Neuvěřitelný život Roye Sullivana: Přežil sedm zásahů bleskem a popral se s medvědem

Neuvěřitelný život Roye Sullivana: Přežil sedm zásahů bleskem a popral se s medvědem
Zdroj: Pixabay

Kdo má v životě štěstí? Ten, kdo se narodí do bohaté rodiny, vyhraje v loterii, dostane dobré místo, nebo si pořídí opravdu hezké bydlení? Nebo snad ten, kdo přežije zásah bleskem – dva, tři či sedm jako Roy Sullivan? I když se to zdá neuvěřitelné, tento muž byl jakýmsi chodícím bleskosvodem. Jakmile se blížila bouřka, musel se mít na pozoru...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 22. 03. 2021 11:00

Roy Cleveland Sullivan se narodil 7. února 1912. Nikdo tehdy nemohl tušit, že jednou půjde o muže zapsaného do Guinessovy knihy rekordů. Čím se o svůj zápis zasloužil? Tento statečný a neobyčejně odolný muž se štěstím, které se mu dá jen závidět, přežil celkem sedm zásahů bleskem a vždycky se ze svého více či méně vážného zranění dostal. Je to neuvěřitelné? Ano, to je. Ale je to tak.

Vstříc bleskům

Sullivan měl ke svému neobvyklému osudu tak trochu nakročeno hned z několika důvodů. Pracoval totiž jako správce virginského Národního parku Shenandoah a většinu trávil času v přírodě. Virginií se každoročně prožene kolem padesáti bouří, hlavně v letních měsících. Roy tak měl poměrně často možnost se s nimi setkat. Přesto je pravděpodobnost, že člověka žijícího 80 let zasáhne blesk 1 : 10 000. To, co se dělo Sullivanovi, se ale vymyká jakékoliv statistice.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Karate Kino (@karate_kino)

Nejhorší případ Roye Sullivana

Po prvním zásahu bleskem, který Roy přežil v roce 1942, by si mohl myslet, že má štěstí jako jen málokdo na světě. Stalo se to v „jeho” parku, kde se ukryl před bouřkou v rozhledně. Na zálesáka to nebyl brilantní výkon, ale dejme tomu, že když se tam schovával, tak jen pršelo a blesky se objevily až později. Do rozhledny samozřejmě uhodilo, což na správci parku ještě žádné následky nenechalo. Jenže on se vylekal a rozhodl se utéct. V tu chvíli si jej našel další blesk, který už neminul. Roy přežil a později jako zkušený „lovec blesků” tento zážitek považoval za nejhorší ze všech. Možná i proto, že ještě nebyl na takové situace zvyklý.

Pozor na okénka

Zdálo se, že bude mít hodně co vyprávět vnoučatům a ta budou na dědečka náležitě pyšná. V roce 1969 projížděl Roy Sullivan v nákladním autě po horské silnici, když znovu přišla bouře. Byl klidný, protože v autě je přece člověk před bouřkou v bezpečí. Zapomněl ale na otevřené okénko a skutečnost, že ho blesky mají opravdu rády. A tak tentokrát po dalším zásahu vyvázl se spáleným obočím, řasami a bez vlasů. Navíc mohl jen těžko v takovém okamžiku řídit a jeho auto se zastavilo pouhých několik kroků od hrany útesu. Neskutečné štěstí!

Neposedný „bratříček“

Na další příhodu nemusel Roy čekat tak dlouho. Už za rok, když byl na svojí zahradě, zasáhl blesk nedaleký transformátor, a protože (jak známe i z oblíbeného seriálu Hříšní lidé města pražského) blesky mohou mít „bratříčky”, další popálil strážci parku rameno. Byl to už třetí zásah, ale zdaleka ne poslední.

Vodu s sebou

Téměř dva roky byl klid a pak přišlo jaro roku 1972 a další ze série neuvěřitelných příhod. Tentokrát mu blesk zapálil vlasy. Roy je uhasil na nedaleké toaletě. V tu chvíli už věřil, že se jej příroda rozhodla zničit. Ostatně kdo by si to na jeho místě nemyslel? Od toho okamžiku měl už prý u sebe stále lahev s vodou, kdyby se znovu potřeboval uhasit.

Pronásledován přírodou

Sullivanovo podezření na nepřátelské záměr přírody se potvrdilo o rok později, kdy už přísahal, že jej bouřkový mrak, před kterým se snažil dostat do bezpečí, doslova pronásledoval. Opět seděl za volantem svého nákladního auta, kterému v ochraně proti bleskům už tolik nevěřil – a nikdo se mu nemůže divit. Jakmile měl pocit, že se dostal z dosahu bouřkového mraku, rozhodl se kabinu auta opustit, ale to neměl dělat. Když se dostal z vozu, zablýsklo se a elektrický proud projel levou polovinou Sullivanova těla. Ještě že měl u sebe onu lahev s vodou. Hodila se na další uhašení planoucích vlasů.

Šestý blesk

Další případ se může oproti těm minulým zdát docela nudný. Roy byl 5. června 1976 v přírodě, když přišla bouře. Co jiného mohl čekat než nový zásah. Tentokrát ale nešlo o nic moc vážného, jen to znovu odnesly vlasy. Při snaze o útěk z dosahu bouřky si poranil kotník, což byla v jeho „zaběhnutém” kontaktu s blesky jistá změna.

Blesk a medvěd

A konečně je tady sedmý a poslední případ. Stalo se to 25. června 1977. Roy si odskočil na ryby, a jak se dá čekat, další chvíle se odvíjely docela jinak, než by mohl každý jiný rybář očekávat. Místo klidného čekání na úlovek se Roy Sullivan znovu přesvědčil, že je tím vyvoleným, koho bouřka jednoduše nemůže minout bez povšimnutí. Popálené vlasy a hrudník už ale byly takovou rutinou, že se cestou k autu podle záznamů ještě stačil ubráni útoku medvěda, který si dělal zálusk na jeho úlovek. Je to vůbec možné? Pravděpodobně ano, protože všechny jeho nehody byly zdokumentovány pracovníky Národního parku Shenandoah.

Konec Roye Sullivana

Mohli bychom si myslet, že člověk, který překoná tolik útoků na svůj život, si ho bude o to víc vážit. Roy se ale 28. září 1983, ve svých jedenasedmdesáti letech, rozhodl, že už žil dost dlouho a prožil toho na jednoho člověka tolik, že nemá cenu žít dál. Zemřel vlastní rukou – zastřelil se...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Roy Sullivan

The Philadelphia Inquirer: Roy C. Sullivan, 71, ex-ranger

Nationalparktraveller.org: Shenandoah National Park Ranger Roy Sullivan Set the World Record for Being Hit by Lightning

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články