Marcela (45): Dcera nám připravila nemilé překvapení, nejvíce svým činem potrestala sebe

žena, dítě
Zdroj: Freepik.com

Marcela s manželem si nevědí rady se svojí dcerou. Ta momentálně prochází pubertou, je velmi vzdorovitá, chodí za školu a Marcela má podezření, že začala i kouřit. Žádné zákazy ani vyhrůžky na dceru nezabírají. Naposledy jí řekla, že pokud se nevzpamatuje, dá ji do nápravného ústavu. Jak na to dcera zareagovala?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 09. 2020 06:30

S Tomášem máme dceru Lenku (15), která nyní prochází pubertou. Staví se neustále do opozice, na všechno má odpověď. Nerespektuje nás jako rodiče. Jakmile dostane nějaký zákaz, klidně ho poruší a ještě se nám vysměje do obličeje.

Dcera má divokou pubertu

Možná jsme s Tomášem někde ve výchově udělali chybu. Já jsem vždycky byla ta přísná máma, co chtěla, aby z našeho dítěte něco bylo. Nejvíc jsem si přála, aby byla dobře vychovaná. Já sama pocházím z rodiny, kde se pro facku nešlo daleko. Nejsem zastáncem toho, aby rodiče děti bili, ale nesmí nám přerůst přes hlavu. Zlom u Lenky přišel s příchodem puberty, někdy kolem jejích čtrnáctých narozenin. Nejednou z ní byl cítit kouř od cigaret. To, že chodí za školu, jsem zjistila také zcela náhodně. Co bylo ale úplně nejhorší, bylo to její lhaní. Dívala se mi do očí a lhala.

Museli jsme s manželem přitvrdit. Začali jsme aplikovat zákazy televize. To jí bylo málo. Po čase jsme jí odebrali přístupy k internetu. Věděla jsem, že na čem visí nejvíc, je mobilní telefon. Donutila mě svým chováním k tomu, abych jí ho také sebrala. Nešlo mi o nic jiného, než o to, aby pochopila, jak se má chovat. K něčemu jsme jí vedli a ona to celé házela za hlavu. Na jedné rodinné oslavě dokonce vlezla babičce do peněženky a vzala jí nějaké peníze. Velmi jsem se za dceru styděla.

Chtěla ukázat svůj vzdor

Do toho všeho je to velmi krásná holka, nechala si narůst dlouhé tmavé vlasy a k tomu má černé oči, je vysoká a štíhlá, a tak po ní začali koukat kluci. Jeden takový jí totálně pomotal hlavu. Chodila domů ovíněná. Byla jsem z toho velmi nešťastná, protože jsem nevěděla, jak na ní.

Denně jsme se s ní hádali. Tvrdila, že jsme stará škola a nic z dnešní doby nechápeme. Dál chodila za školu a tahala se s tím klukem. Ve škole jsem byla pečená vařená, abych si vyslechla, jaká je dcera potížistka. Měla mnoho zameškaných hodin a z jednoho předmětu téměř propadala. Musela jsem okamžitě sjednat nápravu. Ten den jsem si na ni počkala a dala jí nůž na krk. ,,Pokud se nevzpamatuješ a nezačneš chodit do školy, najdu ti nápravný ústav.“ Vysmála se mi do obličeje, že tam jí stejně bude lépe. Křičela na mě, že jsem nejhorší máma na světě.

Šla do koupelny a byla tam skoro hodinu. Když vyšla ven, málem to se mnou seklo. Chtěla mi dát najevo svůj vzdor a tak se oholila dohola. Její krásné vlasy ležely po celé koupelně. Brečela jsem, proč to udělala. Za pár dní přišla domů a byla dost smutná. Ten její kluk se s ní rozešel, právě kvůli tomu, co se sebou provedla.

Tak moc mi chtěla ukázat, že je dospělá, až to přehnala. Mám pocit, že začala být více pokornější. Co je pro mě nejdůležitější, začala do školy chodit pravidelně. Nakonec se vytrestala sama.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články