PORADNA: Syn mě nenávidí a chce žít s otcem. Co ho ve skutečnosti trápí, prozradila psycholožka Samsonová

PORADNA: Syn mě nenávidí a chce žít s otcem. Co ho ve skutečnosti trápí, prozradila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Paní Olina je v koncích. Její jediný syn jí dává za vinu rozpad jejího manželství a prohlásil, že chce žít s otcem. Ten si ovšem syna k sobě vzít nechce. Jak napjatou rodinnou situaci vyřešit, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 04. 2021 12:00

Olinu potkalo to, co mnoho jiných žen. S manželem si přestali rozumět natolik, že jí choť jednoho dne oznámil, že ji nemiluje a odchází od ní. Olina to nesla velmi těžce. A ještě hůře se cítila po tom, co si vyslechla od svého šestiletého syna.

Honzík jí dává za vinu rozpad manželství a v hádkách se vždy staví na stranu otce. Když se dověděl, že se táta stěhuje pryč, rozhodl se jít s ním. Jenže otec ho k sobě nechce, dokud si prý všechno v sobě nesrovná.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Olinko, moc mě mrzí, že na vlastní kůži musíte prožít to, že nejhůře nám ublíží ti, které milujeme nejvíce. Váš syn obrací vinu na vás, avšak to je jen zástěrka toho, že má strach, jestli za to nemůže on sám. Děti takto reagují docela často. Váš manžel má asi dost problémů sám se sebou, je velmi smutné, že vše nechal na vás.

Co se týče syna, je to pro něj určitě velká rána. Možná zaslechl nějaký telefon či rozhovor, když se už dříve stavěl na stranu otce, protože měl strach, aby neodešel. Pokud se váš manžel chová tak, jak popisujete, vnímám tam podtext toho, že už si našel jinou partnerku. Jeho chování by tomu odpovídalo. Proto také nechce syna k sobě, aby u něj nebyl on ten špatný. To vše ukáže až čas.

Důležité je, abyste se se synem naladila. Doporučuji jít za ním. Asi se bude vztekat, plakat, vřískat a odmítat objetí, ale prostě to vydržte. Sedněte si k němu na postel nebo někam a vysvětlete mu, že ho máte moc ráda, že ani vy sama nevíte, proč a co se přesně stalo, a že vás moc mrzí, že syn dává vše za vinu vám. Že nějaké chyby určitě děláte, ale to i táta, protože je dělá každý dospělák. Ne, že by chtěl, ale všichni se učíme, jak dělat věci správně.

Syna bych objímala a řekla mu, že ať si myslí cokoli, neudělala jsem nic, čím bych tátu vyštvala. A že jsem moc ráda, že syna mám, že bych ho nevyměnila za nic na světě, a i když je na mě bručoun, tak ho miluji vesmírně a nikdo a nic to nemůže změnit.

Mluvila bych tak dlouho, dokud bych nedosáhla „konce“. Ten poznáte tak, že se syn rozpláče, padne vám do náruče, vypláče se, ponadává a pak bude dobře. Celá tato zkušenost nakonec vás i syna semkne víc než cokoliv jiného. Držím vám pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články