Osm žen Ivana Hrozného: Sňatek s paranoidním carem byl rozsudkem smrti

Car Ivan Hrozný nebyl už od pohledu příliš sympatický muž. Jak asi musel vypadat ve chvíli, kdy se rozzlobil?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Anastasii Romanovnu Ivan Hrozný patrně opravdu miloval. Vydržel s ní celých třináct let, zplodili šest dětí a carevna dobře věděla, co na jejího manžela platí. Další manželky už takové štěstí neměly. Buď skončily v klášteře, kde se ale jejich osudy ztrácí a není vyloučeno, že byly zavražděny, nebo zemřely přímo v carském paláci – klidně i pouhý den po svatbě.Smrt první manželky Ivana Hrozného zdrtila. Mluví se dokonce o tom, že se zbláznil – jeho další kroky by tomu odpovídaly.Vasilisa Melenťjevová, tedy číslo 7, doplatila na svoji lásku k mladšímu muži. Není vyloučeno, že byla pohřbena zaživa v hrobě svého milence.Marie Fjodorovna Nagaja, číslo 8, byla jediná, která cara přežila. Její další osudy ale nebyly nijak veselé.+ 3 fotky+ 4 fotky

Ruský car Ivan Hrozný si 3. února 1547 vzal Anastasii Romanovnu, kterou patrně jako jedinou ze svých žen skutečně miloval. Z osudů dalších manželek cara veliké Rusi totiž naskakuje husí kůže.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 03. 02. 2021 08:00

Maličký Ivan, budoucí car veliké Rusi, to neměl v dětství jednoduché. Bylo mu teprve osm let, když přišel o matku, která zemřela na otravu. Být součástí carské rodiny tehdy nebylo vůbec bezpečné, o čemž se později přesvědčily i Ivanovy manželky. Nečekal je veselý osud.

První ženu miloval

Nejbližší ženou se mu o devět let později, v době, kdy už na svět shlížel z carského trůnu, stala první z jeho osmi manželek Anastasie Romanovna. A kupodivu to bylo manželství poměrně klidné, alespoň s ohledem na dobu a carovu výbušnou povahu. Zdálo se, že ji má skutečně rád, a ona naopak dobře věděla, jak se chovat, aby alespoň někdy prosadila svůj názor, a hlavně aby utišila jeho výbuchy vzteku a násilí. O tom, jak důležité bylo umět s carem správně jednat, se bohužel přesvědčil i jeden ze tří synů prvního páru Rusi – Ivan Ivanovič, který se sice na rozdíl od čtyř dalších sourozenců dožil dospělosti, ale později se otci znelíbil natolik, že byl sprovozen ze světa. Naštěstí se toho Anastasie Romanovna nedožila. Ji i cara přežil jen Fjodor I., který po otcově smrti nastoupil na trůn. 

Šílenství Ivana Hrozného

Právě odchod jeho první ženy, kterou Ivan Hrozný patrně opravdu a hluboce miloval, v něm spustil něco šíleného. Zatímco doposud měl třináct let po boku člověka, který jej uměl mírnit, nyní se naplno rozpoutalo peklo. Car ze smrti své ženy, kterou považoval za následek otravy, vinil hlavně bojary a dal jim to také jasně najevo. Přišly brutální a smrtící masakry. Car se sice snažil smutek zahnat i dalšími manželstvími, ale stát se jednou z jeho žen se v podstatě rovnalo rozsudku smrti, v tom lepším případě rychlému zapuzení.

Druhé manželství bez potomků

Ještě snad jen Marie Temrjukovna, jeho druhá žena, vydržela na trůnu poměrně dlouho, celých osm let. Jejich jediné společné dítě ale zemřelo nedlouho po porodu, a tak svazek zůstal bez potomků. A pak už to šlo v poměrně rychlém sledu. Ženy z carovy blízkosti se mohly jen modlit, aby je Ivan Hrozný náhodou nepoctil možností stát se jeho manželkou. Nebývalo to na dlouho…

Carská reality show: Výběr manželek

Třeba taková Mafra Sobakinová se stala nevěstou Ivana Hrozného poté, co si ji vybral z dvanácti dívek, které se „probojovaly do finále” z mnoha a mnoha nabízených žen. Trochu to připomíná dnešní reality show. Z korunky pro carevnu se ale po své svatbě mohla těšit jen dva týdny, než zemřela na otravu. Tu jí způsobila buď vlastní matka, která se jí snažila podat „lék” na podporu plodnosti, nebo spíš sám novomanžel. Jeho duševní stav se totiž rychle zhoršil, a lid se tak musel mít stále na pozoru. Kdykoliv mohl přijít krutý útok, mučení a vraždy. Navíc se u Ivana Hrozného rozvinula paranoia a začal se bát o svůj život.

Třikrát a dost? Pro cara neplatí...

I když tehdejší pravoslavná církev (co se týče sňatků) prosazovala pravidlo „třikrát a dost”, car na to nebral ohledy. Anna Koltovská, kterou si vzal za ženu, mu ale nedala dost rychle potomka, a tak ji jednoduše zapudil a poslal do kláštera. Při jeho povaze měla vlastně velké štěstí.

Jednodenní manželství

O štěstí už ale nemohla mluvit v pořadí pátá carevna po boku šíleného muže – Marie Dolgorukovová. Té se dokázal zbavit v rekordním čase. Jakmile zjistil, že podle jeho názoru nebyla v den svatby pannou, nechal ji druhý den po obřadu jednoduše utopit. Je ale pravda, že o skutečném průběhu tohoto manželství (pokud vůbec bylo uzavřeno) vedou historikové dodnes spory.

Zapuzená nevěsta

Další v pořadí, snad také „jen” zapuzenou nevěstou Ivana Hrozného, byla Anna Vasilčiková. Ani ta nedala svému manželi a vládci veliké Rusi potomka a musela odejít do kláštera. Tam se ale zprávy o jejím dalším životě ztrácejí. Vůbec není nepravděpodobné, že kromě uvěznění v klášteře dostala také otrávené jídlo, které jí nechal poslat sám car.

Milenec znamenal smrt

Předposlední carovou manželkou, kterou si bral už jako vdovu, a na jejímž panenství tak nemohl trvat, byla Vasilisa Melenťjevová. Rozzlobila ho ale něčím jiným, co Ivan Hrozný také nemohl odpustit. Po svatbě zjistil, že má Vasilisa milence, a to znamenalo krutý rozsudek pro oba. Mladík byl nabodnut na kůl a carevna Vasilisa musela mučení a krutou smrt svého milovaného sledovat. O jejím skutečném osudu se vedou spory. Buď skončila pohřbená zaživa se svým milencem, nebo ji „shovívavý“ panovník nechal jen zavřít do kláštera.

Vdova po carovi

Jedinou ženou, která přečkala manželství s carem, byla jeho poslední manželka Marie Fjodorovna Nagaja, která ho dokonce přežila. Carovu přízeň si získala poměrně brzkým porodem. Ivan Hrozný se ale z Dimitrije dlouho neradoval, zemřel krátce po jeho narození. Ostatně ani malý Dmitrij neměl mít dlouhý a spokojený život. Zemřel ještě v dětském věku ve vyhnanství, kam musel i s matkou a jejími bratry po otcově smrti uprchnout. Byl Mariin osud lepší než osudy předchozích sedmi žen Ivana Hrozného?

Zdroje: 

Wikipedia: Ivan Hrozný

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články