Hvězdy českých zoo: Seznamování lenochodů probíhá skutečně bizarním způsobem

Hvězdy českých zoo: Seznamování lenochodů probíhá skutečně bizarním způsobem
Zdroj: Wikimedia Commons/Geoff Gallice, CC BY 2.0
Lenochod může dorůst až do velikosti 80 centimetrů a vážit osm kilo. 
Na zem slézá jen zřídka, a to hlavně, když chce vykonat potřebu.
Trus u samiček slouží jako seznamovací inzerát. Přivábený sameček ale po kopulaci odchází, o potomstvo se nestará. 
Houby a řasy nemá v srsti náhodou, chrání jej před různými parazity. + 3 fotky+ 4 fotky

Zoologické zahrady momentálně praskají ve švech. Není divu, počasí je téměř letní a jde o ideální místo pro výlet s dětmi. Mezi největší hvězdy českých zoo patří lenochodi. Věděli jste, že jejich lenost a pronikavý pach jsou ve skutečnosti promyšlenou strategií, jak se nenechat chytit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2021 09:30

Lenochodi jsou živočichové o velikosti 50 až 80 centimetrů. Nejtěžší jedinci váží až osm kilo. Přední a zadní končetiny mají zakončeny zahnutými silnými drápy. Díky velmi pružnému krku mohou otáčet hlavou až o sto osmdesát stupňů. Zrak a sluch nepatří mezi jejich přední smysly, řídí se hlavně čichem, ten mají výborný.

Špína, která zachrání život

Ač se může zdát, že je lenochod jednoduše líný na to, aby si udržoval čistou srst, opak je pravdou. Dělá to záměrně. Jeho kožich je plný hub a řas, které ho chrání proti různým druhům parazitů. Zároveň se díky tomu umí velmi dobře maskovat. Se svým zabarvením, které může někomu na první pohled připomínat obyčejnou špínu, velmi dobře splyne s okolním porostem.

Jeho největším nepřítelem je harpyje pralesní, což je druhý největší druh orla. Proti ní nemá absolutně žádnou šanci. A tak se raději pohybuje natolik pomalu, že to její bystré oko nepostřehne. Když spěchá, ujde lenochod za minutu pouhé čtyři metry. Lenochod sleze na zem jen zřídkakdy. Musí také dávat pozor, aby nespadl dolů, to by pro něj totiž mohlo znamenat smrt.

Lenochodí seznamka

Lenochodi jsou v pohlavním životě poměrně progresivní, jsou totiž polygamní. Samec se navíc po kopulaci „taktně vzdálí“ a veškerou starost o mladé nechá na samici. Jak ho ale dokáže samička k sobě přilákat? Je to docela bizarní způsob...

Lenochodi nikdy nevykonávají potřebu zavěšení na strom. Za účelem vyprázdnění vždy slezou dolů a vykálejí se u stromu, který je momentálně jejich domovem. Proč? Dle Rebeccy Cliffe, přední britské odbornice na biologii a ekologii těchto zvířat, je nutné za tím hledat sexuální podtext. V plodném období má samička slézt na zem každý den, hromada jejího trusu totiž v přeneseném významu slouží jako inzerát v seznamce.

Ohrožený lenochod

Lenochod obecně nepatří mezi ohrožené živočichy, avšak neplatí to u každého druhu. Lenochod černopásý je označen za zranitelného, to znamená že mu hrozí vyhynutí ve střednědobém období. Lenochod trpasličí je zase kriticky ohrožený. Žije totiž pouze na malém ostrově v Karibiku, jeho populace čítá pouhých 500 jedinců. Kromě přirozených predátorů je ohrožuje hlavně ničení přirozených biotopů. Dalším problémem je rovněž elektrické vedení, které má na svědomí nejeden lenochodí život...

Kde můžete vidět lenochoda?

Chundelatý mazlík je stálicí mnoha českých zoo, vyjma pražské, kde chybí již několik let. V jiných městech se ale můžeme podívat i na roztomilá mláďata, třeba v Olomouci přivedla samice Pepina na svět potomka jen několik dnů před Vánoci. V Zoo Zlín je zase velkou hvězdou roční lenochod jménem Blecha.

Lenochody dvouprsté nalezneme také v Zoo Jihlava, kde připravují dokonce i speciální Den lenochodů. Není divu, tamější pár Largo a Chrisi přivedl za poslední tři roky na svět už dvě mláďata. A to přesto, že je mezi nimi věkový rozdíl třináct let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Sloth

Nationalgeographic.com: Sloths may be slow, but they’re not stupid

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články