Cara Borise Godunova přemohla příroda: Výbuch sopky, sucho a brutální mrazy zabily dva miliony Rusů

Boris Godunov mohl být úspěšný car, ale zasáhla příroda. Byl to trest za dvě vraždy, z nichž byl podezírán?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Bylo 21. února 1598 a na ruský carský trůn se posadil Boris Godunov. Velká změna to pro něj nebyla – už mnoho let v podstatě vládl za svého předchůdce Fjodora I. Ivanoviče. Ve chvíli korunovace ale nemohl tušit, že se jen o tři roky později bude potýkat s nepřítelem, kterého není možné porazit – se samotnou přírodou...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 21. 02. 2021 08:00

Jak se dostal na carský trůn Boris Godunov, muž, jehož život zvěčnili ve svých dílech Modest Petrovič Musorgský a Alexander Sergejevič Puškin? Ne tak snadno a přímo… I když pocházel z prastaré ruské rodiny tatarského původu, musel se o svoje postavení zasloužit službou u Ivana Hrozného, což pravděpodobně nebylo nic zvlášť příjemného. Sloužil v jeho stráži jako lukostřelec a poté povýšil do oddílu carovy osobní stráže, a dokonce se stal i členem tajné policie. To už měl k nejvyšším místům mnohem jednodušší přístup.

Carův příbuzný

Když Ivan Hrozný vybral za manželku svého třetího syna Fjodora Irinu, Godunovu sestru, došlo i na další povýšení (teď už příbuzného) Borise. Ten se dokonce nachomýtl k vraždě, které se Ivan Hrozný dopustil na svém nejstarším synovi Ivanovi Ivanovičovi. Nástupníkem trůnu se po smrti korunního prince Ivana stal již zmiňovaný Fjodor I. Skutečnou moc ale držel v rukou Boris Godunov, jeho švagr a bývalý poradce Ivana Hrozného.

Podezření z vraždy

Fjodor I. byl ale slabý jak fyzicky, tak i duševně, a tak bylo nutné v podstatě vládnout za něj. A zbavit se dalšího, i když nepravděpodobného příštího cara, a sice Ivanova syna ze sedmého manželství. Pravoslavná církev ho sice jako následníka trůnu neuznávala, ale člověk nikdy neví… A tak malý Dimitrij za záhadných okolností zemřel ve svých pouhých deseti letech. I když se mluvilo o Godunově vině na jeho smrti a tvrdila to i matka malého chlapce, prokázáno mu nic nebylo. Oficiálně si vrazil nůž do hrdla v epileptickém záchvatu. Budeme tomu věřit? Ať už to bylo jakkoliv, Fjodorovi i Borisi Godunovi se Dimitrijova smrt jednoznačně hodila.

Regent Godunov

Car Fjodor I. byl mladý a jen stěží schopný vlády, a tak se Boris Godunov ujal regentství, i když samozřejmě ani tahle jeho cesta nebyla jen tak jednoduchá a měl svoje odpůrce, nakonec zvítězil. Byl přece bratrem carovy ženy, a tak ustál i pokusy o svržení. Rusko na tom ale netratilo. Politika Borise Godunova byla smířlivá a uvážlivá, na druhou stranu ale dokázal ubránit Moskvu před tatarskými nájezdy, protože mu nechyběla pevná ruka. Kromě toho podporoval i obchod s Angličany, budoval nové obce a města – zkrátka pečoval o Rusko, jak uměl.

Jasná volba...

Car Fjodor I. byl od dětství poměrně neduživý, a tak bylo celkem s podivem, že se dožil alespoň čtyřiceti let. Ani dědice po sobě nezanechal. Když zemřel, stejně jako v případě zvláštní smrti malého Dimitrije i tentokrát se uvažovalo o tom, že carovi ke smrti pomohl právě Boris Godunov. Vina mu ale nebyla prokázána a naopak se dočkal zvolení a později také korunováni za cara. Stal se jím 21. února 1598. 

V prvních letech vlády Borise Godunova se stále ještě dařilo zvládat situaci v říši poměrně dobře, lid svého cara uznával a on podporoval nejen rozvoj Ruska, ale i vzdělávání obyvatel, dovolil stavět luteránské kostely, což bylo do té doby něco neuvěřitelného. A to všechno i přesto, že sám byl negramotný.

Příroda proti carovi

Všechno ale rozhodně nebylo tak skvělé, jak by se mohlo zdát. I když byl zpočátku mezi lidmi oblíbený, bojaři jej příliš neuznávali – nepocházel prý z dostatečně vznešeného rodu a vyčítali mu i již zmiňovanou negramotnost. To bylo pod carskou úroveň. V roce 1600 navíc přišla tragédie, která všechno změnila. V Peru vybuchla sopka. Že tento problém nemá s Ruskem nic společného? Ale má – masivní erupce ovlivnila klima po celém světě a Rusové v příštím roce sklízeli jen zlomek toho, co dříve.

Přišel hlad, sucho, jindy naopak záplavy, v zimě takové mrazy, jaké nepamatovali ani ti nejstarší. Lidé neměli co jíst, propadali se do bídy a beznaděje. Cena chleba vyletěla vzhůru tak rychle a závratně, že se car rozhodl zakročit. Tou dobou se za chleba platilo už stokrát tolik než před zásahem kruté přírody. Godunov se rozhodl pomoci lidu z vlastních zásob, z plných sýpek, které měl carský dvůr k dispozici pro případ nouze. Ani tak se ale nepodařilo zastavit šíření hladomoru.

Nad nepřáteli zvítězil, nad přírodou ne

Snad i problémy, které si vyžádaly životy dvou milionů Rusů, přispěly k tomu, že Boris Godunov onemocněl. V té době už nebyl považován za muže, který Rusko zachrání. Zemřel na mrtvici v roce 1605 a zanechal po sobě zemi v rozkladu, za který ale vlastně nemohl. Jeho rod nepřežil o mnoho déle. I když vládu převzal jeho syn Fjodor II. Borisovič, na trůně se udržel jenom 49 dnů a zanedlouho byl i se svojí matkou, vdovou po Borisu Godunovi, uvězněn a zavražděn.

Zdroj náhledové fotografie: Wikimedia Commons, Public Domain (Volné dílo)

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Boris Godunov

Kenneth L. Verosub a Jake Lippman: Global Impacts of the 1600 Eruption of Peru's Huaynaputina Volcano

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články