MASH slaví 50 let: Alan Alda kolegy jednou ročně pozve na večeři, představitel Klingera se věnuje dětem s rakovinou

Vzpomínky na MASH: 50 let od vysílání první epizody slavného seriálu se Klinger věnuje nemocným dětem, Houlihanová pečuje o zvířata
Zdroj: Wikimedia Commons/CBS Television, Public domain
Tady to všechno začalo. Na fotografii ze září 1972 jsou Loretta Swit (Margaret Houlihanová), Wayne Rogers (Trapper John), McLean Stevenson (Henry Blake) a Alan Alda (Hawkeye Pierce).Alan Alda patřil jako Hawkey Pierce mezi nejslavnější tváře seriálu MASH. Vždy měl po ruce nějakou hlášku a rád si užíval život a sestřičky.Alan Alda (86) dnes bojuje s Parkinsonovou nemocí, ale i tak je pořád aktivní. Hrál třeba v dramatu Manželská historie (2019).Loretta Swit hrála v seriálu MASH Margaret Houlihanovou, která ale nebyla jen hezkou tvářičkou. + 7 fotek+ 8 fotek

Slavný americký seriál MASH sice pojednával o válce v Koreji, ale také z té úsměvné stránky. Příběhy party lékařů na čele s Hawkeyem Piercem v podání Alana Aldy se začaly vysílat 17. září 1972, tedy přesně před 50 lety.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 09. 2022 09:00

Existuje málo seriálů, které by odolaly času a ještě méně je těch, které jsou zábavné i po padesáti letech. Vkus a vtip se prostě časem mění. K tomu nedošlo u slavného seriálu MASH, který sice byl postaven na humoru, ale dovedl pracovat také s emocemi a nebál se smutku nebo melancholie. Mimochodem, dnes je v nabídce Disney+.

Alan Alda alias Hawkeye Pierce

Letos v lednu mu bylo 86 let a i když se potýká s Parkinsonovou nemocí, pořád je aktivní. V dramatu Manželská historie (2019) si zahrál, jak jinak, dobrosrdečného právníka, kterému se třesou ruce. Místo toho, aby jej tvůrci třeba snímali z jiného úhlu, naplno ukázali, že není zdravotně v pořádku. Podle Aldy to nebylo součástí scénáře a nechtěl, aby to bylo nějakým způsobem rušivé, ale režisér Noah Baumach v tom neviděl problém.

Tato přirozenost byla i součástí natáčení seriálu MASH. Alda v rozhovoru pro magazín Parade vzpomíná, že se tehdy všichni hodně kamarádili, vyprávěli si historky, hráli hry a dělali si ze sebe legraci. „Navázali jsme skutečný kontakt, takže když jsme šli před kameru, spojení se neustále odehrávalo. Všichni jsme stále v kontaktu e-mailem a před covidem jsme se alespoň jednou za rok pokusili sejít na večeři."

Když šla do vysílání poslední epizoda seriálu MASH, mířil s kolegyní Lorettou Swit, která ztvárnila Margaret Houlihanovou, na oslavu s ostatními kolegy. Tehdy se divili, že ulice jsou prázdné. A pak jim došlo, co právě dávají v televizi. A jak vzpomíná na začátky? „Padesát let, to už je hodně dávno. Skoro to vypadá, jako by se to stalo někomu jinému. Je ale hezké, že mě stále nechává bydlet ve svém domě," dodává s nadhledem Alda.

Loretta Swit alias Margaret Houlihanová

Přestože na jaře některá média herečku pochovala, pořád žije. V MASH si nezahrála jenom hlavní ženskou roli, ale také jsme ji jako jednu z mála mohli vidět v každé sérii. A postupně se z poměrně ploché figury propracovala na plnohodnotnou postavu.

Také Loretta Swit (84) je dodnes aktivní, věnuje se právům zvířat, a ještě loni hrála na Floridě v představení s názvem Middletown. „Podle mého názoru je publikum vždy vaším nejdůležitějším partnerem. Sdělují, co od vás chtějí. To je to, co dělá živé divadlo tak vzrušujícím. Všichni se toho účastní," komentovala hraní pro Broadway World. Ovšem i přes její divadelní úspěchy se řeč časem vždy stočí k seriálu MASH.

Budu parafrázovat, co nám někdo napsal, když seriál skončil. Stálo tam: ‘Drazí lidé z MASH: Rozesmáli jste mě. Rozplakali jste mě. Přinutili jste mě něco cítit. Děkuji.’ Nikdy jsem na to nezapomněla. Tomu tedy říkám dědictví!"

Jamie Farr alias Maxwell Q. Klinger

Proslul jako muž, který chce uniknout z pekla války, i kdyby kvůli tomu měl předstírat šílenství a nosit ženské šaty. Jeho Klinger ale nebyl gay, byť to původně scénáristé tak zamýšleli. „Byl jako kreslená postavička... Mohli jste s tím dělat cokoli a bylo by to v pořádku, protože to je přeci Klinger," vzpomínal Jamie Farr (88) na svou nejslavnější roli v roce 2019. Tato nepředvídatelnost se mu hodně líbila.

Farr je nejstarším žijícím hercem ze seriálu MASH. Naposledy se objevil v roce 2019 v sitcomu Cool Kids o partě lidí z domova důchodců. Dnes se věnuje divadelní produkci a práci pro dětskou nemocnici St. Jude, která se zaměřuje na nejtěžší případy rakoviny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alan Alda

Parade.com: Alan Alda on 50 Years of 'M*A*S*H': We Never 'Realized How Successful the Show Was'

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články