Pět let od smrti Stanislava Grosse: Říkalo se, že ho otrávili radioaktivními prvky, nemoc ALS u něj měla rychlý průběh

Stanislav Gross byl český právník a sociálnědemokratický politik. Od dubna 2000 do léta 2004 byl ministrem vnitra, od roku 2001 statutárním místopředsedou ČSSD, od roku 2002 prvním místopředsedou vlády.
Zdroj: Profimedia
Stanislav Gross byl český právník a sociálnědemokratický politik. Od dubna 2000 do léta 2004 byl ministrem vnitra, od roku 2001 statutárním místopředsedou ČSSD, od roku 2002 prvním místopředsedou vlády.Po propadu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 a odstoupení Vladimíra Špidly ho nahradil ve vedení strany i předsednictví vlády.  Z funkce premiéra odstoupil 25. dubna 2005 po tříměsíční vládní krizi způsobené aférou kolem jeho financí; 24. září 2005 opustil vysokou politiku úplně a věnoval se advokacii.Roku 1992 Gross kandidoval a byl zvolen do České národní rady, z níž se po rozdělení Československa stala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. + 4 fotky+ 5 fotek

V pouhých čtyřiatřiceti letech se stal nejmladším premiérem naší země a vypadalo to, že jeho kariéra je dokonale rozjetá. Jenže pak přišly nejasnosti ohledně mnohamilionového majetku, které neuměl vysvětlit. V politice se tak rozjel skandál, který v té době neměl obdoby a popularita Stanislava Grosse šla rychle ke dnu.

Petra Járková
Petra Járková 16. 04. 2020 08:00

Po propadu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 odstoupil ze své funkce Vladimír Špidla a právě po něm nastoupil Stanislav Gross. Ten nakonec z funkce odstoupil v roce 2005 poté, co způsobil aféru ohledně svých financí, které neuměl vysvětlit. Z politického života se tehdy stáhl a věnoval se advokacii.

Zákeřná nemoc

Pak ale přišla zákeřná nemoc, která otočila život premiéra i jeho rodiny vzhůru nohama. Po diagnóze ALS se Gross upnul k Bohu a prosil o odpuštění pro svoji duši. 16.4.2015 pak v noci zemřel.

Rychlé šíření

Když si Stanislav Gross vyslechl děsivou diagnózu, absolutně nikdo nevěděl, jak rychle se bude nemoc ALS v případě politika šířit. Bohužel však postupovala rychle a za několik měsíců už byl sám schopen pohybu jen stěží.

Naděje

Možná doufal, že to u něj bude stejné jako u nejslavnějšího pacienta s touto diagnózou na světě, Stephena Hawkinga, kterému se průběh velmi zpomalil a žil tak velmi dlouhý a poměrně samostatný život.

Rodina

Stanislav Gross měl kromě manželky Šárky, se kterou se seznámil v parlamentním bufetu, kde pracovala, ještě dcery Denisu a Natálii.

Konspirační teorie

Po jeho onemocnění se objevila i konspirační teorie, že se ho rozhodli zlikvidovat mocní. Otrávili ho prý radioaktivními prvky. Jestli tomu tak opravdu bylo, už se asi nikdy nedozvíme. Jedno je však jisté, je tomu už pět let, co nás nejmladší český premiér opustil a to v pouhých pětačtyřiceti letech.

NA SNÍMKY STANISLAVA GROSSE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články