Heath Ledger: Jeho smrt jej zařadila do děsivého Klubu 27

Heath Ledger
Zdroj: Wikimedia Commons/Howie Berlin, CC BY-SA 2.0
Heath Ledger byl herec australského původu. Proslavil se různorodými rolemi. Za úspěch však platil těžkými depresemi.
Když nepracoval, trávil volný čas v soukromí. Nebo na častých drogových dycháncích. 
Zemřel poté, co si namíchal nebezpečný koktejl léků proti depresi.
Své fanoušky bavil romanticko-dramatickými rolemi, jako například ve Zkrocené hoře, kde se musel vyrovnat s tím, že se zamiloval do muže...
+ 2 fotky+ 3 fotky

Heath Ledger byl ten typ herce, který se dokázal uchytit jak u pánského, tak i ženského publika. Když chtěl, uměl zahrát pořádného padoucha. Jindy zase vystupoval jako něžný rebel, z jehož úsměvu padalo křehké pohlaví do mdlob. Přestože se dožil 28 let, řadí jej média do nechvalně proslulého Klubu 27. Mohl za jeho skon nebezpečný koktejl léků nebo něco mnohem děsivějšího?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 10. 2020 13:00

Heatcliff Andrew Ledger se narodil 4. dubna 1979 v Austrálii. Nejvíce se proslavil rolí ve filmu o nešťastné lásce Zkrocená hora, zahrál si také roli Jokera ve snímku Temný rytíř. Za své výkony obdržel Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA.

Sláva jej přišla draho

Někdo snáší popularitu dobře, jiný z ní má zase deprese. Heath patřil do té druhé skupiny. Se stoupajícím zájmem médií se zvyšovala i jeho konzumace antidepresiv. Když pracoval, trávil na place jen nezbytně nutnou dobu, pak zase utíkal do ústraní. Vymlouval se na zdravotní potíže. Někdy se rovnou rozčílil, když mu nechtěli dát pokoj.

Jeho psychické problémy byly veřejným tajemstvím. On si však přesto užíval, co to jen šlo, výjimkou nebyly ani drogové dýchánky. V den své smrti se cítil velmi unavený, netoužil tak po ničem jiném než po klidném spánku. Jenomže si namíchal přímo vražednou dávku léků. Přivolaná pomoc jej už nestihla zachránit. Jeho život vyhasl ve 28 letech.

Klub 27

Do Klubu 27 patří muzikanti i herci, které spojuje to, že zemřeli, mnohdy za záhadných okolností, ve věku 27 let. Všichni byli velmi úspěšní a závislí na drogách. Kdo dostal do tohoto spolku pozvánku s pachutí smrti? Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Amy Winehouse a samozřejmě Jim Morrison. Traduje se, že slávu vyměnili za duši, kterou zaprodali samotnému ďáblu. Ledgera tak do tohoto klubu zařadila média proto, že měl velmi podobný životní styl a prakticky žil jen o jeden rok déle.

Konspiračním teoriím nahrává i fakt, že všichni hráli nebo zpívali jako o život. Do svých rolí a vystoupení dávali úplně vše. Jako by věděli, že nebudou žít dlouho, a tak toho musí stihnout, co nejvíce to půjde. Jak to tedy ve skutečnosti bylo? Jde jenom o shodu náhod, za kterou může alkohol a drogy, nebo skutečně kvůli úspěchu dokázali zaprodat vlastní duši?

Socha se zajímavými symboly

Po smrti Heatha Ledgera vznikla v městě Melvillem zajímavá socha, kterou vytvořil sochař Ron Gomboc. Skulpturu tvoří tři čtverce, přičemž na jednom z nich je šachovnice, což odkazuje na hercovu oblíbenou hru, a na dalším bychom nalezli symboly pro jing a jang, které představují jednak duchovní směřování herce a také jeho povahu. Mísila se v něm totiž temnota i světlo. Záleželo pak na aktuálním psychickém rozpoložení, zda převládne jeho dobrá, nebo horší stránka.

Zdroje informací:

Wikimedia.cz: Heath Ledger

Dokument I am Heath Ledger

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články