Kytarový mág Jimi Hendrix: Věčné dítě, které se stalo členem temného Klubu 27. Byla jeho smrt nehoda, nebo vysvobození?

Kytarový mág Jimi Hendrix: Věčné dítě, které se stalo členem temného Klubu 27. Byla jeho smrt nehoda, nebo vysvobození?
Zdroj: Česká televize
Jimi Hendrix se narodil do velmi chudých poměrů. Často je proto navštěvovali sociální pracovníci, kteří rodičům hrozili, že jim Jimiho odeberou.
Během služby v armádě založil s baskytaristou Billym Coxem kapelu The Kasuals...
...aby mohli vyjet na turné, předstíral Hendrix, mimo jiné, homosexualitu, pomočování a zdravotní problémy. Zbývaly mu totiž ještě dva roky do civilu.
Populárním se stal prakticky po celém světě. Na svých koncertech hrál na kytaru zuby nebo ji i zapálil. 
+ 1 fotka+ 2 fotky

Právě dnes by kytarový mág Jimi Hendrix oslavil 78. Bohužel se však dožil pouhých dvaceti sedmi let. Pravdou je, že se drogy staly neodmyslitelnou součástí jeho života, přesto nad jeho smrtí visí jeden velký otazník. Byla to skutečně nehoda, anebo šlo o vysvobození od popularity, po které Hendrix vlastně nikdy netoužil?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 11. 2020 08:00

James Marshall Hendrix se narodil 27. listopadu 1942 v Seattlu. Byl to americký kytarista, zpěvák a jeden z nejlepších a nejvlivnějších rockových muzikantů. Světového věhlasu dosáhl na anglickém festivalu v Monterey a o dva roky později na americkém Woodstocku. Posmrtně mu byla udělena cena Grammy a také hvězda na Hollywoodském chodníku slávy.

Pro hudbu všechno

Existuje hned několik fám o tom, jak se Hendrix dostal do armády, on sám však vždy tvrdil, že narukoval zcela dobrovolně. To ale moc neodpovídá jeho povaze věčného dítěte a snílka, kterého zajímala jenom hra na kytaru. V současnosti se většina odborníků na jeho život přiklání k verzi, že byl opakovaně přistižen při krádeži auta a dostal tak na vybranou – vězení, nebo armáda. Ve skutečnosti mu tam nic nechybělo. Měl střechu nad hlavou a pravidelný přísun jídla. Navíc se během služby seznámil s baskytaristou Billym Coxem, se kterým se kamarádil až do konce svého života.

Jejich kapela The Kasuals se stala záhy velmi populární. Aby se však zájem fanoušků udržel, bylo potřeba vyjet na turné. Jenomže jak, když Hendrixovi zbývaly ještě dva roky do civilu? Jednoduše – předstírat homosexualitu a pomočování, k tomu závislost na sebeukájení a klasickou bolest na hrudníku, která nikdy nezklame. Vyšlo to. Co se dělo pak, je již rocková historie.

Klub 27

Hendrixovy koncerty se nesly v duchu nespoutané energie, neuvěřitelných hráčských výkonů a rozbíjení elektrických kytar. Zdálo se, že ho nemůže nic zastavit. Pak ale přišlo 18. září 1970. Večer před svou smrtí byl Jimi se svou přítelkyní Monikou Dannemann. Pil, kouřil hašiš a polykal amfetaminové tablety.

Po návratu domů nemohl Hendrix usnout. Co se dělo pak, se už asi nikdy nedozvíme. Dle výpovědi Moniky ji požádal o prášek na spaní, ona mu jej však nedala, protože měl v sobě už tak dost drog. Tabletu si vzala sama a skoro ihned usnula. Když se o několik hodin později probudila, měl kytarista klidně spát. Rozhodla se tak, že si na chvíli odskočí pro cigarety. Po návratu jej měla najít ve vážném stavu.

Záchranáři už nemohli nic dělat. Jeden z nich uvedl, že byl Hendrix potřísněn zvratky a že měl kompletně ucpané dýchací cesty. To potvrdila i následná pitva. Příčinou smrti bylo udušení. Šlo ale opravdu o nešťastnou náhodu, kterou způsobila Jimiho drogová závislost, nebo to byla ve skutečnosti sebevražda? Jedno je jisté, jeho smrt mu zařídila členství v Klubu 27.

Neustálý tlak

Monika svou výpověď později často měnila. Jednou dokonce uvedla, že si Hendrix vzal takové množství prášků na spaní, které několikrát převýšilo obvyklou normu. Proč by to ale dělal? Jednou z možností je neschopnost čelit neustálému tlaku fanoušků a nahrávací společnosti. Jimi byl koneckonců pořád jen malým chlapcem, který chtěl jenom hrát na kytaru.

Největší pozdvižení vyvolala teorie hovořící o vraždě. Tu měl prý spáchat jeho manažer. Muzikant se totiž chystal změnit tým. Kdyby se tak stalo, přišel by dotyčný muž o peníze z Hendrixovy pojistky, která byla ve výši dvou milionů dolarů. Jaká je tedy pravda? Nehoda, sebevražda, nebo vražda kvůli velké částce peněz?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jimi Hendrix

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články