Jan Tříska by oslavil 85. narozeniny: Komunisti ho donutili k odvážnému kroku, jeho rodina padla na samotné dno

Jan Tříska by oslavil 85. narozeniny: Komunisti ho donutili k odvážnému kroku, jeho rodina padla na samotné dno
Zdroj: Showpix
Na samotě u lesa (1976): Známá česká komedie se svérázným dědou Komárkem.Obecná škola (1991): „Jmenuji se... Igor Hnízdo!“Želary (2003): Drsný romantický příběh z prostředí horské vesnice Želary.
Jedna ruka netleská (2003): Černá komedie o tom, jak se z Ivana Trojana pomalu stává Hitler.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Jan Tříska by 4. listopadu oslavil 85. narozeniny. Život se s ním a s jeho rodinou nemazlil. Bývalý režim ho donutil k ráznému kroku, který znamenal, že se musel všeho vzdát a padnout na samotné dno. Co se tehdy v roce 1977 stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 11. 2020 08:00

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936. Zahrál si v takových hitech české kinematografie jako Na samotě u lesa, Obecná škola či Třicet případů majora Zemana. Úspěch měl i v zahraničí. Za všechny jmenujme Lid versus Larry Flynt a Ronin. Zemřel na následky pádu z Karlova mostu.

Deprese Jana Třísky

Přestože se mu dařilo, rozhodl se odejít a začít úplně nový život. S příjezdem sovětských tanků se totiž v očích herce Jana Třísky zhatily všechny naděje na socialismus s lidskou tváří, plný užitečných společenských reforem. Vydržel ještě dalších devět let, než se rozhodl emigrovat do Spojených států.

Rok 1968 byl pro Třísku zásadní. Podepsal provolání Dva tisíce slov, čímž se dostal na černou listinu nežádoucích osob. Také se oženil s herečkou Karlou Chadimovou. Jak později uvedl, snažil se dělat si z toho legraci. Když ale přišla normalizace, šly všechny žerty stranou. A začalo se myslet na to, jak z toho ven.

Nemůže to trvat věčně

Tak přesně tohle si Tříska se svou manželkou myslel o normalizaci. Jenomže roky ubíhaly a nic se nezměnilo. Bujaré večírky s Václavem Havlem tak vystřídalo tvrdé vystřízlivění. Po materiální stránce byli Třískovi zabezpečeni, chyběla jim však jedna důležitá věc, a to svoboda. I kdybych to překousl a zůstal,“ svěřil se později Tříska. „Jako herce na černé listině by mě buď přesvědčovali k tomu, abych vstoupil do strany, nebo by mne zavřeli.“

S manželkou se mu podařilo získat výjezdní doložku a odjet na Kypr. Aby byli nenápadní, vzali si pouze plavky, což bylo nešťastné, protože v Kanadě, kde žili jejich příbuzní, nebylo rozhodně plavkové počasí. O svých plánech řekli pouze jedinému člověku – Olze Havlové. Z tábora pro uprchlíky v Řecku putovali do Kanady a poté do USA. Nejprve žili v New Yorku, pak se přestěhovali do Los Angeles.

Tříska, Voskovec a Forman

Octli se v úplně cizím prostředí a jen se základní znalostí jazyka. Museli jsme se hodně uskromnit a doslova počítat každý cent,“ zavzpomínal Tříska. S hereckou kariérou za velkou louží mu tehdy pomohli Jiří Voskovec a Miloš Forman. Voskovec se totiž přátelil s broadwayským režisérem Serbanem, který zrovna připravoval inscenaci Mistra a Markétky.

Voskovec to následně řekl Formanovi, který poté volal Třískovi, ať si na casting připraví roli ďábla. Jenomže šéf divadla věděl, že herec nemá občanství, a tudíž není ani v odborech, a tak začal dělat problémy. Vyřešilo se to až díky Miloši Formanovi. Ten prý na ředitele zvyšoval hlas tak dlouho, dokud na Třískovo angažmá nekývl.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jan Tříska

Česká televize: Po stopách hvězd - Jan Tříska

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články