Bryan Adams slaví 61: Na školu se vykašlal v patnácti, myl nádobí a prodával ve zverimexu

Bryan Adams slaví 61: Na školu se vykašlal v patnácti, myl nádobí a prodával ve zverimexu
Zdroj: Wikimedia Commons, Marco Maas, CC BY 2.0
Bryan Adams je kanadský rockový zpěvák, kytarista a skladatel. 
Ač sám skončil školu v 15 letech, založil nadaci, která pomáhá mladým lidem dosáhnout na odpovídající vzdělání. 
V roce 2007 napsal řediteli KFC, aby se zasadil o humánnější zabíjení kuřat.
Adams se také zapojil do akce na záchranu velryb. Dokonce se osobně snažil zahnat dva rybáře, kteří se snažili obří rybu ulovit v chráněné zóně.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Bryan Adams dnes slaví 61. narozeniny. Svůj úspěch si musel vydobýt opravdu těžce. A první nahrávací smlouvu dostal za tak směšnou částku, kterou by většina lidí odmítla. On se však nevzdal a pokračoval k vytyčenému cíli. Nakonec se mu to vyplatilo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 11. 2020 08:00

Bryan Adams se narodil 5. listopadu 1959 v Kingstonu v Kanadě. Je to rockový zpěvák, textař, kytarista a fotograf. Kromě kytary hraje i na baskytaru, piano či harmoniku. Za svou práci získal Řád Kanady a Britské Kolumbie. Má tři děti.

Nádobí a zverimex

Bryan Adams strávil své mládí cestováním. Jeho rodiče byli totiž diplomaté. Po rozvodu rodičů se rozhodl v patnácti letech skončit se školou. Zkoušel štěstí v místních kapelách. Ale vše zůstalo na lokální úrovni. Nezbývalo mu proto nic jiného než se živit mytím nádobí, prací ve zverimexu či obchodě s hudbou.

A právě v obchodě s hudbou se seznámil s bubeníkem Jimem Vallancem, se kterým ho poté pojila dlouhodobá spolupráce. V osmnácti letech poslal Bryan několik svých demo nahrávek do studia v Torontu, odkud se mu záhy ozvali s velmi „zajímavou“ nabídkou. Byli mu ochotni zaplatit jeden dolar! Bryan se však nevzdal a od té doby zde vydal více než čtrnáct alb.

Otec nebyl nadšený

Bryanův otec rozhodně neviděl budoucnost svého syna na jevišti před zástupy fanoušků. Rocková hudba pro něj byla symbolem nevázaného života, drog a alkoholu. Jeho maminka měla však jiný názor. Byla totiž umělecky založená. S jeho otcem se rozvedla a našla si jiného partnera, se kterým prožila šťastný život. Samotný Bryan se se svým otcem udobřil až na svém turné po Japonsku. Bylo to až po dlouhých deseti letech.

Fotograf

Zpočátku to byl jenom pouhý koníček, později se z toho stala druhá profese. Řeč je o fotografování. Bryan již měl několik výstav a podařilo se mu nafotit i velmi slavné osobnosti. Kupříkladu zesnulou zpěvačku Amy Winehouse. Dokonce se pokusil dostat Amy ze závislosti na drogách. Zpěvačka však svému osudu nakonec neunikla.

Bryan se také snaží pomáhat společnosti. Založil nadaci, skrze kterou pomáhá dětem a dospívajícím k tomu, aby se jim dostalo patřičného vzdělání. Spolupracuje také s Terezou Maxovou. Je jejím velmi dobrým kamarádem. A ještě jedna perlička na závěr. Nikdy se neoženil.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Bryan Adams

Oficiální stránky Bryana Adamse

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články