Bizarní mazlíčci starých Římanů: Opice oblékali jako vojáky a nechávali se s nimi pohřbít

Bizarní mazlíčci starých Římanů: Opice oblékali jako vojáky a nechávali se s nimi pohřbít
Zdroj: Wikimedia Commons/Cesare Maccari, Public domain

Římská říše ovlivnila vývoj v mnoha oblastech, včetně umění, filozofie, kultury, architektury a náboženství. Nezapomínalo se však ani na zvířecí říši, potažmo vztahy mezi jejími zástupci a lidmi. Kdo patřil mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky starých Římanů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 08. 2021 13:00

Římané byli doslova fascinováni divokými zvířaty a jejich zkrocením. Některá z nich ulovili pro pobavení diváků v Koloseu, další jim sloužila pro osobní potřeby. Na samotném špici domácích mazlíčků se ale držely opice. K těm se chovali skoro jako k lidem a nechtěli se s nimi rozloučit ani po smrti.

Aby se pobavili diváci...

Dnes baví zvířata veřejnost v zoologických zahradách. Ve starověkém Římě ale nic takového neexistovalo. K dispozici bylo pouze Koloseum s gladiátory. Ti buď zvířata lovili, anebo se jimi nechali zabít. Záleželo na tom, kdo daný souboj vyhrál. A to vše pro pobavení krvežíznivých diváků. Častým soupeřem v “ringu” býval lev.

Sloni se těšili velké popularitě. Byli považováni za symbol moci. Lidé je mohli pozorovat třeba v průvodu, který uspořádal Julius Caesar poté, co zvítězil ve válkách v Egyptě a Malé Asii. Ne všechna zvířata však sloužila k zabíjení nebo utužováni moci. Kdo se stal skutečným domácím mazlíčkem?

Psi a fretky ve starém Říme

Fretky, psi a opice patřily mezi absolutní špičku mazlíčků Římanů. Zajímavé je, že již tehdy byli psi označeni takovým způsobem, že když se zaběhli, mohli je jejich majitelé najít. A pokud musel páníček odcestovat, připoutal psa ke svému domu anebo plotu. To prý mělo odradit zloděje. Čtyřnozí hlídači však nesloužili pouze k mazlení, ale stejně jako dnes byli využívání třeba k hlídání ovcí.

Zkrátka nepřišly ani kočky. Přece jenom dokázaly domácnost zbavit myší a krys. Mnohem oblíbenější byly ale fretky. Jejich protáhlá, hubená těla, a od přírody zvědavá povaha, z nich dělala ideální společníky na lov zajíců. V angličtině pro to dokonce vznikl speciální termín “ferreting”. Staří Římané tak očividně ovlivnili i podobu kratochvíle, které dodnes holduje část britské šlechty.

Extravagantní opice

Opice se ve starém Říme těšily stejné oblibě jako sloni. Častokrát je jejich majitelé převlékali do vojenských stejnokrojů a nechali vozit v kočárech tažených kozami. Ač to může působit velmi bizarně, spousta Římanů se s nimi nechala i pohřbít. Jejich ostatky pak byly naaranžovány tak, aby to vypadalo, že si pouze dávají zaslouženého šlofíka. „Jsme přesvědčeni o tom,” řekla pro britský list Dailymail.co.uk Marta Osypinska, zooarcheoložka z Polské akademie věd, „že si vlivní Římané přáli zpříjemnit svůj volný čas ve společnosti různorodých zvířat.” To se vlastně nezměnilo ani v průběhu následujících staletí.

Zdroje informací:

Grunge.com: These Were The Most Common Pets To Have In The Roman Empire

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články