Medvědí desátník Wojtek: Mazel, který miloval zápasy, tulení a pivo

Medvědí desátník Wojtek: Mazel, který miloval zápasy, tulení a pivo
Zdroj: Wikimedia Commons/Imperial War Museum, Public domain
Wojtek sice nosil těžké bedny s granáty, ve skutečnosti to byl ale vojenský maskot.Rád se s vojáky mazlil, miloval také přátelské zápasy. A preferoval pivo.Po demobilizaci našel Wojtek domov v zoo v Edinburghu.Wojtkova popularita přerostla hranice zemí a času, jeho sochy bychom našli i dnes v Anglii, Americe nebo v Polsku.+ 1 fotka

Kdybyste se zeptali polských válečných veteránů na hrdinu druhé světové války, mnozí z nich by si vzpomněli na medvěda Wojtka. Přesně tak, Poláci naverbovali do armády medvěda, který se později stal desátníkem. Byl to mazel milující zápasy, tulení a pivo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 06. 2021 14:00

Polští vojáci získali mládě medvěda od jednoho perského chlapce, který jim ho přenechal za několik konzerv. Medvěd neuměl ještě sám jíst, a tak ho začali krmit kondenzovaným mlékem, které nalili do prázdné lahve od vodky. Až trochu zesílil, byl oficiálně přidělen do 22. zásobovací roty.

Voják Wojtek byl mazel

Medvídek si po čase zvykl na to, že mu vojáci různě podkuřují. Dostával ovoce, sirupy, med i pivo. Nikdy nejedl sám, stravovali se všichni společně. A to platilo i během noci. Wojtek se k nim přišel vždy přitulit. Teprve až pak dokázal v klidu usnout.

Miloval také jízdu autem a zápasení. Ve většině případů vyhrál, zatímco poražený voják ležel přišpendlený na zemi a musel snášet přátelské olizování tváře. Nevyhýbal se však ani „pracovním povinnostem”. Během bitvy u Monte Cassina měl nosit těžké bedny s granáty. Není tak divu, že se stal oficiálním symbolem zásobovací roty a dotáhl to až na hodnost desátníka.

Wojtek hvězdou zoo

Po demobilizaci zamířil Wojtek do zoologické zahrady ve skotském Edinburghu. Tam se totiž jeho rota ocitla na konci druhé světové války. Místní polsko-skotské sdružení jej dokonce jmenovalo čestným členem a na uvítanou jej nezapomnělo obdarovat oblíbenou lahví piva.

Přátelský medvěd se oficiálně stal majetkem zoo 15. listopadu 1947. Jeho „spolubojovníci” na něj ale nezapomněli a často jej chodili navštěvovat. Nevadilo jim ani kvůli němu nelegálně přelézt oplocení zahrady. Wojtek se nakonec dožil dvaadvaceti let. O jeho skonu (2. prosince 1963) informovaly i hlavní britské rozhlasové stanice. Vážil okolo 250 kil a na výšku měl více než 180 centimetrů.

Věčná památka na desátníka Wojtka

Aby se na neobyčejného válečného hrdinu nezapomnělo, postavili v anglickém městě Grimsby dřevěný pomník medvěda držícího granát. V Polsku byste jeho podobiznu našli v parku Henryka Jordana v Krakově. V roce 2012 zase vzniklo pivo Wojtek, které na jeho počest uvařil pivovar Conglenton. A aby toho nebylo málo, vypráví se, že princ Charles měl navštívit muzeum v Londýně, kde se zaujetím zastavil právě u plastiky medvěda. Ochotný průvodce mu pak měl odvyprávět celý Wojtkův neobyčejný příběh.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wojtek (bear)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články