PORADNA: Načapal jsem patnáctiletou dceru při masturbaci. Nezoufejte, jednejte, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Načapal jsem patnáctiletou dceru při masturbaci. Nezoufejte, jednejte, radí zkušená psycholožka

Jindřich se ocitl v trapné situaci. Přistihl svoji dospívající dceru při sebeukájení. Teď ani jeden neví, jak z patálie vybruslit, aniž by poznamenala jejich vztah. S užitečnou radou, co si v takovém případě počít, přispěchala zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 06. 2021 12:00

Jindřich byl celý pryč z toho, když se mu narodila dcera. Nejraději by s ní zůstal i na mateřské. Dokud byla malá, rozmazloval ji všemožnými dárky. Jak se ale dostala do puberty, začala se svému otci odcizovat. Hodně se líčila, proháněla kluky a stále častěji se zavírala v pokoji, kde poslouchala hlasitou hudbu.

Když jednoho dne volal rodičům ředitel, že Dáša chodí za školu, chtěl si to s ní Jindřich vyřídit. Jenže dcera přes hlasitou hudbu neslyšela klepání a když Jindřich vešel, nestačil se divit. Dáša zrovna masturbovala. Oba vzniklá situace velmi vykolejila. Jindřich by ji rád s dcerou probral, ale ta se s ním odmítá na toto téma bavit. A Jindřich cítí, že mezi nimi vzniká propast.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milý Jindříšku, vámi popisovaná situace se děje častěji, než byste čekal. Jen málokdo však o ní otevřeně mluví. Naprosto s vámi souhlasím, že masturbace k životu patří a u vaší dcery značí, že je zdravotně v pořádku a vývoj funguje přesně tak, jak má. Tím, že se o situaci s dcerou nebudete bavit, dosáhnete jediného – utvoří se mezi vámi propast a bude tam viset klidně i několik let.

Je naprosto jasné, že se dceři o tom aktivně mluvit nechce, protože se stydí. Je ještě mladá, nemá zkušenosti. Neví, jak danou situaci řešit, tak před ní prostě „uteče“. To ale není řešení a vy to víte. Najděte si vhodný okamžik a s dcerou vše v klidu proberte (bez přítomnosti manželky).

Dceři vysvětlete, že se chcete omluvit, že vás mrzí, že jste ji i sebe dostal do této trapné situace. Že jste klepal, ale přes hlasitou hudbu vás neslyšela. Vysvětlete jí, že masturbace je nejen normální, ale i zdravá a že i vy s ní máte zkušenosti. Zrovna tak, jako každý druhý.

Navrhněte řešení, jak to udělat, abyste podobné situaci do budoucna předešli. Například se s dcerou dohodněte, že v době od X hodin (třeba po večeři, nebo od 20 hodin) nebude chodit k vám do ložnice a vy k ní do pokojíku. Každý z vás už nyní potřebuje nějaké to soukromí.

Víc by mě znepokojovalo, že vaše dcera chodí za školu. To ze stolu pryč nedávejte. Doporučuji nastavit jasné podmínky, do školy se chodí, doma se plní povinnosti… Vaše dcera je ve věku, kdy máte v podstatě „poslední šanci“ ji ještě ovlivnit – vést k zodpovědnosti, samostatnosti. Puberta dětí dává zabrat všem rodičům. Nebojte, zvládnete ji, nic jiného vám stejně nezbude.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články