Kurážná novinářka: V utajení se nechala zavřít na psychiatrii, její reportáž šokovala Ameriku

Nebojácná novinářka Nellie Bly: Předstírala duševní nemoc, aby odhalila kruté podmínky na psychiatrii
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

V 19. století byla úroveň zdravotní péče skutečně velmi nízká. A to platilo zejména pro psychiatrická zařízení. Mentálně postižení lidé byli odsouváni na okraj společnosti. Tento nešvar se rozhodla napravit novinářka Nellie Bly, a to vskutku odvážným činem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 06. 2022 11:00

Když se k novinářce Nellie Bly donesly zvěsti o otřesných podmínkách v ženském zařízení na Blackwell Islandu, rozhodla se v roce 1887 jednat. Oblékla se do svých nejhorších šatů a nechala se ubytovat v nejbližším hostelu. Začala předstírat psychotickou epizodu, čímž na sebe upozornila policejní hlídku. Ta ji následně odvezla do léčebny. Teď už jí už nic nebránilo v tom, aby zjistila pravdu.

Otřesné podmínky na psychiatrii

Po pár hodinách v ústavu se Nellie přesvědčila na vlastní oči, že její zdroj v ničem nelhal. Opravdu tam panovaly příšerné podmínky. Nejhorší ale bylo, jak špatně se choval samotný personál. Když novinářka odhalila svou pravou identitu, vysloužila si za to pobyt ve vlhké cele s ostatními pacienty. Na hnijící lavici čekala, co s ní bude během následujících dnů a týdnů.

A jak to tam vlastně vypadalo? Veškerá komunikace mezi pacienty byla během stanovených hodin zakázána. Kdo toto pravidlo porušil, byl bit. Když se “smělo” mluvit, snažila se Bly z ostatních žen něco vytáhnout. Záhy však zjistila, že neuměly anglicky. Jednu věc ale přece jen zjistila. Cesta dovnitř je snadná, ven se však lze dostat jen velmi těžko. Nemluvíte? Zůstanete za mřížemi. Tvrdíte, že jste zcela zdraví? Další důvod, proč vás nepustit.

Člověk, nebo zvíře?

Na hygienu se tam nedbalo. Prostěradla pokrývaly skvrny z minulých let. Místo koupele byly pacientky polévány ledovou vodou. Ošetřovatelé jim odpírali základní lidská práva a zacházeli s nimi jako se zvířaty. Pro Bly mělo naštěstí toto utrpení brzy skončit. Shodou okolností se tam na oficiální návštěvu vydal jiný reportér, který ji ihned poznal. Na žádost právníka pak byla novinářka konečně propuštěna.

Statečná novinářka Nellie Bly

Pouhé dva dny poté, co byla Nellie z ústavu propuštěna, sepsala své zážitky. Odhalila pravdu o tom, jaké tam panují poměry. Reakce úřadů na sebe nenechala dlouho čekat. Revizí prošla všechna zařízení pro duševně choré pacienty.

Institut na Blackwell Islandu dostal dokonce dvojnásobně vyšší rozpočet. Díky tomu se mohli propustit nekompetentní zaměstnanci a nabrat ti, kteří měli dostatečnou kvalifikaci, a hlavně empatii vůči rezidentům. Nelliina oběť, kdy se nechala dobrovolně zavřít na psychiatrii, přinesla své ovoce. Tvář těchto zařízení se poté už navždy změnila.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Nellie Bly

Historythings.com: Meet The Woman Who Exposed Mental Hospitals In The 19th Century

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články