Česká podnikatelka Anna Náprstková zemřela před 146 lety: Pocházela ze 13 dětí, jměním pomáhala chudině

Anna Náprstková byla česká podnikatelka a filantropka.
Zdroj: Wikipedie
Anna Náprstková byla česká podnikatelka a filantropka.Narodila se roku 1788 do dobře situované rodiny mlynáře Homa. Ten ale, když byla malá, utonul při velké povodni.Rodina se třinácti dětmi se ocitla bez prostředků. Ani ne jedenáctiletá Anna proto nastoupila do služby u matčina druhého bratra. Přestože šlo o blízké příbuzné, teta se strýcem jí těžký osud nijak neulehčili a využívali ji jako levnou pracovní sílu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Byla chudá, dvakrát ovdověla a přesto neztratila chuť do života a elán. Stala se z ní úspěšná podnikatelka. Nejenže podporovala české vlastence, ale i svého syna Vojtu. Také se stala samozvanou ochránkyní pražské chudiny.

Petra Járková
Petra Járková 19. 10. 2019 08:00

Nesnadné začátky

Narodila se v Praze v rodině zámožných měšťanů mlynáře Vincence Homa a Josefy. Zde navštěvovala Svatopetrskou školu. O otce přišla velmi brzy a v osmi letech jí onemocněla i matka. Rodina po smrti otce velmi zchudla, nejprve musela jít do služby sestra Barbora a později i Anna, která vstoupila do velmi těžké služby ke svému strýci. Po jeho smrti sloužila u druhého strýce, kde zastala práci za dvě služky. Zde se učila od svých příbuzných v obchodě a svou pílí pomáhala jeho rozvoji.

První manželství

Poprvé se provdala v devatenácti letech za Jana Nováka. Zařídila si vlastní hospodářství a vzala si k sobě svou matku a mladší sestru Madlenku. Později se odstěhovali do Karlína, kde otevřeli vývařovnu s obsluhou. Zde se Anna zdokonalila v obchodě. Později, když její sestra Barbora Serafínová ovdověla, přestěhovala se k nim a pomáhala jim s domácností a hospodařením. V roce 1811 byl vydán finanční patent, který znehodnocením úspor rodinu přivedl opět na pokraj bídy. Zase museli začít znovu.

Druhé manželství

Po dvanácti letech manželství Anna ovdověla a po dalších čtyřech letech se provdala podruhé. Tentokrát za Antonína Náprstka. Spolu pak zakoupili dům u Halánků na Betlémském náměstí v Praze. Po devíti letech však Anna ovdověla zase. Navíc jí ze třinácti dětí zbyli už jen dva synové, Ferdinand a Vojtěch.

Podpora syna

Syna Vojtěcha podporovala Náprstková v době jeho vyhnanství. Odešel totiž do emigrace do USA po potlačení revoluce v roce 1848 a strávil tam deset let. Peníze mu posílala i později, kdy se stala významným sponzorem dnešního Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.

Peníze pro chudé

Získala značné jmění, které využívala na podporu chudiny. Pomáhala jim jak stravou, tak penězi. Mezi dráteníky, kteří procházeli zemí, byla známa jako panímaminka Náprstková. Po celý život zůstala skromná, pracovitá a pokorná.

NA ANNU NÁPRSTKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články