Půlku života zasvětila vydrám: Seniorka se o ně stará jako o vlastní děti

Půlku života zasvětila vydrám: Seniorka se o ně stará jako o vlastní děti
Zdroj: Profimedia.cz
U Mořských koníků rodí potomky samečekDelfíni jsou tak moc inteligentní, že se oslovují jményDalší zajímavostí vážek je také to, že mají největší oči (k poměru hlavy a těla) ze všech živočichů na světěŽelvy dokáží dýchat zadkem+ 1 fotka+ 2 fotky

Mít domácího mazlíčka je v dnešní době naprostá samozřejmost. V některých domácnostech žijí psi a kočky, v dalších třeba hadi a pavouci, avšak to, k čemu se odhodlala Daphne Neville z Anglie, se jen tak nevidí. Už čtyřicet let totiž pečuje o vydry. V současné době se stará o Rudiho, který je už její desátou vydrou v pořadí, a společně objíždí výstavy po celé zemi. Asijská vydra s malými drápy je velmi poslušná a nejlépe se cítí u své chovatelky na rameni, z něhož ráda pozoruje svět.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 22. 11. 2019 15:37

Dvaaosmdesátiletá seniorka se vydrám věnuje řadu let -  tu první přijala do své rodiny už v roce 1980.  Daphne vlastnila vodní mlýn poblíž města Stroud, který skvěle splňoval podmínky k tomu, aby v něm mohla vydry chovat. „Nevěděli jsme o nich nic, byli jsme jen normální rodina. Ale pak jsme chtěli zvýšit povědomí o jejich budoucnosti,“ prozradila Daphne.

Jsem jeho součástí

Její nynější vydra Rudi chodí s Daphne na procházky a občas s ní zamíří i do obchodu. Lidem to však nevadí: vydra, která sedí na rameni své chovatelky, totiž vypadá, že se cítí pohodlně a šťastně. „Rudiho mám od jeho tří týdnů. Myslí si, že jsem jeho máma. Jsem jeho součástí a on mou,“ vysvětluje Daphne. „Ukázala jsem lidem, že s těmito tvory může mít člověk neuvěřitelné pouto,“ dodala chovatelka, která má na svém jezeře také zachráněné husy, kachny a labutě

Přestože vydry na lidi působí velmi roztomile, jsou podle zákona díky svým 36 ostrým zubům zařazeny mezi nebezpečná divoká zvířata. „Nechtěla bych cokoliv riskovat, všechny moje vydry jsou vychovány bezvadně. Nikdy bych je nevychovala jinak,“ řekla Daphne, za kterou pravidelně cestují zvědavci z Austrálie i Nového Zélandu, kde vydry nemají.

Tvrdá kampaň za čistou vodu pro vydry

Chovatelka z anglického města Lancashire také vedla kampaň, v níž se snažila přinutit vodní společnosti, aby vyčistily řeky v zemi, které byly velmi znečištěné chemickými polychromovanými bifenyly. Vydry by totiž v takových podmínkách neměly dlouhou šanci na přežití. „Za jejich bezpečnost jsme bojovali tvrdě,“ vzpomíná Daphne, která dokonce přinutila bývalého ministra životního prostředí Michaela Meachera, aby učinil patřičné kroky k ochraně vyder.

Rudi se má v současné době čile k světu. Žije na zahradě ve své kleci a Daphne ho pravidelně vyváží na venkovské výstavy, slavnosti nebo dětské oslavy. Mimo jiné se společně objevili i v televizním pořadu Come Dine With Me na Channel 4. Daphne to prostě s vydrami umí a za to si zaslouží velký obdiv.

TADY SE PODÍVEJTE NA 10 NEUVĚŘITELNÝCH FAKTŮ O ZVÍŘATECH:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články