Podivná nepálská tradice: Ženy s menstruací jsou v izolaci a nesmí se dotýkat mužů, prý by onemocněli

Podivná nepálská tradice: Ženy s menstruací jsou v izolaci a nesmí se dotýkat mužů, prý by onemocněli
Zdroj: Wikimedia Commons/Adam Jones from Kelowna, BC, Canada, CC BY-SA 2.0

Ženy musely a musí čelit mnoha ponižujícím dogmatům, často je s nimi zacházeno, jako by nebyly ani lidské bytosti. V Nepálu bychom našli tradici chhaupadi, která posílá něžné pohlaví do vyhnanství. Je totiž označeno za nečisté. Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 05. 2022 14:00

Chhaupadi se má nejvíce praktikovat v západní části Nepálu. V jiných koutech země na to narazíme také, jen v trošku jiné podobě. Princip ovšem zůstává stejný - všechny menstruující ženy a dívky musí žít na okraji společnosti. Až jim skončí perioda, mohou se vrátit ke svým rodinám.

Menstruační chýše

Během menstruace jsou ženy nuceny přebývat ve chlévě či takzvané menstruační chýši. Podobné formy “vězení” se jim také dostává i po porodu. Proč se tak děje? Nepálci věří, že za to může bůh Indra, který měl, tento zcela přirozený proces, vytvořit jako nástroj pro šíření kletby. V praxi to vypadá tak, že pokud se daná žena dotkne stromu, přestane plodit, jestliže se dotkne muže, ten záhy onemocní.

Vyhnanství začíná prvním menstruačním cyklem dospívající dívky, kdy může zůstat chýši až čtrnáct dní. V městech, kde je nedostatek místa, jsou ženy v oddělené místnosti. A to platí i pro čerstvé matky s novorozeňaty.

Otřesné podmínky pro menstruující ženy

Když mají ženy a dívky své dny, čeká je zákaz vstupu do společných prostor, kde se setkává celá rodina, dále nesmí do škol a ani do chrámu. Samotná chýše je vyrobena ze dřeva nebo kamene. Vybavení je velmi minimalistické. Na zemi bývá jen malý kobereček zajišťující alespoň trošku teplo. Jelikož si samy nemohou připravit jídlo, donesou jim je děti anebo manžel, nesmí se však nijak dotknout.

Ale i u pokrmů platí striktní pravidla. Nesmí se konzumovat mléko, jogurt, máslo ani maso. Jednoduše nic s velkou výživovou hodnotou. Postačí prý jen osolená rýže. Koupání je taktéž zakázáno, stejně jako praní. Použití společné vody by otrávilo její zdroj. Pracovat se ale musí, nejlépe na poli.

Tragické následky chhaupadi

Nevyhovující životní podmínky a nedostačující strava si samozřejmě vybírají svou daň. V lednu 2010 se pobyt v menstruační chýši stal osudným pro teprve jedenáctiletou dívku, zemřela na průjem a dehydrataci. Rodiče a sousedé ji odmítli odvézt do nemocnice, neboť se obávali prokletí. O sedm let později zemřela devatenáctiletá Tulasi. Periodu trávila v kravíně, kde ji uštkl prudce jedovatý had.

Chhaupadi bylo Nejvyšším soudem v Nepálu oficiálně zakázáno v roce 2005. Od roku 2017 se tato praktika trestá odnětím svobody nebo pokutou. Žádné žaloby však podány nebyly. Nyní se proti této tradici bojuje odebráním dávek sociální podpory rodině, která by se pokusila chhaupadi dodržovat.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Chhaupadi

Actionaid.org.uk: Chhaupadi and menstruation taboos

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články