Nejbizarnější sbírky na světě: Od ďábelských panenek až po 5000 podprsenek

Nejbizarnější sbírky na světě: Od ďábelských panenek až po 5000 podprsenek
Zdroj: Pixabay

Sbírat se dá ledacos. Vedle knih, mincí a bot to můžou být i méně obvykle věci jako dopravní kužely, kameny nebo ukradené hotelové cedule s nápisem Nerušit. Existují však sběratelé, kteří se zajímají o vysloveně bizarní komodity. Pojďme se podívat na několik opravdu šílených sbírek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 06. 2021 16:30

Sběratelství je koníček, který spočívá v získávání specifického druhu předmětů, založeném na určitém zájmu sběratele a jejich uchovávání ve sbírce. Kvalitně roztříděné, zkatalogizované a zajímavě vystavené bývají i amatérské sbírky.

Největší sbírka obalů na skládací deštníky

Harmonikářka Nancy Hoffman z Portlandu v americkém státě Maine je hrdou majitelkou největší sbírky obalů na skládací deštníky na světě. Kus látky, kterou většina lidí po několika použitích vyhodí, se stal pro Nancy životní vášní. Má jich 730 a nasbírala je ve více než padesáti zemích. To jí samozřejmě zajistilo místo v Guinessově knize rekordů.

Zkamenělé bobky

George Frandsen se zase našel ve sbírání zkamenělin trusu prehistorických živočichů. Magazín Mental Floss jej dokonce nazval „bobkovým” Indianou Jonesem. Zřejmě proto, že se obléká podobně jako filmový hrdina. George začal se sbíráním výkalů již na vysoké škole. Když narazil na úplně první kousek, vyjádřil se, že krásnější věc nikdy neviděl. I on je držitelem rekordu. Má celkem 7000 exemplářů, včetně hovínka Tyrannosaura rexe.

Děsivé panenky

Venezuelský umělec Etanis Gonzales si svůj balkon vyzdobil panenkami, které jsou děsivější než filmový Chucky. Sousedé tak na ně mohou koukat 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Mnozí z nich si klepou na čelo a mumlají si pod vousy, že Etanise asi posedl satan, on sám tomu zase říká „umělecký projev”. Když před několika lety začala Venezuelu potápět hospodářské krize, další panenky si už nemohl dovolit. Dosavadní sbírka je tak jakýmsi mementem lepších časů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Reuters (@reuters)

Fetišismus, nebo osvěta?

Chen Quingzu z jižní Číny musel kvůli své sbírce dámského spodního prádla čelit urážkám a nařčením z fetišismu. Pravda je ale taková, že jeho pět tisíc podprsenek má za úkol šířit osvětu o rakovině prsu. Chen totiž pracuje ve zdravotnictví. Nevylučuje ani vznik muzea, prý si chce ale počkat na to, až svou sbírku zdvojnásobí.

Zdroje informací:

Grunge.com: The Truth About The World’s Weirdest Collections

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články