Před 16 lety v tento den začaly jedny z nejděsivějších povodní. Jak to tenkrát celé bylo?

Byly to první povodně, které způsobily tak obrovské škody
Zdroj: Pixabay
Ulicemi města se valila vodaVoda ochromila celou naší republikuByly to první povodně, které způsobily tak obrovské škodyMnoho rodin přišlo o bydlení+ 1 fotka+ 2 fotky

Povodeň roku 2002 zasáhla Prahu v rozsahu, který si nikdo nedokázal představit. Celkem 50 tisíc lidí muselo opustit své domovy, velká voda v metropoli napáchala škodu za 27 miliard korun.

Redaktor
Redaktor 06. 08. 2018 13:34

6. srpna 2002 začala počasí v Čechách ovlivňovat tlaková níže, která se svým frontálním systémem pozvolna postupovala k východu. Do 7. a 8. srpna vytrvalé silné srážky naplnily většinu jihočeských a západočeských řek. Ve čtvrtek 8. srpna již na některých místech dosáhla povodeň svým rozsahem padesátileté vody, čímž odstartovala jedna z nejhorších událostí v Česku.

Voda ve Vltavě dosáhla na výšku hladiny téměř osmi metrů, průměrně je to přitom jen 77 centimetrů. Voda se v Praze dostala do míst, kde ji nikdo nečekal. Nejvíce byly postiženy oblasti Lahovic, Karlína, část Libně, Troji včetně ZOO a Podbaby. Velké škody napáchala povodeň zejména na systému metra, kde se vyšplhaly do výše přibližně šesti miliard korun.

Šílená situace panovala také v pražské ZOO. Celkem 134 zvířat povodeň nepřežilo. Mezi nejznámější oběti patřili slon Kadíra, hrošice Lentilka a Barborka, pár hrošíků liberijských, gorilí samec Pong, jeden medvěd a jeden lev. Jistě si pamatujete také příběh lachtaního samce Gastona, kterého Vltava odnesla až do Německa, kde uhynul na celkové vyčerpání.

Roku 2013 přišla do Prahy další povodeň. Díky rozšířenému systému ochrany živel napáchal mnohem menší škody, oproti 27 miliardám to tentokrát byly čtyři miliardy.

Záplavy z roku 2002 v číslech:

  • 17 lidí přišlo o život
  • 134 zvířat z pražské ZOO přišlo o život
  • v 6 krajích byl vyhlášen nouzový stav
  • 753 postižených obcí
  • 225 000 evakuovaných lidí
  • 73,3 mld. Kč škod, z toho přes 6 mld. Kč pražské metro
  • nejvyšší průtok na Vltavě v Praze 5 300 m³/s

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články