Legendární lovec krokodýlů Steve Irwin se děsil papoušků. O život ho ale nakonec připravil rejnok

Legendární lovec krokodýlů Steve Irwin se děsil papoušků. O život ho ale nakonec připravil rejnok
Zdroj: Profimedia.cz

Steve Irwin byl velmi oblíbeným a oceňovaným autorem dokumentárních filmů. Láska ke zvířatům a dobrodružství se mu ale bohužel stala osudnou. Je tomu totiž už čtrnáct let, co známý lovec krokodýlů na jedné ze svých cest zahynul. Na Steveho a jeho neustálý boj o záchranu přírody však jen tak nikdo nezapomene.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 08. 09. 2020 13:36

Malý Steve se narodil rodičům, kteří byli milovníky zvířat. Oborem jeho otce byla herpetologie (plazi), byl odborníkem na divokou zvěř, matka se zase zabývala rehabilitací těchto zvířat. Nebylo se proto čemu divit, že Steve po obou rodičích zdědil lásku ke zvířatům.

Láska na první pohled

Celé své dětství vyrůstal v Reptile Park Beerwah, který poté zdědil a zároveň opravil. Tento park je i v současné době v provozu pod názvem Australia ZOO. V roce 1991 se tam do něj bezhlavě zamilovala jeho budoucí žena Terri, která ho poprvé viděla při jeho vystoupení s krokodýly. „Padla jsem na zem, tento muž byl skutečným hrdinou. Byl pro mě láskou na první pohled,“ cituje Terri portál mentalfloss.com.

Čtyři měsíce po jejich prvním setkání se zasnoubili. Jejich líbánky proběhly v Austrálii, kde chytali krokodýly, aby jim pomohli a přemístili je jinam. Další krokodýl pak potřeboval pomoci v Queenslandu, a tak za ním novomanželé bez váhání odjeli. A právě tehdy vznikl první dokument, během něhož jim byl v zádech kameraman. Steve sice nebyl žádným hercem, o to více autentické ale jeho záběry byly.

Steve Irwin jako Lovec krokodýlů

Manželé čekali, že jejich společná show bude pokračovat maximálně druhým dílem, zájem diváků byl však obdivuhodný. Nadchlo je především Steveho přirozené chování, a tak stanice Animal Planet začala pravidelně vysílat pořad s názvem Lovec krokodýlů.

Irwinovým hlavním cílem byla touha pomocí pořadu lidi vzdělávat a zároveň vyvrátit některé mýty, jež o zvířatech kolují. Seriál nadšeně sledovalo více než 500 miliónů diváků ze 130 zemí světa, což jsou opravdu obdivuhodná čísla. Irwin si tak díky velké popularitě mohl splnit i jeden ze svých velkých snů, kterým bylo rozšíření Australia Zoo o Crocoseum. Tedy o místo, kde návštěvníci mohou vidět krokodýly přesně tak, jak se chovají ve volné přírodě.

Strach z papoušků

Samotný Irwin byl několikrát zvířaty pokousán, ale věděl, že to k jeho práci zkrátka patří. Jednou byl dokonce nařknut z toho, že ohrozil svého malého syna, když ho měl na jedné ruce a druhou krmil kuřaty krokodýla. To ale Steve vyvrátil a upozornil média, že byl jeho syn v naprostém bezpečí a fotografie zkreslovala jeho blízkost. Omluvil se pouze za zděšení fanoušků, které tímto snímkem mohl způsobit.

Známý lovec krokodýlů, jenž se setkal s těmi nejnebezpečnějšími plazy světa, se přesto jednoho zvířete bál - papouška! Ten ho totiž jednou škaredě kousl a Irwin už tento strach nedokázal překonat.

Irwinovy želvy

Jednou, když rybařil se svým otcem, se jim společně povedlo objevit nový a dosud nepoznaný druh želvy, které jsou nyní známé jako Irwinovy želvy. Je po něm dokonce pojmenován i jeden druh šneka, jehož ulita vypadá podobně jako krokodýl.

Tragická smrt Steva Irwina

Rodině Irwinů se však 4. září roku 2006 znenadání změnil život. Steve byl totiž napaden rejnokem, který ho svým ocasem zasáhl přímo do srdce. Zranění bohužel nebylo slučitelné se životem a legendární lovec krokodýlů odešel během natáčení pořadu Ocean´s Deadliest na druhý břeh.

Poslední epizoda Lovce krokodýlů byla odvysílaná přesně rok po jeho po jeho tragické smrti. V jeho odkazu ale i nadále pokračují dcera Bindi Sue, syn Bob a manželka Terri, kteří pravidelně bývali součástí jeho natáčení. Úspěšný seriál je často opakován na televizních stanicích, a tak legendární dobrodruh nikdy z našeho světa vlastně nezmizel.

Dcera si nechala jeho příjmení

Dcera Bindi Irwin před pár dny na Instagramu sdílela fotografii, kterou připomněla výročí tátova úmrtí. „Vždy v srdci," napsala k ní dojemně. Stejnou fotografii sdílel i její šestnáctiletý bratr.

Bindi Irwin také oznámila, že je těhotná. Je sice vdaná, ale po svatbě si nevzala příjmení svého manžela. „Nechala jsem si Bindi Irwin. Myslím, že pro mě osobně poté, co otec zemřel, bylo důležité cítit ho na blízku a mít jeho příjmení pro mě znamená opravdu moc,“ citoval ji portál technoinfoplus.com.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články