PORADNA: Syn zjistil, že jsem gay, a teď mě nenávidí. Co jediné v takovém případě pomůže, prozradila zkušená psycholožka

PORADNA: Syn zjistil, že jsem gay, a teď mě nenávidí. Co jediné v takovém případě pomůže, prozradila zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Honza se dostal do velmi nepříjemné situace. Po letech relativně spokojeného manželství zjistil, že ho přitahují muži. Když se rozhodl svěřit své choti, omylem ho zaslechl i třináctiletý syn. Kamil obratem Honzovi vpálil, že ho nenávidí. Proč takto reagoval a jak vzájemné vztahy urovnat, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 06. 2021 12:00

Honza už v pubertě tušil, že je s ním něco jinak. Sice randil s dívkami, ale mnohem lépe se cítil v pánské společnosti. Na své pochyby ohledně sexuální orientace na chvíli zapomněl, když potkal Simonu. Ta mu hned učarovala, vzali se a brzy se jim narodil syn Kamil.

Jednoho dne ale vzala idylka za své. Honza se na třídním srazu vyspal s bývalým spolužákem a definitivně mu došlo, že je gay. Když to po třech měsících oznámil manželce, zaslechl jejich hovor i Kamil. Hned na otce vyjel, že ho nenávidí a už ho nikdy nechce vidět. Honza se Simonou se nyní rozvádějí a syn stále odmítá s otcem mluvit.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milý Honzo, váš případ není ojedinělý, dokonce je poměrně častý. Někdy sexuální orientace není zjevná „hned“ v období dospívání, někdy se jí podvědomě bráníme. Každopádně teď to víte a je fér, že to ví i vaše paní. Synovi dejte čas, musí to zpracovat. Je v šoku, bude to dobré. Má vás rád, je to váš syn a vždy jím bude.

Nepíšete, jak to vzala vaše paní. Věřte, že po počátečním šoku se vše usadí. Myslete na to, že i vy sám jste si na novou situaci zvykal 3 měsíce, než jste se ženě svěřil. Dopřejte čas i jim. Buďte milý, vstřícný, snažte se komunikovat, snažte se pomáhat a plnit si svoje otcovské povinnosti jako dosud.

Čas tomu pomůže a vše vyhladí. Pokud byste ve vztahu s manželkou zůstal, co by to přineslo dobrého? A naopak. Je možné, že by to přineslo něco špatného? Podle mě ano, časem byste byli nešťastní oba, protože tužby ani jednoho z vás by nebyly naplněné. Kvůli tomu byste byli nešťastní a vše byste přenášeli i na syna. Proto je dobře, že jste situaci přiznal a postavil se k ní jako chlap, toho si moc cením. Držím pěsti, ať se vše brzy „vyhladí“.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články