatřen temný "Pán lesa", kterého očití svědci popisují jako vysokého muže s černým kloboukem a černým pláštěm. Jeho nohy se nedotýkají země, ale rozplývají se těsně nad ní. Obličej má mrtvolně bledý a takřka bez konkrétních rysů, jen s mlhavým náznakem očí a úst. Bytost se však dokáže rychle pohybovat za tichého zvuku připomínající hru Panovy flétny.

Strom oběšenců

V roce 1927 byl v Branišově otevřen luxusní hotel Praha, mezi jehož první hosty patřil mladý pár. Milenci si prý během pobytu vyšli na výlet do nedalekého lesa, když se ale večer nevrátili zpět, začali je místní hledat. A našli je oběšené na stromě v přilehlém lese. Na tom samém stromě byla prý o několik let později nalezena oběšená mrtvola další ženy. Onen nešťastný strom se proto místní rozhodli pokácet a na místě spálit. Bohužel i dnes citlivější povahy vypovídají, že na místě, kde stál tento strom, slyší záhadný hlas, který je navádí k sebevraždě.

Vznášející se oči

Po setmění prý sledují nešťastné turisty v hororovém hvozdu dvě červené sešikmené oči vznášející se zhruba dva metry nad zemí. Podle skeptiků jde o pouhé pozorování zadních světel aut jedoucích po asfaltce Branišov – České Budějovice. Přímí svědci ale vypovídají, že se k nim červené oči přibližovaly či je rovnou pronásledovaly.

Pokud se rozhodnete prozkoumat pochmurný Branišovský les, počítejte s varováním záhadologů, že je celá mise zejména po setmění jen na vaše vlastní riziko. V případě, že nejste zrovna v dobrém psychickém rozpoložení, byste se podle nich měli místu obloukem vyhnout.

NA DALŠÍ MÝTY O BRANIŠOVSKÉM LESE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články