Skutečné pozadí hororu Stigmata: Tvůrci se inspirovali nálezem Tomášova evangelia, které církev odmítá

Skutečné pozadí hororu Stigmata: Tvůrci se inspirovali nálezem Tomášova evangelia, které církev odmítá
Zdroj: Prima Max
„Opravdu může Bůh nějaké ženě takto ublížit?“ ptala se sama sebe herečka Patricia Arquette před začátkem natáčení snímku Stigmata, v němž jako živelná mladá žena jednoho dne začne trpět vědou nevysvětlitelnými ranami na hlavě a rukou.Jméno hlavní hrdinky Frankie (Frances) odkazuje na svatého Františka z Assisi, který byl prvním člověkem, u něhož se objevila stigmata.Ve Stigmatech si Gabriel Byrne zahrál kněze, ve filmu Konec světa zase Satana. To jsou paradoxy.Mnoho scén připomíná kultovní horor Vymítač ďábla.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nálezy chybějících částí evangelia, které by mohly ohrozit dosavadní učení katolické církve, byly vždy trnem v oku nejvyšších církevních představitelů. A právě horor Stigmata se jedním takovým objevem inspiroval.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 02. 2021 16:00

Mladá kadeřnice Frankie není zrovna žádná světice, právě naopak, umí si užívat života plnými doušky. Vše se změní poté, co jí matka pošle suvenýr z cesty po Mexiku – růženec koupený na trhu. Frankie začne slyšet a vidět to, co jiní ne. Navíc se jí na těle začnou tvořit stigmata. Lékaři si neví rady, rány se nechtějí hojit. Jakmile se o celé situaci dozví Vatikán, vyšle do Pittsburghu svého zástupce, aby vše důkladně prošetřil. Na horor Stigmata z roku 1999 se můžete podívat dnes ve 22:15 na Prima Max.

Ztracené evangelium

Zajímá vás, co hlavní hrdinka filmu tak vehementně sepisuje na zeď ve svém bytě? Části evangelia, které bylo v roce 1945 nalezeno v Egyptě. Právě tímto pozoruhodným archeologickým objevem se inspiroval režisér filmu Rupert Wainwright. „Donutilo mne to přehodnotit můj dosavadní postoj k církvi,” řekl Wainwright pro CNN.

Jde o takzvané Tomášovo evangelium, což je apokryfní sbírka údajných 114 výroků Ježíše Krista. „Zdálo se mi správné nechat se inspirovat právě tímto spisem, který mnozí považují za heretický. Možná ano, ale nikdo nemůže říct, že jsme si to vymysleli v Hollywoodu,” dodal režisér.

Proč to Bůh dělá?

Myslela jsem, že to bude jiné,“ vzpomíná Patricia Arquette alias kadeřnice Frankie na čtení scénáře Stigmat. „Myslela jsem si, že budu slyšet chór andělů, nebo něco podobně hezkého,” řekla herečka, která je sama silně věřící. „Místo toho to byla další verze Vymítače ďábla. Byla tam posedlost, levitace, násilí i dvojice kněží. Chybělo už jen, abych taky zvracela hrachovou kaši.“ Patricii to ale nedalo a začala se ještě před natáčením o fenomén stigmat zajímat.

Díky tomu nakonec na film kývla. Došlo jí totiž, že otevřené rány připomínající ty, které měl Ježíš na kříži, nejsou o andělíčcích na mráčcích s harfami v rukou, ale o bolesti a spoustě krve. Přesto jí trvalo několik dní, než se s tím srovnala. „Jako věřící osoba jsem se sama sebe ptala, jak je možné, že Bůh dokáže takto nějakého člověka trýznit, a hlavně proč tak činí,” uvedla herečka.

Náročné natáčení

O Stigmatech se povídá, že v nich jdou vidět všechny hollywoodské triky, které byly v té době dostupné. Nejtěžší chvíle nepochybně zažila sama Patricia Arquette, když byla pomocí hydraulického ramene zavěšena ve vzduchu v pozici ukřižování. „Visela jsem tam celé hodiny,” postěžovala si. „V jednom okamžiku jsem toho měla dost a začala jsem křičet, že potřebuji na záchod. Trčela jsem tam celé hodiny. Už jsem taková. Jedu na doraz a pak najednou stop. Začne se mi těžce dýchat a musím přestat.”

Zdroje informací:

Prima Max: Stigmata

CNN

Ew.com

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články