M.A.S.H: Kapitána McIntyra neměl nikdo rád. Byl konfliktní a vedl dvojí život

MASH
Zdroj: Prima
V seriálu je často zmíňováno město Uidžongbu. Je to tomu tak proto, neboť právě zde měla americká armáda velitelství, pod které spadala i divize MASH 4077.Seriál byl třikrát upraven. Naposledy jej kabelovka Hulu převedla do širokoúhlého obrazu.Ačkoli to bylo tehdy zvykem, nakonec se film obešel bez umělého smíchu. Původně si tvůrci vymohli, že nebude smích u scén v operačním sále, později se však ubíralo a ubíralo, až se vytvořila čistá verze.Alan Alda a Jamie Farr byli skutečnými vojáky, ale jen v záloze. Wayne Rogers byl u námořnictva.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herec Wayne Rogers bude všem fanouškům seriálu M.A.S.H. navždy známý jako kapitán McIntyre. Koho by ale napadlo, že tento, na první pohled nekonfliktní muž je ve skutečnosti pro své herecké kolegy hotovou noční můrou. Jak se projevila jeho skutečná osobnost poté, co odešel z tohoto slavného seriálu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2020 16:00

Seriál M.A.S.H. lze bez obav zařadit mezi nejlepší televizní počiny všech dob. Máme v něm možnost sledovat osudy lékařů, sester a vojáků v nemocnici, jenž funguje uprostřed války v Koreji. Hrdinové pořadu mnohdy zažívají velmi dramatické chvíle, které ale dokáží obrátit ve srandu a prožít tak další těžký den v jejich životech.

Seriál M.A.S.H. můžete sledovat každé dopoledne na Primě.

Jedno velké kdyby

Kdyby kdysi Wayne Rogerse nepřesvědčili o tom, aby se zúčastnil zkoušky na Broadwayi, zřejmě by k herectví ani nepáchl. Prkna, která znamenají svět však v něm vyvolala neochvějnou touho po tom, stát v záři reflektorů. A bylo mu jedno, že mu z kapsy trčel právnický titul. Vše vsadil jen na jednu kartu.

Zrození kapitána McIntyra

Wayne byl sám o sobě velmi ctižádostivý, o tom žádná. Nejprve mu nabízeli roli Pierce, ale on usoudil, že je tato postava na jeho vkus až moc hodná, potřeboval někoho, kdo umí být sarkastický. A tak si vydobyl roli kapitána Johna McIntyra, se kterou udělal díru do světa.

Jenomže byl na smetišti ještě jeden pořádný kohout – Alan Alda. Alda, coby nový Pierce, dokázal svou postavu kvalitativně pozvednout, takže dostával logicky v seriálu mnohem větší prostor. A to Rogerse strašně štvalo. Připadal si jako poskok.

A právě tehdy vznikly mezi oběma herci první třenice. Wayne to nakonec neustál a ze seriálu odešel. Producentům se to samozřejmě nelíbilo a považovali jej za nevděčného. Když se ale poté štáb dozvěděl, jak se Wayne chová, ani jeden z nich nelitoval toho, že se spolu rozešli.

Pro ránu nešel nikdy daleko

Seriálová komedie House Calls sice Waynovi přinesla nominaci na Zlatý glóbus, povahu mu však nezměnila. Dokázal naštvat jak své herecké kolegy, tak i režiséra filmu. Pustil se do nich hned v první sérii. Scénáristovi vynadal za absolutně nesmyslné dialogy, které by přece v normálním životě nemohl nikdy vypustit z úst. A když se proti jeho výtkám autor textu ohradil, herec do něj nevybíravým způsobem strčil.

Chybělo málo a ti dva by se do sebe pustili. Rogers nakonec dokázal své přebujelé ego zkrotit, polkl naprázdno a jal se hrát dle předepsaných linek. Ještě předtím však každého zpražil nenávistným pohledem.

Situace se však nadále vyostřovala. Nikdo ho neměl rád a všichni se mu raději vyhýbali na kilometry daleko. Když byla ze seriálu vyhozena herečka Lynn Redgrave, Wayne se jí ani trochu nezastal. Přitom byla jediná, kdo ho alespoň trochu uznával.

Mlátičkou na celý život

O pár let později prosákla na veřejnost informace, že i během natáčení M.A.S.H. došlo na vyříkání názoru ve stylu jasně a stručně. Představitel Radara, Gary Burghoff si to s Waynem rozdal v pěstním souboji... Další obvinění z napadení pak na sebe nenechala dlouho čekat.

Naposledy se však Rogers dočkal odplaty v duchu božích mlýnů. Během natáčení filmu Na dlažbě dostal od herečky Elizabeth Ashley takovou facku, že kdyby se tento moment natočil, bylo by nasnadě jej doplnit hláškou Kelišky: “Panečku, ta sedla.” Elizabeth později zavzpomínala, že mu na tváři zanechala pěkný otisk své dlaně.

Zdroj textu: csfd.cz, Dotyk, Hollywood Reporter, wikipedie

Zdroj fotek: Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články