Jak správně prát?

Poradíme vám, jak na to.

Vůně čerstvě vypraného prádla, složené komínky ve skříni… Čistá a uklizená domácnost je důležitým krokem ke zdraví a psychické pohodě. Opravdu na vás ale nikde nečíhají skryté bakterie? Správné praní neznamená pouze rozdělení oblečení dle barev a materiálu. I když máte radost z toho, že jste nezapomněla vyndat červenou ponožku z várky bílého oblečení a vše zůstalo krásně bílé, umění praní spočívá i v praktičtějších a zásadnějších věcech.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 22. 06. 2018 10:58

Nové a secondhandové oblečení

Určitě dobře znáte ten skvělý pocit z nově zakoupeného kousku, ve kterém jen záříte. Máte ale jistotu, že nový kousek v šatníku je tak čistý, jak vypadá? Nikdy nevíme, kolik lidí před námi si zkoušelo kousek, pro který jsme se rozhodli. Co když někdo trpěl kožní chorobu? Nebo byl jen zpocený? Dokonce i setřený make-up na límečku trička může být hygienicky závadný. Zdrojem bakterií mohou být stejně tak i kousky ze second handů. Dají se v nich sehnat krásné a levné kousky, musíme mít na paměti, že byly nošené před námi. „V obou případech se tak doporučuje zakoupené oblečení vyprat doma znovu, aby se předešlo přenosu bakterií, popř. plísní, na pokožku člověka,“ upozorňuje primářka Dermatovenerologického oddělení FN Motol MUDr. Alena Machovcová, Ph.D., MBA.

Lůžkoviny či spodní prádlo

Povlečení, peřiny, ručníky, sportovní oblečení či spodní prádlo jsou dokonalým zdrojem bakterií, plísní nebo roztočů, a to ani nemusí být nově zakoupené. „Denně strávíme spánkem 6-8 hodin, během kterého se do ložního prádla uvolňují šupiny kůže, chlupy, vlasy a až půl litru potu. Z naší postele se tak stává úrodná půda pro bakterie, plísně nebo roztoče, které mohou způsobovat kožní problémy či vyrážku,“ varuje primářka. 

Hravé děti a domácí mazlíčci

I oblečení malých dětí může být úrodnou půdou pro bakterie. Ve školách a školkách si hrají například na indiány, mohou upadnout při honěné nebo na sebe omylem převrátit část oběda. Větší kolektiv je tak pro přenos bakterií téměř ideální.

Stejně tak pokud máte v rodině čtyřnohého kamaráda, se kterým se rádi mazlíte nebo ho dokonce pouštíte do postele, křesla nebo na gauč, je třeba zpozornět a položit si otázku, jestli oblečení a ložní prádlo dostatečně čistíme po kontaktu se srstí zvířete. Po vyprání a vyčistění se zdá být vše krásně čisté, ale jste si jistí, že jsou pryč i všechny bakterie? 

Jak prát?

Jak tedy správně prát, aby prádlo bylo opravdu čisté, bez viditelných skvrn i neviditelných bakterií? Vyřešit otázku s výskytem nechtěného života ve vašem oblečení je přitom snadné. Stačí dodržovat několik zásad, kterými jsou – správné rozdělení prádla dle barev a materiálů, nepřeplňovat pračku nebo zvolit odpovídající program dle druhu prádla. 

I samotný výběr pracího prášku nebo gelu je velmi důležitý. Je nutné zvolit takový, který odstraní i odolné skvrny, pomáhá odstraňovat bakterie a zároveň je šetrný k pokožce, např. novinka Savo Bez chloru na praní, u kterého se díky modernímu složení bez chloru nemusíte bát, že by se vaše oblečení zničilo nebo by při nošení dráždilo pokožku.

 

Dávkování samotného přípravku může také ovlivnit výsledek praní. Malé množství prášku oblečení pořádně nevypere, navíc ani nešetří energii. Prádlo se o sebe v bubnu musí třít, abychom dosáhli požadovaného výsledku. Pokud je ho málo, nevypere se dostatečně a bakterie nebo i fleky na něm mohou zůstat. Nezbývá nic jiného než ho dát vyprat znovu. „Příliš mnoho prášku tvoří nehezké stopy na oblečení a dráždí pokožku, kdy výsledkem může být podráždění kůže, ekzémy, alergické reakce nebo vyrážka,“ říká MUDr. Machovcová. Proto se vyplatí dodržovat dávkování předepsané na každém balení pracího prostředku. O vaše oblíbené kousky bude postaráno.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články