Miloš (58): Mladí si pořád někde jezdí a nám hází na krk své děti. Žena neuměla říct ne, tak jsem to udělal za ni

Miloš (58): Mladí si pořád někde jezdí a nám hází na krk své děti. Žena neuměla říct ne, tak jsem to udělal za ni
Zdroj: Unsplash

I když má pan Miloš svá vnoučata rád, odmítá je hlídat každý víkend. Přesně to dělali s manželkou poslední dva roky a neměli čas na sebe. Miloš se rozhodl nemlčet. Vzal si svou dceru Lenku na slovíčko a nastavil pravidla. Teď jsou kupodivu spokojení všichni.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 10. 2022 10:00

Poslední dva roky neděláme s manželkou Romanou (55) nic jiného, jen hlídáme vnoučata. Zbývá nám sotva jeden volný víkend. Chtěl jsem dceři Lence (30) říct, aby se začala chovat jako dospělá a věnovala se dětem. Romana si to však nepřeje, protože ví, jaká dcera je. Nakonec jsem to stejně udělal po svém.

Dcera nám dávala děti na hlídání každý víkend

Jsou ženy, které by neměly mít děti. Mezi ně možná patří i naše dcera Lenka. Ta má pro jistotu děti dvě. Já osobně mám svá vnoučata rád. Radek (8) je bystrý klučík, který jednoho dne možná bude uznávaný vědec. Jeho mladší sestra Nikolka (6) je krásná jako obrázek, takže nám v rodině asi roste malá modelka.

O ty dva malé špunty jako takové nejde. Jde o to, jak k nim Lenka přistupuje. Před dvěma lety nám začala dávat děti na hlídání. Nejprve šlo o jeden víkend v měsíci. „Mami, my jedeme s Vítkem na víkend do Drážďan," jásala, když nám děti předávala. My už měli plán, co všechno s nimi chceme za víkend stihnout.

Dcera ale po čase začala hlídací víkendy zneužívat. Z jednoho byly dva a ze dvou tři. Vždycky nám nabulíkovala, kam se chtějí s Vítkem podívat. Manželka jí nikdy neřekla ne. A ještě jí popřála hezký víkend. Po roce, kdy jsme měli volný jen jeden víkend z měsíce, jsem si uvědomil, že to takhle dál nejde. Chtěl jsem se s manželkou domluvit, abychom dceři občas odmítli hlídání dětí.

Musel jsem nastolit pořádek

„Ne? Mám říct ne vlastní dceři? Jsem ráda, že děti vidíme, i když uznávám, že někdy je toho moc," reagovala. „Myslím si, že i my máme právo na odpočinek. Také chodíme do práce a víkendy nám mají sloužit k oddechu," vysvětloval jsem. „Já Lence prostě neřeknu ne. Víš, jaká je. Urazí se a my už děti nikdy neuvidíme," přiznala se.

„To si nemyslím. Nikdo jiný je hlídat nemůže. Neříkám, že už je nebudeme nikdy hlídat, jen tomu pojď dát nějaká pravidla," prosil jsem ženu. Ta to v první chvíli odmítla, ale slíbila, že o tom bude přemýšlet. Po několika dalších víkendech s dětmi jsem prostě cítil, že už nemůžu. Také jsem chtěl vzít Romču někam na víkend.

Místo toho jsem pořád od dcery poslouchal, jak byli s Vítkem na víkend v Paříži, v Benátkách nebo si jeli zalyžovat do Rakouska. Ve mně už to vřelo. Zatímco si dcera vesele užívala, my jí hlídali děti. Už i jim to přijde podezřelé, proč nemohou někam jet s rodiči. Obešel jsem manželku a vzal si dceru na slovíčko.

Konečně máme volné víkendy

„Hele, Leni, budu k tobě naprosto upřímný," začal jsem. Myslím, že byste se měli s Vítkem o děti víc starat. Není přece možné, abyste je k nám dávali každý víkend. Pořád se na vás ptají, je jim smutno," udeřil jsem na citlivé místečko. Dcera protočila panenky. Ale tati, my na sebe s Vítkem nemáme v týdnu vůbec čas. Proto si to vynahrazujeme o víkendech," hájila se.

„Holčičko, i my chodíme do práce a o víkendu jsme chůvy. Měj trochu ohledy. Chceme dva víkendy v měsíci volné. Ber, nebo nech být, ale zničit se nenecháme," dodal jsem a dceři viditelně zatrnulo. Lekla se, že by o hlídání mohla přijít. Začali si tedy brát děti s sebou a zdá se, že to má dobrý vliv na celou jejich rodinu. K nám už jezdí jen na jeden víkend. Romana to sice nechce přiznat, ale myslím, že i jí se značně ulevilo. Někdy musí člověk jít i proti své vlastní krvi. Jinak to nejde.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články