Mozkem mu proletěla šestikilová kovová tyč. Postavil se a s úsměvem čekal na doktora

Phineas Cage měl štěstí, jaké jiní lidé nemohou čekat. Kovová tyč mu projela mozkem a on přesto přežil
Zdroj: Wikimedia Commons/Jack and Beverly Wilgus, CC-BY-SA-3.0
Tady se to stalo – při stavbě železnice u vesnice Cavendish ve Vermontu. U nehody spojené s předčasným výbuchem pronikla metrová železná tyč hlavou Phinease Cage. Na první pohled smrtící zranění ale přežil, postavil se a po svých došel k vozu, kde odpočíval a čekal na lékaře.Případem s nepředpokládatelným koncem se zabývala také elitní Bostonská společnost pro lékařskou vědu.Vědci o několik desetiletí později provedli počítačovou rekonstrukci nehody – takto kovová tyč proťala Cageovu lebku a v horní části vyletěla ven.Na určitou dobu se Phineas Cage stal, již za živa, „exponátem“ v pověstném muzeu kuriozit P. T. Barnuma.+ 3 fotky+ 4 fotky

Phineas P. Cage poznal lépe než většina ostatních lidí, co znamená mít „štěstí v neštěstí”. Díky opravdu zvláštní a hrozivé nehodě se dostal do učebnic neurologie i psychologie a doslova se stal součástí historie medicíny.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 24. 02. 2021 11:00

Phineas Cage pocházel z New Hampshiru. Narodil se 9. července 1823 a v dětství se mu dostalo alespoň té míry vzdělání, aby byl gramotný a soběstačný. Později si našel velmi nebezpečné povolání – pracoval s výbušninami v lomech a dolech, později také na stavbě železnice. Jeho nadřízení si jej nemohli vynachválit, podle záznamů šlo o jednoho z nejschopnějších a nejpečlivějších pracovníků, jaké kdy měli. Ale právě tato profese se mu mohla stát osudnou, kdyby nezasáhlo štěstí, jaké jiní lidé nemají…

Den jako každý jiný

Bylo ráno 13. září 1848 a pětadvacetiletý Phineas Cage odešel ráno do práce jako každý jiný obyčejný den. Měl v plánu spolu se svými spolupracovníky pokračovat v odstřelu skály, což znamenalo navrtat do ní dostatečně hlubokou díru, vložit výbušninu s rozbuškou a dobře utěsnit. Kolem půl páté odpoledne, když už bylo téměř všechno připraveno k odstřelu, se Phineas ještě pohyboval v blízkosti místa plánovaného výbuchu. Jenže došlo neplánovaně k explozi. Co bylo její příčinou, se přesně nezjistilo, co je ale jisté, při výbuchu vyletěla z otvoru kovová tyč, kterou byla hmota do skály pěchována. Nešlo přitom o žádný tenký „proutek“ – v průměru měla 3,2 centimetrů, na délku přes metr a vážila celých 6 kilogramů.

Tyč v mozku

Metrový kus železa doslova propíchl Phineasovu hlavu. Do lebky vnikl přes levou líci a horní čelist, prošel za okem, prodral se frontálním mozkovým lalokem a vyšel ven. Následně se vydal na let dlouhý přibližně 25 metrů a vlály za ním kapky krve a kousky mozku. Nastaly chvíle hrůzy, kdy Phineasovi spolupracovníci nemohli předpokládat nic jiného, než že je jejich předák mrtev. Překvapení, které následovalo, asi není možné popsat. Cage se nejprve zmítal v křečích, které se během několika minut zklidnily, on se s pomocí svých přátel postavil na nohy a bez větších problémů došel k povozu, na který se posadil. Přivolaný lékař Edward H. Williams jej asi o půl hodiny později našel sedícího na židli s úsměvem na tváři.

Vyléčení, nebo zázrak?

I když se mohlo zprvu zdát, že dojde k takřka zázračnému uzdravení, Cageova cesta zpět do života byla velmi obtížná. Nejenže v příštích týdnech upadal do kómatu, ale na mozku se mu objevil také velký hnisem vyplněný absces, který naštěstí doktor Williams objevil, dokázal diagnostikovat a odstranit. Mnoho takových lékařů tehdy nebylo. Po několika měsících se mohl Phineas vrátit domů k matce, ale jeho mentální schopnosti byly narušeny. I když se zdá, že jsou zprávy o jeho proměně po úrazu značně zveličené, matka jej popsala jako jiného člověka, který si na ni občas ani nevzpomínal.

Jiný člověk

Přes snahu o návrat do běžného života nebylo mnoho povolání, kde by se mohl uplatnit. Jednu chvíli zkoušel pracovat u koní, ale dlouho to nevydržel a nakonec se znovu vrátil domů, do péče své rodiny. Také jeho bývalý zaměstnavatel, který si Phineasovy práce dříve velmi vážil, po pokusu o obnovení spolupráce považoval změnu jeho chování za natolik významnou, že mu bývalé místo již svěřit nemohl. Nešlo o trvalý stav, Phineas se později uplatnil na pozici kočího dostavníku a byl popisován jako spolehlivý, vynalézavý a vytrvalý. Navíc velmi dobře vycházel s cestujícími, a to by jako nevrlý a nepříjemný – jak jej charakterizovaly první zprávy po úrazu – nedokázal.

Zajímavý muzejní exponát

Phineas Cage později začal trpět těžkými záchvaty epilepsie a jeden z nich mu byl osudný – zemřel doma, 18. května 1860. Jeho lebka dodnes slouží jako pozoruhodný muzejní exponát a případem se zaobíraly stovky lékařů po celém světě, kteří se snažili zjistit, jak je možné, že přežil tak zásadní zranění. Je to jedno z tajemství lidského mozku, který se dokázal na dlouhá další léta vyrovnat i s neuvěřitelným poraněním.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Phineas Gage

Uakron.edu: The Phineas Gage information page

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články