Obecná škola: Igor Hnízdo skutečně existoval, učil i Zdeňka Svěráka. Děti tahal za vlasy a řezal rákoskou

"Když dnes vzpomínám na svého učitele, podle kterého jsem napsal Igora Hnízda, už si jej neumím vybavit. Tříska mi ho přebil," uvedl Zdeněk Svěrák
Zdroj: se souhlasem České televize
Obecná škola: Učitelka Maxová se jednoho dne ze svých žáků zblázní. Na její místo nastupuje Igor Hnízdo, který ihned zavede disciplínu. Scénář filmu Obecná škola, i se všemi společenskými a politickými narážkami, byl vytvořen a schválen až v roce 1988.
Uniforma, kterou nosí Jan Tříska, je smyšlená. V armádě bychom takovou nenašli.  Většina příhod z Obecné školy odpovídá tomu, co zažil Zdeněk Svěrák v dětství.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se řekne Obecná škola, patrně každý si ihned vybaví Jana Třísku, coby svérázného učitele Igora Hnízda. Věděli jste ale, že někdo takový doopravdy existoval? Jmenoval se Václav Mejstřík a měl s Hnízdem mnoho společného...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2021 12:30

Učitelka Maxová to nemá vůbec lehké. Její žáky zajímá všechno možné, jen ne učivo. Jednoho dne se z toho zblázní a na její místo nastoupí Igor Hnízdo. Ten ihned zavede přísný režim. Jeho metody se zdají být úspěšné, má však slabost pro něžné pohlaví, a tak se nad ním začnou stahovat mračna. Na film Obecná škola z roku 1991 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Rákoska a facky Václava Mejstříka

Stejně jako Igor Hnízdo, ani Václav Mejstřík se s ničím nepáral. Kantor, který se narodil 14. července 1907 ve Mstěticích u Prahy, své rád žáky fackoval, tahal za vlasy a mlátil rákoskou. Také před třídou hrával na housle. Kdo ale vyrušoval, schytal to smyčcem. Zároveň měl i ve filmu naznačenou slabost pro mladé kolegyně. „Měli jsme třídní učitelku Jarmilu Pelcovou,” uvedl pro Českou televizi pamětník Otakar Bartoň. „Když cvičila s dětmi venku, vždy na ni hleděl z okna.”

Přestože byl Mejstřík velmi rázný, u žáků se těšil velké oblibě. Taktéž u sebe nosil zbraň a učil s ní děti střílet na terč. Jenom ta minulost byla poněkud problém. „Zpočátku se jevilo vše věrohodně,” řekl Zdeněk Svěrák. „Ale v pozdějším věku jsme o tom začali pochybovat. Nemohl být partyzán a zároveň v koncentráku...”

Hrdina za katedrou?

Ač se všichni zainteresovaní snažili sebevíc, dlouho se jim nepodařilo potvrdit, že by byl Mejstřík za války v odboji. Nic nezjistili ani badatelé z Vojenského historického ústavu. Na druhou stranu je zvláštní, že školní rok 1944-45 vynechal. Za katedru se vrátil až po válce. Je možné, že se právě v tomto období mohl zúčastnit nějakých operací. Jisté ale je, že by za tuto dobu nemohl stihnout vše, o čem svým žákům vyprávěl.

Nicméně v Národním archivu se později našla složka na Mejstříkovo jméno, v níž byl veden jako protifašistický bojovník. A najednou bylo čím zaplnit prázdné místo v jeho životě. Poslední rok války byl zatčen gestapem a vyslýchán v Petschkově paláci. Pak putoval na Pankrác a do Terezína. Podařilo se mu však uprchnout. S malou skupinkou osob se probil zpět do Prahy, kde bojoval na barikádách.

Velké charisma Václava Mejstříka

S odvážnými činy se pojilo rovněž Mejstříkovo velké charisma. Do třídy chodíval v khaki košili, s malou pistolí za pasem a v rajtkách. Přesně tak, jak ho o několik dekád později vykreslil Jan Tříska.

Od padesátých let není Mejstříkův další osud znám. Pravděpodobně měl zemřít až v roce 1980. A aby toho nebylo málo, na jednom z výkazů se u jeho jména objevilo slovo vyškrtnut. Ale z čeho a proč? Nad zásluhami neobvyklého kantora tak dál visí otazník...

Zdroje informací:

Prima Max: Obecná škola

Česká televize: "Jmenuji se Václav Mejstřík," řekl Igor Hnízdo

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články