Nejen při letních sportech hrozí úžeh a dehydratace

Slunce vám může neuvěřitelně ublížit.
Zdroj: pixabay
Slunce vám může neuvěřitelně ublížit.Nejen při letních sportech hrozí úžeh a dehydrataceNejen při letních sportech hrozí úžeh a dehydratace

Jak při nízkých zimních teplotách, tak při vysokých letních teplotách musíme dodržovat pravidelný pitný režim. Ovšem v létě je to ještě důležitější, především při sportech, jako jsou míčové hry, bruslení na kolečkových bruslích, cyklistika a hlavně běh. Ovšem úžeh a dehydratace nám mohou hrozit i při obyčejném opalování. Stejně tak při nadměrném pití kávy nebo jakéhokoli kofeinového nápoje ztrácíme tekutiny a ani o tom nevíme. Sluneční záření a kofein organismus odvodní a dochází k dehydrataci.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 06. 2018 16:53

Co je nejčastější chybou?

Lidé si mnohdy pletou úpal s již zmiňovaným úžehem. Ten se však od úžehu liší horším průběhem, je doprovázen zvracením, svalovými křečemi a zrychleným dýcháním.  V ojedinělých případech se může objevit i průjem nebo dokonce bezvědomí. Ve většině případů je však nejzodpovědnější přivolat lékaře.

Co nám tedy hrozí?

Úžeh se projevuje bolestí hlavy, teplotou či celkovou slabostí těla a hrozí především aktivním sportovcům, kteří zapomínají nosit pokrývku hlavy. U běžců hrozí dehydratace, jelikož nadměrné pocení způsobuje odvodnění organismu, a musí tedy tekutiny pravidelně doplňovat. Nesmí se však (lidově řečeno) „nachlemtat“, ale pouze usrknout, mohlo by totiž dojít k tzv. šoku.  

Co možná nevíte?

Pot je součástí každodenního života nás všech, ovšem ví někdo, jaké látky v něm jsou obsaženy? Je to hypotonická tekutina, což znamená, že obsahuje minerály v menší koncentraci než lidská plazma, totiž sodík, draslík, hořčík a nepatrné množství vápníku a stopových prvků.  

Sportovci si proto po výkonu připraví iontový nápoj, aby doplnili látky, které se jim při sportu odplavily. Iontový nápoj musí tedy obsahovat stejné složení jako pot.

Jak předejít rizikům? První pomoc!

Úžehu nejlépe předejdete tím, že budete nosit pokrývku hlavy, pobývat ve stínu, omezíte fyzickou aktivitu v horkých dnech a samozřejmě budete dbát na příjem tekutin. Při dehydrataci (která někdy může připomínat stav opilosti) se musí zvýšit příjem tekutin na dvojnásobek vašeho denního příjmu vody.

Jsou sladké nápoje škodlivé a proč?

Sladké nápoje jsou u nás čím dál oblíbenější. Ty sice dodají energii, ale mohou vám způsobit více škody než užitku.  Vysoké množství cukru není pro tělo dobré, zvyšuje totiž riziko cukrovky, obezity a dokonce i infarktu. Přispívají také k přibývání vnitřního tuku, což potvrzují i američtí vědci. Ti udělali pokus, kde účastníci pili po dobu 6 týdnů jeden slazený nápoj denně. Po skončení bylo zjištěno, že každému z nich množství tuku v břiše stouplo minimálně o 14 %.

Jak je to s potravinami?

Někdo si potraviny k odvodňování naschvál vyhledává kvůli hubnutí, někdo o této jejich vlastnosti doposud neví.

Mezi ty, které odvodňují, patří například banány a meruňky, které obsahují hodně draslíku. Dále také kořenová zelenina (mrkev a celer) nebo bylinky (kopřiva, brusinky).

Mezi nápoje patří k odvodňování často vyhledávaný zelený čaj.

Co je nejlepší náhradou?

Nejzdravější variantou k osvěžení je konzumace pitné vody, jež tělo dostatečně zavodní, hydratuje a pročistí. Nejlepší volbou jsou čisté neslazené nápoje, například Toma Natura neslazená, pramenitá voda, která je dostupná v různých příchutích, a přesto neobsahuje cukr, kalorie, umělá sladidla, konzervanty ani další tělu škodlivé látky. Voda je totiž z přírodního podzemního zdroje natolik čistá, že ji není třeba nijak chemicky upravovat a chutná každému. 

Opakování je matka moudrosti

Závěrem bychom vám chtěli připomenout pár věcí: 

• Myslete na své zdraví 

• Při sportech nezapomínejte na 

pokrývku hlavy

dodržování pitného režimu

a to, že pitná voda vám dá více než sladký nápoj!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články