Šárka (35): Už nezvládám rodinu a práci. Manžel mi řekl, že když to zvládají jiné, zvládnu to taky

Šárka (35): Už nezvládám rodinu a práci. Manžel mi řekl, že když to zvládají jiné, zvládnu to taky
Zdroj: Freepik

Pro Šárku jsou její děti na prvním místě. Pro jejich štěstí je schopna udělat cokoliv. A to ji začíná dobíhat. Žije v neustálém stresu a honí se za každou minutou. Cítí, že tempo je vražedné a potřebuje pomoc. Obrátila se na manžela, který ji ale svou reakcí naprosto šokoval.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 11. 2022 07:00

Dlouho jsem si nalhávala, že všechno zvládnu. Jenže jsem si vzala příliš veliké sousto a už dál nemůžu. Svěřila jsem se manželovi, že potřebuji jeho pomoc. Čekala jsem slova podpory a hlavně pomoc. Místo toho mi Radim (40) řekl, že mi nepomůže, protože jsem si to vybrala sama.

Vždycky jsem chtěla být ve všem nejlepší

Celý život jsem se snažila být ve všem dokonalá. Zaregistrovala jsem to už na škole. Chtěla jsem ve všem vynikat a být ta nejlepší. Na škole se mi to dařilo. Když jsem si něco umanula, šla jsem tvrdě za tím. Možná díky tomu jsem dnes úspěšnou podnikatelkou. Mám vlastní firmu, která mě baví. Možná jen nevynáší tolik peněz, kolik jsem si původně myslela.

S Radimem jsme spolu patnáct let Po pěti letech vztahu jsme se vzali. Chvíli na to se narodila dcera Klára (10) a o dva roky později Matouš (8). Pro naše děti bych obětovala život. Jsou pro mně vším. To kvůli nim každé ráno vstanu a funguji. Nepřeji si nic jiného, než aby byly zdravé a šťastné. A jsem schopna pro to udělat cokoliv.

Když byly Klárce čtyři roky, ukázalo se, že je velmi pohybově nadaná. Bylo nám doporučeno, aby začala chodit na hodiny gymnastiky. Neváhala jsem ani minutu a přihlásila ji do gymnastické školy. Tam chodí dodnes. Každý týden má čtyři tréninky a občas společně vyrážíme na různá mistroství. Takový sport sebere dost času, který mi začíná scházet.

Dělám všechno pro to, aby byly děti šťastné

Matouš je zase šikovný s míčem, takže jsem ho přihlásila na fotbal. Jeho tréninky s ním také objíždím já. Někdy na úkor pracovních schůzek nebo teplé večeře, kterou nestíhám dělat. Od rána do večera jsem v jednom kole. Sotva děti rozvezu, jedu do kanceláře. Tam se snažím fungovat, aby firma fungovala.

Dvakrát týdně jezdím za maminkou, která je v domově důchodců. Nikoho jiného už nemá. Ve dnech, kdy mají děti tréninky, nestíhám vůbec nic. O tom, že by mě manžel zastoupil, nemůže být řeč. Tvrdí, že na to nemá čas. Takže mi nezbývá nic jiného, než to celé utáhnout sama. Je to kolotoč povinností, které mě nedělají šťastnou.

Jenže děti jsou šťastné. Těm září oči, protože dělají to, co je baví. Mají moji plnou podporu. Já se ale cítím prázdná. Nenaplněná a vyčerpaná. Poslední rok jsem na sobě zpozorovala změny, které mě děsí. Zhubla jsem osm kilo, padají mi vlasy a neusmívám se. Oči mám upřené jen na hodinky a honím čas. Ten prokletý a rychle ubíhající čas.

Manžel mi odmítá pomoct

Nemám čas přečíst si knížku nebo zajít s kamarádkou na víno. Jezdím sem tam a někdy mám pocit, že už nemůžu. Když jsem před 14 dny pomalu nevstala z postele, musela jsem se obrátit na manžela. Jako zcela vyčerpaná manželka a máma jsem ho požádala o pomoc. Ovšem informace, že něco nezvládám, ho rozčílila.

„Zvládají to jiné, zvládneš to taky," reagoval. To ty jsi chtěla děti. Ty jsi chtěla, aby chodily na kroužky. Ty jsi chtěla dům. Takže se zvedni a dělej, co se po tobě chce. Já si tohle nevybral," dodal a já se nestačila divit. Mou už tak dost nalomenou psychiku to poslalo úplně ke dnu. Nemám se komu svěřit, nemám nikoho, komu bych se mohla vyplakat. Musím fungovat kvůli dětem a jejich štěstí. Cítím v kostech, že to tempo už moc dlouho nevydržím a něco se stane. Pak snad Radim pochopí, že mi měl pomoct.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články