Živoucí bohyně Kumárí: Luxus a uctívání skončí s první menstruací

Živoucí bohyně Kumárí: Luxus a uctívání skončí s první menstruací
Zdroj: Wikimedia Commons/Sagun, CC BY-SA 3.0
Kumárí je považována za reinkarnaci bohyně Durgy. V Nepálu je již tři staletí opakovaně hledána dívka do pěti let, která projde náročným testem a bude považována za živoucí božskou bytost.Dívku nečeká pouze život v přepychu, ale také role duchovní vůdkyně, která se účastní mnoha oficiálních akcí a přijímá návštěvy z těch nejvyšších míst. Palác Kumárí se nachází na náměstí Durbar v Káthmándském údolí.
Denně zde přicházejí lidé a čekají, zda ji nezahlédnou v okně. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Je to tradice stará tři sta let. Hinduisté a buddhisté věří, že jejich bohyně Durga má schopnost reinkarnovat se v těle velice mladé dívky. A tak se opakovaně vydávají hledat děvče, které projde náročným testem a stane se takzvanou Kumárí, která žije v přepychu. Ale jen do první menstruace...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2021 14:00

Durga je hinduistická bohyně, která je znázorňována jako odvážná bojovnice a ničitelka zlých démonů. Obvykle jede na lvu či tygrovi. Má deset paží, v nichž drží zbraně. V řadě indických států se na její počest slaví čtyřdenní svátek.

Těžká zkouška

Co všechno musí budoucí živoucí bohyně splňovat? Pokud je skutečnou reinkarnací Durgy, nesmí se bát krve ani maskovaných mužů. Ti před ní tančí nad krví mrtvých zvířat. Pokud to s dívkou nic nedělá, znamená to, že má bojovného ducha. Ale to není vše. Nesmí být starší pěti let, měla by mít výborný zdravotní stav a tělo bez jediné jizvy.

Nezapomíná se ani na obličej. Příjemný vzhled a havraní vlasy jsou přímou vstupenkou do paláce na náměstí Durbar. A když se k tomu přidají nohy jako jelen a hlas připomínající kachnu, je prý vyhráno. Tedy, jak se to vezme. Rodiče jsou štěstím bez sebe. Dívku však čeká nedobrovolné vězení a soukromý učitel. Styk s okolním světem je, kromě oficiálních povinností, zakázán.

Život bohyně

Když je dívka prohlášena za stoprocentní reinkarnaci Durgy, probíhá její život pouze za zdmi paláce na náměstí Durbar v Káthmandském údolí. Vyjít ven může pouze třináctkrát za rok, a to během svátků a významných událostí. Jakožto bohyně ale nemůže kráčet po svých, kdyby se dotkla její noha země, bylo by to považováno za velké selhání. Všude je přenášena na zlatém trůnu.

Kumárí musí také plnit úlohu duchovní vůdkyně. Přijímá návštěvy politiků a vládních úředníků, nezapomíná ale také na prostý lid. Ten se před jejím palácem shromažďuje každý den a čeká, zda jí nezahlédne v okně. Pohled na její tvář má prý přinést štěstí. Vše ale jednou skončí...

Konec vlády Kumárí

S první menstruací je vláda Kumárí u konce. Dle nepálské kultury je od té doby považována za nečistou. Ztrácí veškerá privilegia a musí se vrátit k obyčejnému životu. Tento přechod je však pro dívky nesmírně těžký. Najednou musí začít chodit do školy, najít si kamarády, a hlavně si zvyknout, že už s nimi nebude nikdo jednat jako s bohyní. Nyní už nemají před sebou nic jiného než tvrdou realitu...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kumárí

Nationalgeographic.com: Meet Nepal’s living goddesses

Npr.org: The very strange life of Nepal’s child goddess

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články