PORADNA: Vnučka se začíná ptát po mámě, která ji opustila. Zabalte pravdu do jemného obalu, radí psycholožka

PORADNA: Vnučka se začíná ptát po mámě, která ji opustila. Zabalte pravdu do jemného obalu, radí psycholožka
Zdroj: Freepik

V květnu vás zaujal příběh paní Ludmily, která se ze dne na den musela postarat o svou vnučku. Její matka, Ludmilina dcera Jana, totiž odešla z domova neznámo kam. Vnučce už je pět let a začíná se po mamince shánět. Jak s ožehavou situací naložit tak, aby dětská dušička zůstala nezraněná, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 25. 05. 2021 12:00

Jana byla vždycky potížistka. Už na škole se chytla divné party a nedokončila studium. Jednoho dne ji dokonce v dost zbídačeném stavu přivedla domů policie. Jana se pak Ludmile přiznala, že je těhotná, ale neví s kým.

Rodiče se dcery ujali a nastavili jí pevná pravidla, která Jana musela dodržovat. Když se malá Sandra narodila, zdálo se být všechno v nejlepším pořádku. Jana dostudovala a o dcerku se vzorně starala. Jenže jednoho dne prostě zmizela. Ludmila s manželem dostali zlé tušení, že za tím stojí její bývalá parta, což se také záhy potvrdilo.

Sandře je nyní pět let a začíná se ptát po mamince. Ludmila váhá, co jí říct. Ráda by nezastírala pravdu, ale zároveň tuší, že by tím křehké dětské duši mohla ublížit.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Liduško, vaše dcera otěhotněla velmi mladá. Popisujete, že se o vnučku hezky starala a měla ji ráda. Lze proto s výhledem do budoucna usuzovat, že se jednou vrátí, až se zklidní, a bude chtít s dcerou navázat kontakt. Zcela chápu vaše rozhořčení, avšak prosím, zkuste se na věc podívat tak, aby vše co nejméně ublížilo vaší vnučce.

Je jí teprve pět let, říct takto malé holčičce, že ji máma opustila a nechtěla ji, co to asi v její hlavičce udělá? Děti jsou v tomto věku velmi citlivé. Bylo by možné tuto záležitost nějak „upravit“? Chápu, že jste na dceru naštvaní, ale cítím taky, že ji milujete.

Vaše vnučka se bude na maminku ptát a nemyslím, že ji někdy přestane hledat, pokud se jí neozve sama. Co kdybyste tu pravdu trochu „obalili“? Nemyslím lhát, ale obalit ji do „obalu pro pětileté dítě“. Například mě napadá, že maminka musela odjet, protože na sobě musela hodně pracovat a že na ni určitě myslí a miluje ji a jak jen to půjde, přijede, jen nevíte kdy.

Myslím, že v tom lež není. Vaše dcera opravdu odjela, protože má zjevně dost práce sama se sebou, aby dospěla. Zároveň bude sdělení pochopitelné a neubližující pro vaši vnučku. Liduško, jste máma a babička najednou. Vím, že vaše cesta není snadná, že se ve vás bijí pocity naštvanosti na dceru s obavami o ni. Jste úžasná a obě dvě mají velké štěstí, že mají právě vás.

Vím, že to zvládnete, protože z vašich řádků cítím tolik lásky. Držím vám moc pěsti, pokud bych mohla nějak pomoci, neváhejte se ozvat.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články