Vzteklý bohém a grand, který svému otci přebral milenku. Jiří Kodet by oslavil 83. narozeniny

Vzteklý bohém a grand, který svému otci přebral milenku. Jiří Kodet by oslavil 83. narozeniny
Zdroj: Česká televize
Čarovné dědictví: Pohádka o kouzelné čepici, která svému majiteli splní jakékoli přání.
Hrobničky: Krátká komedie o šarmantním muži a vypočítavé ženě. Zde Kodet ztvárnil vedlejší roli.
Smrt v kruhu: Jiří Kodet jako šarmantní elegán, inspektor Vrba.
Pelíšky: „Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky?“
+ 1 fotka+ 2 fotky

Svérázný herec Jiří Kodet by dnes oslavil 83. narozeniny. Jeho osobní život někdy připomínal osudy postav, které ve svých filmech vždy ztvárnil naprosto věrohodně. Jaké byly jeho největší eskapády? A co bylo jeho posledním přáním?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 12. 2020 08:00

Jiří Kodet se narodil 6. prosince 1937 v Praze. Byl synem české herečky Jiřiny Steimarové a sochaře Jana Kodeta. Svou kariéru započal ve Východočeském divadle v Pardubicích, poté se přesunul do Ostravy. Členem Národního divadla se stal v roce 1991. Objevil se v mnoha filmech a seriálech, největší úspěchy však sklízel až v pozdním věku, a to díky filmům Knoflíkáři a Pelíšky.

Rodinné tajemství

Když se Jiřího maminka rozvedla s jeho otcem, navázala nový vztah s automobilovým závodníkem Jaroslavem Juhanem. S ním měla dvě dcery – Evelýnu a Julii. Jiří si s otčímem velmi dobře rozuměl. Juhan ho učil jezdit na kole i bruslit. Po několika letech se ale rozhodl emigrovat do Ameriky a rodinu opustil. Byla to pro všechny velká rána. Kromě samoty se také museli vypořádat s kádrovým problémem.

Jaroslav nejenom nechal své blízké na holičkách, ale byl své ženě i nevěrný. A shodou okolností měl s jeho milenkou pletky i samotný Jiří Kodet. Navíc se na to přišlo docela kuriózním způsobem. Jednou v noci objevila maminka na záchodě krysu a začala křičet. Když následně ze svého pokoje vyběhl Jiří, aby hlodavce zlikvidoval, vyšla za ním i jistá paní Hlaváčková, která byla ženou slavného klavíristy a samozřejmě milenkou otce i nevlastního syna. „Doteď nevím, jestli měla máma větší šok z krysy, nebo tátovy milenky,” zavzpomínala Julie.

Vzteklý bohém

Jiří Kodet hrál to, co sám zažil. Třeba ve filmu Pelíšky. Vzpomínáte na slavnou scénu s noky? Tak něco podobného se událo v Ostravě. Mísu se srnčím na víně vyhodil jen proto, že jeho první žena Renáta připravila pro hosty místo knedlíků halušky. Prý, že tohle nikdo žrát nebude. A tak všichni nakonec skončili v místním bufetu na utopencích.

Slavnou hlášku „Proletáři všech zemí, vyližte mi prdel!“ prý taky křičíval z okna, ale naštěstí měl pod sebou jenom prádelnu. Bizarnostem ale nebyl ještě zdaleka konec. Jakmile měl Kodet k dispozici nějaké peníze, rychle je utratil. Kupříkladu za obrovský dárkový koš. Doma to vysvětlil tak, že při svém povolání musí přece reprezentovat.

Poslední přání

Osudnou se herci stala mozková příhoda a komplikace po zlomenině krčku. Zakopl o kocoura, když zaléval květiny. Stále věřil, že se uzdraví a bude moci hrát dále. Posledních šest měsíců ale strávil upoutaný na lůžko. Měl však ještě poslední přání, které se mu splnilo.

Chtěl umřít doma na Točné mezi těmi, které miloval. „Zemřel v pravé poledne za doprovodu jeho oblíbeného Beethovena,“ zavzpomínala dcera Bára. „Posledních pět minut jsem vycítila, že chce být jen s maminkou, tak jsem je tam nechala. Po chvilce se mi najednou ulevilo. Vyšla máma a řekla, že právě vydechl naposledy.“

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiří Kodet

Česká televize: Jiří Kodet

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články