Dítě jako Otesánek? Čekají ho nemoci, deprese i šikana, varují odborníci

Dětský herec Brett Kelly coby sympatický tlouštík ve filmu Santa je úchyl!
Zdroj: archiv

Vypadá vaše dítě jako pohádkový Otesánek, připomíná filmového Metráčka či nešťastníka z filmu Santa je úchyl!? Nebo zatím jen začíná trpět menší nadváhou? Měli byste zpozornět, podle odborníků ho může postihnout řada problémů. Třeba i to, že se kvůli kilům navíc může proměnit v tyrana šikanujícího druhé děti.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 09. 11. 2019 07:10

Obezita je jako jediná z civilizačních onemocnění vidět na první pohled a zosobňuje selhání životního stylu s řetězícími se zdravotními následky. Plná prevence civilizačních onemocnění náleží především prevenci dětské obezity. Úprava výživových zvyklostí u dětí je nezbytná. Jak tedy správně postupovat?

S dětmi proti obezitě

Podle odborníků má velký význam společné stolování. Učte děti jíst s vámi u společného stolu. Pozor si dávejte na skladbu jídla a velikost talíře dítěte. Hlavní jídlo má být ve stejné skladbě a na stejném talíři jako u ostatních členů domácnosti. Zapomeňte na ochucovadla a přidávejte zeleninové oblohy. Pestrá a pravidelná strava je základ.

Lékař dětské obezitologické ambulance MUDr. Zlatko Marinov v časopisu Pediatrie pro praxi uvádí: "Hlavním zdrojem stravy jsou plnohodnotné potraviny – celozrnné obiloviny, mléko a mléčné výrobky, ovoce, zelenina, čerstvé maso, luštěniny, mořské ryby, rostlinné oleje a pramenitá voda."

Bez snídaně ani krok

Děti vstávají na poslední chvíli, oblékají se, čistí si zuby a rychle vybíhají z domu. Před odchodem do školy zkrátka nesnídají. Připomíná vám to něco? Tak dávejte pozor. "Složení první ranní porce rozhoduje, jak rychle se uhradí glukózová rezerva, jaký typ zásobního metabolismu se na daný den nastavuje a zdali se v rámci řízení energetické homeostázy rozvine tzv. sytý nebo hladový mozek. Nešvar vynechávat snídaně začíná v dětství," popisuje praxi MUDr. Zlatko Marinov.

K televizi jídlo nepatří

Právě zde chybí definice společného stolování. Dítě přijde ze školy a s talířem jídla si to zamíří rovnou k počítači či televizi. Dítě, které při jídle sleduje televizi nebo monitor počítače, sní výrazně větší porci než při jídle v klidu u stolu.

MUDr. Zlatko Marinov vysvětluje: "Dítě je při sledování televizního vysílání vystaveno podprahovým vjemům reklamního vysílání na vysokokalorické pamlsky a slazené nápoje, které při příjmu potravy propojuje s nastavením jídelních zvyklostí."

Nikdo mě nemá rád…

Obezita má vliv i na kvalitu života. Nespokojenost s vlastním tělem vede často ke zhoršení prospěchu ve škole, stranění se kolektivu a může být rovněž spouštěčem některé z poruch příjmu potravy (anorexie, bulimie).

Již v dětství jsou tyto děti často terčem posměchu a šikany, zvlášť v této době, kdy je ve společnosti dávána na odiv štíhlá linie. A i děti s nadměrnou tělesnou hmotností mají sklony k šikanování druhých, bohužel z důvodu vlastní nespokojenosti.

Nemoci z obezity

Obezitu, nejzávažnější zdravotní problém naší civilizace, samozřejmě provázejí i mnohá onemocnění.

Jaká to jsou, popisuje v časopisu Pediatrie pro praxi MUDr. Irena Aldhoon Hainerová, Ph.D.: "Od častěji pozorovaných je to hypertenze, dyslipidémie, porušená glukózová homeostáza s rozvojem cukrovky 2. typu, nealkoholická jaterní steatóza, obstrukční spánková apnoe, skluz proximální epifýzy femuru, astma či syndrom polycystických ovárií, až po méně běžné (Blountova choroba, pseudotumor cerebri)."

A dále dodává: "Děti a dospívající s nadměrnou tělesnou hmotností se řadí mezi vysoce rizikovou skupinu vzhledem k výskytu výše zmíněných komplikací již v časném věku. Závažnost zmnožení viscerálního tuku v dospívání z hlediska kardiometabolických zdravotních rizik byla potvrzena tuzemskými i zahraničními studiemi. Obezita rovněž předurčuje k psychosociálním problémům a snížené kvalitě života již v dětském věku."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články